ENGLISH DEUTSCH
Ma 2023. március 23. csütörtök, Emőke napja van. - Holnap Gábor napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

HÍREK A MEGYEHÁZÁRÓL

12345678910
oldal:1/48 bejegyzés:10/476

Fenntartható étkezéssel kapcsolatos művészeti versenyt indul »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 21. kedd, 11:03
Fenntartható étkezéssel kapcsolatos művészeti versenyt indul
A művészeti verseny célja, hogy mémeken, karikatúrákon keresztül hívják fel a figyelmet a fenntartható étkezés fontosságára, a fenntartható életmód kihívásaira. A pályázók egy szakmai és egy közönség díjra esélyesek, valamint

A művészeti verseny célja, hogy mémeken, karikatúrákon keresztül hívják fel a figyelmet a fenntartható étkezés fontosságára, a fenntartható életmód kihívásaira. A pályázók egy szakmai és egy közönség díjra esélyesek, valamint 15 kiválasztott művet egy kiállításon is közzétesz majd a szervezet.

A versenyt a Felelős Gasztrohős Alapítvány rendezi Pest vármegye támogatásával, a nemzetközi Food Wave program keretein belül.

Pörkölt a fagyisdobozban; kapucniba, zsebekbe pakolt termékek a zero waste jegyében; szomorkodó nagymama vegán unokával - néhány mém, mellyel legalább egyszer már mindenki találkozott. “ Az online terjedő mémek, karikatúrák remek eszközök arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy-egy fontos témára, a humor pedig segít abban, hogy ezt ne szorongató módon tegyük meg. Mivel az UNICEF legutóbbi kutatása szerint a fiatalok 90%-a szorong a klímaváltozás miatt, szerettünk volna egy olyan lehetőséget nyújtani, ahol oldhatóak ezek a szorongások. Mind a művészet, az alkotás, mind a humor jó eszköz erre, versenyünk épp erre a két elemre épít.” - mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Az Alapítvány a versenyt egy nemzetközi, Milánó városa által indított program, a Food Wave keretein belül valósítja meg Pest vármegye támogatásával. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható élelmiszer fogyasztás és előállítás fontosságára, és támogasson minden olyan kezdeményezést, amely valamilyen módon elősegíti ezt.

A felelős élelmiszerfogyasztás mindannyiunk közös érdeke. Food Wave projektünk pedig egy jó eszköz arra, hogy megmutassuk a cselekvés lehetőségét. Konkrétan azt, hogy Pest vármegyében az egészséges, helyi élelmiszerek, a helyi piacok, és a szezonális termékek népszerűsége egyre nagyobb, és ez a fiatalok számára is óriási lehetőséget teremt arra, hogy részesei legyen a változásnak. Ez minden itt élő család közös érdeke. Mert ha az élelmiszergazdaságunk fenntartható és erős, akkor a közösségeink - kiemelten a kistelepülések és a vidéki vállalkozások – is erősebbek lesznek. És még inkább a jövőben, mert ha a családok tudatosabban választanak élelmiszert, még több tehetséges fiatal választ majd így szakmát és hivatást - és így még több lesz az innováció, a közösségi részvételen alapuló, értékvezérelt fejlesztés.” – fejtette ki Karácsony Ádám, Pest Vármegye Közgyűlésének alelnöke.

A versenyre március 1. és 31. között várják a pályaműveket fenntartható étkezés, azon belül a szezonalitás, élelmiszerhulladék csökkentés és a hús-, és tejtermékek csökkentése témájában. A beérkezett alkotásokat egy szakmai zsűri válogatja majd ki, melyben helyet kapott:
- Dömötör Tekla a NAK Techlab innovációs és marketingkommunikációs vezetője,
- Huszár Dániel, Krakout Film alapítója, animáció rendező,
- a Kráss kontent csapata vagyis Márky Anna, Babaitisz Jorgosz alias LilFrakk és Gabnay Máté, a Sávlekötő és az Egy asztalnál műsorok készítői és
- Puskás-Dallos Péter, énekes, műsorvezető, környezetvédelmi aktivista is.

