Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

HÍREK A MEGYEHÁZÁRÓL

12345678910
oldal:1/32 bejegyzés:10/315

Szentmisével emlékeznek a felvidéki magyarok kitelepítésére Szigetújfalun »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. április 08. csütörtök, 09:54
Szentmisével emlékeznek a felvidéki magyarok kitelepítésére Szigetújfalun
A felhívást változatlanul a közöljük: Emlékező Szentmise a Felvidéki magyarok kitelepítésének Emléknapjára Tisztelt Szigetújfalusiak! Tisztelt Felvidéki Magyarok leszármazottai! Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete Települési Értéktár Bizottsága elnökének, Makra Borbálának kezdeményezésére hagyományteremtési

A felhívást változatlanul a közöljük:

Emlékező Szentmise a Felvidéki magyarok kitelepítésének Emléknapjára

Tisztelt Szigetújfalusiak! Tisztelt Felvidéki Magyarok leszármazottai!

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete Települési Értéktár Bizottsága elnökének, Makra Borbálának kezdeményezésére hagyományteremtési szándékkal, első alkalommal 2021. április 11-én (vasárnap) emlékező szentmisét tartunk. Az emlékező szentmise keretében megemlékezünk a Felvidéki magyarok ki/betelepítéséről, mivel Szigetújfaluba számos felvidéki család került, akiknek ma már gyermekei, unokái, dédunokái élnek közöttünk.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a magyar Országgyűlés 2012. december 3-án a 86/2012. (XII. 7.) OGY határozata alapján ellenszavazat nélkül nyilvánította emléknappá április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját.
A második világháborút követően újjáalakult csehszlovák állam kollektívan tette felelőssé a területén élő német és magyar népcsoportokat a háború következményeiért. A győztes hatalmak jóváhagyásával a magyar és a csehszlovák kormány lakosságcsere-egyezményt kötött. Az egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, majd május 14-én elfogadta a Parlament.

A Szent Lénárd Hitvalló templomba várják a megemlékezőket

A kitelepítetteket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult el a Felvidékről, és 1949. június 5-ig több mint 89 ezer embert szállítottak át Magyarországra. A kitelepítéseket nagyhatalmi segédlettel, politikai bűnszervezetben, aljas indokból és nyereségvágyból kényszerítették a magyarokra, és a németekre egyaránt. A millióknak szenvedéseket okozó világháború befejezése után, több tízezer felvidéki magyar család sorsát törte ketté a történelem, máig sajgó lelki sebeket ejtve. A lakosságcsere közel két évig tartott, melynek során Szlovákiából származása miatt 89 ezer magyart telepítettek ki. Ennyi embernek kellett elhagynia szülőföldjét, hogy a történelem által formált új határok között létrejött hazában próbáljon meg új életet kezdeni. Ennyien hagyták el kényszerűen a házat, ahol születtek, a közösséget, amihez tartoztak, a földet, amin gazdálkodtak.

Április 11-én Szigetújfaluban azokra a honfitársainkra emlékezünk, akiket jogaiktól és állampolgárságuktól megfosztva, gyökereiktől elszakítva telepítettek át Magyarországra.

Azon magyarok előtt hajtunk fejet, akik múltjukat hátra hagyva képesek voltak új életet kezdeni. A szentmise keretében nagyrabecsülésünket fejezzük ki azok előtt, akik e gyötrelmes történelmi helyzetben is fontosnak tartották megőrizni közös hagyományainkat, kultúránkat, nyelvünket.

Tisztelt Szigetújfalusiak! Tisztelt Felvidéki Magyarok leszármazottai!

Szeretettel várjuk Önöket első alkalommal megtartandó megemlékező szentmisére 2021. április 11-én (vasárnap) 10 órára a Szent Lénárd Hitvalló Templomba.
A szentmisét Főtisztelendő Kótai Róbert plébános, püspöki biztos mutatja be.