A szakma mellett a közönség is választhat majd egy kedvencet, a díjazottak pedig egy-egy 60 ezer forint értékű vásárlási utalvánnyal gazdagodhatnak, mely az egyik legnagyobb hazai webáruházban váltható majd be. Emellett 15 kiválasztott pályaművet egy díjátadóval egybekötött kiállításon tesznek közzé, majd legalább egy Pest vármegyei iskolában is bemutatják az alkotásokat.

Az érdeklődők további információkat, a jelentkezés feltételeit a verseny honlapjáról vagy Facebook eseményéből tudhatják meg. Az elkészült alkotásokat vagy felmerülő kérdéseket pedig a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre várják a szervezők.

www.pestmegye.hu

Bírósági ülnökök választása 2023. »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 21. kedd, 08:39
Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2023. április 28-i ülésén választja meg az ülnököket.

Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2023. április 28-i ülésén választja meg az ülnököket.

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.
A Köztársasági Elnök 39/2023. (III.6.) KE határozatával a bírósági ülnökök megválasztását 2023. március 7. és 2023. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.
A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.
A Bjt. 215. § (1) bekezdése alapján Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése a Budapest Környéki Törvényszék ülnökeit a megyei város közgyűlésével és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületeivel megosztva választja meg.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiadott, a megválasztandó ülnökök számának megállapításáról szóló 24/2023. (II.15.) OBHE határozatban foglaltak szerint Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 21 fő munkaügyi és 11 fő fiatalkorúak büntetőügyében eljáró ülnök megválasztására kapott felkérést.

Az ülnökké választás feltételei:
A Bjt. 212. § (1) és 220. § (1) d) pontjában rögzített általános feltétel szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött, de 70. életévét el nem érő magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.
A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) 680. § (5) bekezdésében rögzített különös feltétel szerint a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban kizárólag
a) pedagógus,
b) pszichológus, vagy
c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglakoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

Az ülnökök jelölése:
A Bjt. 213. § (1) bekezdése alapján az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - kivéve a pártokat - jelölik.
A Bjt. 213. § (2) bekezdés alapján a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei, nem pedagógus ülnökeit pedig az egyesületek, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint az őket a Be. 680. § (5) c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.
A Bjt. 213. § (4) bekezdése alapján a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei

A jelölés során benyújtandó iratok:
- jelölő nyilatkozat, (fiatalkorúak ülnöke, munkaügyi ülnök)
- elfogadó nyilatkozat,
- 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, mely igazolja azt, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt
- -a fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró nem pedagógus ülnökjelöltnek igazolnia kell a Be. 680. § (5) c) pontjában foglalt feltételek meglétét (bizonyítvány)

Az iratokat 2023. április 12-ig kell a következő címre eljuttatni postán vagy személyesen:
1052 Budapest, Városház u. 7. Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Titkárság.

Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2023. április 28-i ülésén választja meg az ülnököket, akik megválasztásukról írásbeli értesítést kapnak.

Érdeklődni lehet:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Telefon: 06-1/233-6813

Új bölcsőde épül Újszilváson »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 13. hétfő, 09:48
Új bölcsőde épül Újszilváson
Újszilvás Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az „Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című, PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019 kódszámú pályázati felhívásra.

Újszilvás Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az „Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című, PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019 kódszámú pályázati felhívásra.

Az önkormányzat a 2020. július 22-ei döntés alapján 240 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével egy 24 férőhelyes 2 csoportos bölcsődét épít. A támogatás intenzitása 100%.

Projekt megvalósítási helye: Újszilvás, Szent István utca 2. hrsz. 66/4

A támogatásnak köszönhetően két csoportszobás, 282 m2 hasznos alapterületű bölcsőde épül, ami maximum 24 kisgyermek elhelyezésre lesz alkalmas. Ehhez tartozik majd 270 m2 játszóudvar. Az intézmény a Szent István utcában helyezkedik majd el, közvetlenül az óvoda és a mini bölcsőde épülete mellett. Új építés lévén a pályázat által előírt feltételek szerint teljesülnek a komplex akadálymentesítés követelményei. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos játszókert is kialakításra kerül.

Tervezett befejezés dátuma: 2023. december 8.

A családi és munkahelyi teendők összeegyeztetéséhez a családi bevétel és a részmunkaidős foglalkoztatás növeléséhez, szükséges a kisgyermekek napközbeni ellátása. A bölcsődébe járó kisgyermekek hamarabb szocializálódnak, az óvodai beilleszkedés ezáltal könnyebb lesz számukra. A bölcsőde létesítése egyben munkahelyeket is teremt, melyeket elsősorban helyi lakosokkal szeretnénk betölteni.

Projekt címe: Újszilvás Község Önkormányzatának 2 csoportos bölcsőde építési projektje
Projekt kódszáma: PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019/6
Projekt kezdete: 2021. július 13.

A projekt a Pénzügyminisztérium támogatásával valósul meg. A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

www.pestmegye.hu

Megemlékezés Újszilváson »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 07. kedd, 11:24
Megemlékezés Újszilváson
Pest Vármegye Önkormányzata és Újszilvás Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2023. március 14-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezendő közös ünnepségre. Ünnepi beszédet mond Szabó

Pest Vármegye Önkormányzata és Újszilvás Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2023. március 14-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezendő közös ünnepségre. Ünnepi beszédet mond Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke.

Az ünnepség időpontja és helyszíne: Március 14., 14:00 óra Újszilvás, Faluház (Szent István u. 4.)

 

www.pestmegye.hu

Zsinorban harmadszor bajnok a törökbálinti csapat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 06. hétfő, 12:48
Zsinorban harmadszor bajnok a törökbálinti csapat
Az ország legjobb nyolc csapata versenyzett hétvégén Egerben a játékos sportverseny Diákolimpián. A különböző ügyességi sorversenyek végén a törökbálintiak nyakába került az aranyérem. A legkisebb korosztály számára rendezett verseny első

Az ország legjobb nyolc csapata versenyzett hétvégén Egerben a játékos sportverseny Diákolimpián. A különböző ügyességi sorversenyek végén a törökbálintiak nyakába került az aranyérem.

A legkisebb korosztály számára rendezett verseny első sorban ügyességi, sportágelőkészítő feladatokat tartalmaz. A 12 lehetséges versenyszámból mindig 9+1 kerül kisorsolásra a verseny kezdetén, amelyek során például labdás, kúszó-mászó, egyensúlyozó, akadályugró számok mentén mérkőznek meg a csapatok, klasszikus sorverseny formájában. Országszerte 175 iskola indult el a körzeti fordulókon, és a legjobbak megyei majd országos elődöntőkön kvalifikáltak az országos döntőre. Az egri csúcseseményt a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület rendezte, a résztvevők közé jutott a rendszeresen legjobbak között szereplő Törökbálint, Szombathely, és a házigazda egriek is. A nyolc csapattal összesen 144 kisdiák versenyzett, akiket ezúttal is több száz szülő, hozzátartozó kísért el és teremtett fantasztikus hangulatot a Kemény Ferenc Sportcsarnokban. A verseny rangját a megnyitón résztvevő Mirkóczki Ádám egri polgármester és Daragó Lászlóné, az MDSZ tiszteletbeli alelnöke emelte. A törökbálintiak szoros küzdelem során ezzel a győzelmükkel már zsinórban harmadszor hódították el az aranyérmet.

A versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a dobogós helyezéseket:

I.

Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium Tagintézménye, Törökbálint

II.

Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola

III.

Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Forrás: mdsz.hu

Településfejlesztési Díj »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 06. hétfő, 09:31
Településfejlesztési Díj
Településfejlesztési Szövetség idén is meghirdeti a Településfejlesztési Díjat.

Településfejlesztési Szövetség idén is meghirdeti a Településfejlesztési Díjat.

A nevezés nyitott önkormányzatok, önkormányzati cégek előtt, amelyek különösen büszkék valamely településfejlesztés terén 2022-ben befejezett projektjükre.

A nevezés díjmentes. Az elismerésekről a Szövetség szakmai zsűrije dönt.

A nevezéshez a Nevezési adatlap kitöltése szükséges, amelyhez a projektet legjobban bemutató maximum 5 db képet .jpg vagy .jpeg formátumban lehet csatolni. Ezen felül link formájában csatolhatók további anyagok, videók. A dokumentumot e-mailben 2023. március 22-ig várják munkatársaink az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Egy pályázó több projekttel is nevezhet.

Kérjük a nevezésben jelöljék meg, hogy mely kategóriában indul a projekt.

A komplex projektek esetén egyszerre több kategória is jelölhető, aminek jelölésére a másodlagos és harmadlagos kategóriák szolgálnak.

A pályázatról bővebben ITT olvashatnak.

www.pestmegye.hu

Már lehet nevezni az értéktári vetélkedőre »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 01. szerda, 10:07
A vetélkedőben az általános iskolák felső tagozatos diákjai vehetnek részt, 4 fős csapatokat indítva – egy iskolából több csapat is jelentkezhet.

A vetélkedőben az általános iskolák felső tagozatos diákjai vehetnek részt, 4 fős csapatokat indítva – egy iskolából több csapat is jelentkezhet.

 „A Vármegyei Értéktárhoz kapcsolódó vetélkedő”
FELHÍVÁS
2023

A vetélkedő célja
A nemzeti értékek, és ezen belül a vármegyei értékek nemzeti örökségünk részét képezik, melyet kötelességünk megismerni, megóvni és továbbadni a következő generáció számára. A nemzeti értékek megőrzésére és gondozására Pest Vármegye Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet, ezért a megismertetésük és népszerűsítésük céljából vetélkedőt szervez. A verseny célja, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessük a magyar kultúra értékeit, bevonjuk őket az értékgyűjtésbe, bízva abban, hogy ezzel erősödik az identitástudatuk, hagyományőrzéshez való viszonyuk, valamint megtapasztalják a közösségi munka örömeit. A vetélkedő keretében a Vármegyei Értéktárban nyilvántartott egyes nemzeti értékek kapcsán megszerzett tudást tesszük próbára.

Jelentkezés feltételei
A vetélkedőben az általános iskolák felső tagozatos diákjai vehetnek részt, 4 fős csapatokat indítva – egy iskolából több csapat is jelentkezhet.
A jelentkezést az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk 2023. március 16-ig az alábbi adatok megadásával:
- iskola neve, címe, telefonszáma, e-mail címe
- osztály vagy csapat megnevezése
- felkészítő tanár neve, telefonszáma, e-mail címe
- csapatkapitány neve
- csapattagok nevei
- nyilatkozat a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulásról (minden érintett személy – csapattag és felkészítő tanár – részéről kérünk nyilatkozatot)
A részvétel és a regisztráció minden versenyző, illetve felkészítő tanár számára ingyenes.

A verseny lebonyolítása
1. Regisztráció és az első forduló
A felhíváshoz mellékelt feladatlapon található feladatokat az indulni kívánó csapatoknak meg kell oldaniuk, és a megoldásokat a fent felsorolt adatokkal együtt vissza kell küldeniük a megadott e-mail címre 2023. március 16-ig. A kitöltött feladatlapokat és az elkészített bemutatót Pest Vármegye Önkormányzatának szakértő bizottsága 2023. március 20-ig értékeli, és a legjobb eredményt elérő csapatokat 2023. március 21-én értesíti a középdöntőbe jutásról. Ebből a fordulóból 24 csapat juthat tovább a középdöntőbe.
A további fordulókban 60 kiválasztott értékből kell felkészülniük a diákoknak. Ezt a listát jelen felhíváshoz mellékelten megküldjük.