Paulheim Vilmos polgármeste

www.pestmegye.hu

Oktatási program a szociális gondozói szféra munkaerőhiányának kezelésére »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. április 06. kedd, 11:45
Oktatási program a szociális gondozói szféra munkaerőhiányának kezelésére
A RE-HABILITATION című projekt fő célkitűzése az Alsó-Ipoly mentén újonnan épülő és már meglévő szociális intézmények munkaerőellátásának biztosítása ingyenesen elérhető szociális segítő képzés indításával.

A RE-HABILITATION című projekt fő célkitűzése az Alsó-Ipoly mentén újonnan épülő és már meglévő szociális intézmények munkaerőellátásának biztosítása ingyenesen elérhető szociális segítő képzés indításával.

2019 júliusában indult az a négy éven át tartó, az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretén belül megvalósuló, 7 projektből álló RE-START akcióterv, amellyel a közreműködő partnerek a periférikus térség gazdasági és munkaerőpiaci aktivitásának fokozását tűzték ki célul.

Az akcióterven belül megvalósuló RE-HABILITATION projekt keretében az oktatási program két helyszínen, Szobon a Szent László Gimnáziumban és Párkányban párhuzamosan fog zajlani több csoportban. Az 154.793 euró ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatással megvalósuló projekt keretében összesen 120 fő képzése valósul meg, amely térítésmentesen lesz elérhető. A jelentkezők a 310 órás, elméleti és gyakorlati modulokat ötvöző képzés során a szociális gondozói munkakör betöltéséhez szükséges összes készséget és tudást elsajátíthatják. A képzést követően a végzettek képesek lesznek elhelyezkedni a térség szociális intézményeiben, és ellátni az idősgondozási feladatokat. Ennek révén várhatóan a szektor munkaerőhiánya enyhülni fog és az akcióterv másik projektje keretében épülő intézmények humánerőforrás-kapacitásai optimálisak lesznek.

A szobi Szent László Gimnázium lesz a projekt egyik helyszíne

A projektet a szobi Szent László Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint szlovákiai oldalról Blanka Richtáriková – Kurz opatrovania valósítja meg. A projektben részt vevő partnerek a képzési programokat a projekt lezárultát követően is fenntartják és költségtérítéses formában kívánják üzemeltetni.

A képzések pontos időpontjáról és helyszíneiről, továbbá a részvétel feltételeiről az érdeklődők – a járványhelyzettől függően – a későbbiekben kapnak tájékoztatást a térségi online és nyomtatott médiában, valamint a www.restart-skhu.eu  honlapon.

www.pestmegye.hu

Elhunyt Törzsök Tibor képviselőnk »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. április 05. hétfő, 18:29
Elhunyt Törzsök Tibor képviselőnk
Gyógyíthatatlan betegségben, 53 éves korában elhunyt Törzsök Tibor, a Pest Megyei Közgyűlés Demokratikus Koalíció frakciójának képviselője. Törzsök Tibor 2019-től volt a megyei közgyűlés képviselője, ahol a Területfejlesztési Bizottság tagjaként dolgozott. Pest

Gyógyíthatatlan betegségben, 53 éves korában elhunyt Törzsök Tibor, a Pest Megyei Közgyűlés Demokratikus Koalíció frakciójának képviselője. Törzsök Tibor 2019-től volt a megyei közgyűlés képviselője, ahol a Területfejlesztési Bizottság tagjaként dolgozott.

Pest Megye Közgyűlése és Pest Megye Önkormányzata részvétét fejezi ki a gyászoló családnak.

www.pestmegye.hu

Elhunyt Dr. Zsámberger György »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. április 01. csütörtök, 09:52
Elhunyt Dr. Zsámberger György
Életének 78. évében elhunyt Dr. Zsámberger György, volt közgyűlési képviselő.

Életének 78. évében elhunyt Dr. Zsámberger György, volt közgyűlési képviselő.

Fotó: CTV

Zsámberger György 1968-ban végezte el az orvosi egyetemet, ezt követően fog- és szájbetegségek, illetve szájsebészet szakvizsgát szerzett. A ceglédi rendelőintézetben kezdte pályafutását, majd a Baleseti sebészeti osztály orvosa lett. Több éven át volt a ceglédi kórház orvos-igazgatója. 2014-ben Cegléd Város Egészségügyéért oklevéllel ismerte el a város fél évszázadnyi odaadó orvosi munkáját és közéleti tevékenységét.