2. Vármegyei középdöntő
A középdöntőre 2023. április 1-jén kerül sor – online módon. A középdöntőben és döntőben a következő típusú feladatokkal találkozhatnak a versenyzők: kvíz, ügyességi-, kreatív és kézműves feladatok.
A középdöntőből 6 csapat juthat tovább a döntőbe.

3. Vármegyei döntő
A legjobb eredményt elért 6 csapat vármegyei szintű online döntőben méri össze tudását, 2023. április 22-én, a döntő helyszíne: Vármegyeháza Budapest (1052 Budapest, Városház u. 7.)

4. Díjazás
A döntőben az első három helyezést elérő csapat tagjai között 125.000 Ft összértékű nyereményt osztunk szét. Minden versenyző és felkészítő tanár oklevelet kap.

A vetélkedővel kapcsolatban további információt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, illetve a 06 20 471 3411-es telefonszámon kérhetnek. Várjuk jelentkezésüket!

A vetélkedő dokumentumai innen tölthetők le: adatvédelmi tájékoztató, jelentkezési lap, feladatsor.

Pest Vármegye Önkormányzata

www.pestmegye.hu

Rendkívüli közgyűlés »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 24. péntek, 11:22
Rendkívüli közgyűlés
Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése február 24-én rendkívüli ülést tartott.

Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése február 24-én rendkívüli ülést tartott.

A közgyűlésen öt napirendi pontról szavaztak a képviselők.

Rendkívüli közgyűlés a Díszteremben

Támogatták Vajda Viktóra képviselő (MOMENTUM) előterjesztését, miszerint a soron következő munkaterv szerinti rendes ülésen a közgyűlés elnöke számoljon be a gödi különleges gazdasági övezet területén belül, a meglévő Samsung telephellyel szemben, az M2 út túloldalán D-K irányban további 40 hektár iparterületre milyen beruházás létrehozása a közgyűlési többség szándéka, milyen tárgyalásokat folytatott a jelzett terület kihasználása-fejlesztése tárgyában. Szintén megszavazták a Pest vármegye Integrált Területi Programjának (2021-2027) módosításáról szóló előterjesztést és Gödön, a Nemeskéri-Kiss Miklós út mentén fasor megvalósítását.

A képviselők többsége elutasította a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közigazgatási határozat elleni közigazgatási per indítását és az ipari beruházásokkal kapcsolatos állásfoglalást.

www.pestmegye.hu

Szakmai fórum a geotermia alkalmazásáról - meghívó »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 23. csütörtök, 10:55
Szakmai fórum a geotermia alkalmazásáról - meghívó
Meghívó A geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával hosszú távon erősíthetjük Magyarország energiaszuverenitását. Vármegyénk kedvező természetföldrajzi adottságainak köszönhetően kiemelkedő jelentőséggel bír a geotermikus energia hasznosítása, ezért a Pest Vármegyei Közgyűlés

Meghívó

A geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával hosszú távon erősíthetjük Magyarország energiaszuverenitását. Vármegyénk kedvező természetföldrajzi adottságainak köszönhetően kiemelkedő jelentőséggel bír a geotermikus energia hasznosítása, ezért a Pest Vármegyei Közgyűlés és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szakmai fórumot tart a geotermia szélesebb körű alkalmazásáról.

A rendezvényen előadást tart Gonda Bence, az SZTFH stratégiai elnökhelyettese; Dr. Káldi Zoltán, országos bányakapitány; Dr. Fancsik Tamás, földtani igazgató; illetve Dr. Ruszinkó Ádám, az EuroSpa Investment Kft. ügyvezetője és a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület (MEME) elnöke.

Köszöntőt mond Szabó István, a Pest Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Időpont: 2023.02.27. (hétfő) 10:00
Helyszín: 1052 Budapest, Városház u. 7.

Kérjük, részvételi szándékát a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze.

www.pestmegye.hu

Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 09. csütörtök, 12:53
Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján
Karácsony Ádám a konzervatív (ECR) frakció vezérszónoka volt a készségek európai évéről (2023) szóló vitában az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján február 9-én. Az ülésen részt vett Nicolas Schmit, az

Karácsony Ádám a konzervatív (ECR) frakció vezérszónoka volt a készségek európai évéről (2023) szóló vitában az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján február 9-én. Az ülésen részt vett Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa is.

Pest Vármegye Közgyűlésénk alelnöke a felszólalásában elmondta, hogy az európai gazdaság motorját a készségek hajtják. A munkavállalók készségeinek naprakészen tartása pedig alapvető fontosságú a dinamikusan változó munkaerőpiacon. Hozzátette, hogy mivel a zöld és a digitális átállás alapjaiban alakítják át a munkaerőpiaci ökoszisztémát, olyan hosszú távú politikát kell folytatnunk, amely lehetővé teszi regionális gazdaságaink virágzását.

Karácsony Ádám

Magyarország Kormánya hamar felismerte a digitális szektorban jelentkező munkaerőhiányt, és eltökélt szándéka volt, hogy a versenyképesség-fejlesztés és a gazdaság digitalizációja révén több munkahelyet teremtsen, mint ahány munkahely a digitalizáció miatt megszűnik. Ezzel összhangban Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának (DOS) célja, hogy az oktatási rendszer felkészítse a diákokat a digitális munkaerőpiacra, míg a Digitális Munkaerő Program (DMP) a digitális ipar területén tapasztalható jelentős munkaerőhiányt kívánja mérsékelni a munkavállalók digitális felkészültségének javításával.

Az átképzés és továbbképzés egyszerre két problémát is megoldhat: a munkanélküliségre és a munkaerőhiányra egyaránt választ jelenthet, amely hosszú távon elengedhetetlen minden jól működő gazdaság számára. Az egész életen át tartó tanulás, mint eszme, tehát egyre inkább felértékelődik. A munkanélküliségre hatással van, a jellemzően vidéki területeket érintő „agyelszívás” problémája, mely során az érintett régióknak meg kell birkózniuk a jól képzett emberek elvándorlása okozta társadalmi-gazdasági hatásokkal.

A témában fontosnak tartotta kihangsúlyozni az Európai Területi Társulások szerepét is. "A határt átlépő mobilitás és a határon átnyúló integrált programok szervezése tekintetében a régióm, Pest Vármegye Önkormányzata igen aktív, esetünkben ez a szlovák-magyar határ menti együttműködést jelenti. A 2019-ben indult RE-START nevű akciótervben , melyet a - Pest Vármegye Önkormányzata és a szlovákiai Nyitrai Kerületi Önkormányzat által alapított - PONTIBUS ETT koordinál, több települési önkormányzat és civil szervezet vesz részt.

Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő népesség jelentette kihívásokra. A képzés, kompetenciafejlesztés még mindig nagy kihívást jelent például olyan területeken is, mint az aktív időskor, a szociális ellátás, és a házi gondozás. Célunk, hogy integrált, egymáshoz komplementer módon illeszkedő szolgáltatásokat hozzunk létre úgy, hogy a munkavállalók a határ mindkét oldaláról érkeznek."

www.pestmegye.hu

KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.080 másodperc alatt készült el. | Copyright 2023 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 23099613 | Ebben a hónapban: 174597 | Ma: 797 | jelenleg: 3 | Statisztika