2014-től képviselője volt a Pest Megyei Közgyűlésnek, ahol az Értéktár Bizottság tagjaként dolgozott 2019-ig.

Pest Megye Közgyűlése és Pest Megye Önkormányzata részvétét fejezi ki a gyászoló családnak.

www.pestmegye.hu

Befejeződött az értéktár vetélkedő »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. március 29. hétfő, 10:34
Befejeződött az értéktár vetélkedő
A döntőt a bagi János vitézei nevű csapat nyerte.

A döntőt a bagi János vitézei nevű csapat nyerte.

A nemzeti értékek megőrzésére és gondozására Pest Megye Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet, ezért a megismertetésük és népszerűsítésük céljából ismét vetélkedőt szervezett. Idén rekodszámú nevezés történt: 16 település 52 csapata indult el a versenyen. A 208 diák előbb középdöntőn mérte össze tudását, ahonnan 6 csapat jutott a március 27-i döntőbe.

Idén online zajlott a vetélkedő (a képen a Deus vult! csapata Dunakesziről)

A döntő végeredménye:

1. helyezett: János vitézei - Bag - 70 pont (beküldés: 10:31)
2. helyezett: Deus vult! - Dunakeszi - 70 pont (beküldés: 10:48)
3. helyezett: Kisokosok - Dánszentmiklós - 68 pont

A további csapatok pontszámai az alábbiak szerint alakultak:

Történelmi négyes - Fót - 67 pont
Hatodikos lovas lányok - Csomád - 67 pont
Fürge ürgék - Dánszentmiklós - 65 pont

A döntő értékes nyereményekért zajlott, az első három helyezett csapat vásárlási utalványokat nyert:

az 1. helyezett csapat: 50.000 Ft,
a 2. helyezett csapat: 40.000 Ft
a 3. helyezett csapat: 35.000 Ft értékben.

Gratulálunk az összes csapatnak és köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!

www.pestmegye.hu

Elhunyt Penz András képviselőnk »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. március 26. péntek, 10:49
Elhunyt Penz András képviselőnk
Péntek reggelre virradóra 71 éves korában elhunyt Penz András, a Pest Megyei Közgyűlés Demokratikus Koalíció frakciójának képviselője. Penz András 2019-től volt a megyei közgyűlés képviselője, ahol a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság tagjaként

Péntek reggelre virradóra 71 éves korában elhunyt Penz András, a Pest Megyei Közgyűlés Demokratikus Koalíció frakciójának képviselője. Penz András 2019-től volt a megyei közgyűlés képviselője, ahol a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság tagjaként dolgozott. 

Pest Megye Közgyűlése és Pest Megye Önkormányzata részvétét fejezi ki a gyászoló családnak.

www.pestmegye.hu

Itt épültek bringaparkok, futópályák, turistaházak Pest megyében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. március 24. szerda, 10:32
Itt épültek bringaparkok, futópályák, turistaházak Pest megyében
Számos aktív turisztikai beruházást hajtottak végre az Aktív Magyarország program keretében az elmúlt években. A program lehetővé tette, hogy turistaházak, kisvasutak, vízitúra megállóhelyek újuljanak meg, kerékpárutak, futókörök, kilátók, via ferráták épüljenek, vagy

Számos aktív turisztikai beruházást hajtottak végre az Aktív Magyarország program keretében az elmúlt években.

A program lehetővé tette, hogy turistaházak, kisvasutak, vízitúra megállóhelyek újuljanak meg, kerékpárutak, futókörök, kilátók, via ferráták épüljenek, vagy épp új lendületet kapjon az ötpróbázás.

Pest megyében 17 településen történt fejlesztés 22 projekt keretén belül. 

Az érintett Pest megyei települések:

 

A lista pdf formátumban INNEN tölthető le.

www.pestmegye.hu

Kis- és középvállalkozások telephely fejlesztései - FÉMSZER Kft. »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. március 22. hétfő, 13:46
Kis- és középvállalkozások telephely fejlesztései - FÉMSZER Kft.
Megkezdődött a fémszer kft. eszközállományának fejlesztése. 285 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 9 milliárd forintot telephelyeik fejlesztésére és eszközbeszerzésre az elmúlt években a Pest megyei kompenzációs forrásból. A

Megkezdődött a fémszer kft. eszközállományának fejlesztése.

285 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 9 milliárd forintot telephelyeik fejlesztésére és eszközbeszerzésre az elmúlt években a Pest megyei kompenzációs forrásból. A vállalkozások lehetőséget kapnak Pest megye területén meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára, bővítésére, a nem megfelelő telephelyek kiváltására és eszközök beszerzésére.

A pályázat egyik nyertese a FÉMSZER Kft. volt, amely „A FÉMSZER Kft. Eszközállományának fejlesztése” című projekt keretében 19.406.336 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az UTILEV UT35P LPG targonca segítheti a vállalkozás munkáját

A FÉMSZER Kft. az utóbbi években folyamatosan fejlődni tudott és a továbbiakban is ez a célja csakúgy, mint a térség megnövekedett piaci igényeinek hosszú távú kielégítése. A FÉMSZER Kf.t fő tevékenységi köre acélszerkezetek gyártása és szerelése, épületlakatos ipari munkák, valamint klasszikus lakatosipari lemez-megmunkálási munkák elvégzése, a cég ezt a tevékenységet kívánja jelen beruházás keretében fejleszteni.

A beruházás keretében Pályázó a székhelyeként funkcionáló, Vác, Gödöllői út 13. szám alatt elhelyezkedő, 3.386 m2 területű telephelyen kívánja megvalósítani eszközbeszerzését. A beszerezni kívánt eszközök: EPPLE E-HSTS 3.060-10 hidraulikus lemezvágó; UZMA CAP 30135 E-CNC hidraulikus prés-élhajlító; UTILEV UT35P LPG targonca. Az új eszközök beszerzésével a FÉMSZER Kft. növelni tudja a hatékonyságát, gyorsabb pontosabb munkavégzésre lesz képes a modernebb eszközökkel. A hatékonyság növekedésével több megrendelői igényt tud kielégíteni és növelni tudja az árbevételét.

Támogatás forrása:
A mikro-, kis- és középvállalkozások eszközberuházásainak támogatása Pest megye területén című, PM_KKVESZKOZ_2018 kódszámú pályázati kiírás keretében, a Pénzügyminisztérium támogatásával, a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatásból valósul meg.

A projekt tervezett befejezése: 2021.09.15.

www.pestmegye.hu

Megújul a Dózsa György téri piac Budakeszin »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. március 22. hétfő, 11:10
Megújul a Dózsa György téri piac Budakeszin
Budakeszi Város Önkormányzata a Dózsa György téri piac fejlesztésére a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatásból 114.990.000 forintos vissza nem

Budakeszi Város Önkormányzata a Dózsa György téri piac fejlesztésére a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatásból 114.990.000 forintos vissza nem térítendő támogatást nyert.

 A Dózsa Görgy téri piac (fotó: budakeszi.blog.hu)

A pályázat keretében a Dózsa György tér területén üzemelő piac fejlesztése valósul meg. A beruházás során fedett és fedetlen elárusítóhelyek, üzlethelyiségek kialakítása történik meg.

Budakeszi Város Önkormányzata az elnyert támogatási összegen felül 40 millió forint önerővel biztosítja a beruházás megvalósítását, így a 154,99 millió forintos összköltségű projekt kivitelezése során a huszonhét darab, meglévő nyitott elárusítóhely fölé korszerű ernyőszerkezet kerül felépítésre. Továbbá kialakításra kerül kettő üzlethelyiség is.

A beruházás megvalósítására vonatkozó szerződést 2020. december 9-én írták alá. Az előkészületek után a munkaterület átadás megtörtént, így a HANSA Fővállalkozó és Mérnöki Iroda Kft., mint kivitelező a kivitelezési munkákat megkezdi. A kivitelezési munkálatokra 180 nap áll rendelkezésre és 4 ütemben megvalósítva 2021 szeptemberébe várható a munkálatok befejezése.

A projekt célja a piac mai elvárásoknak megfelelő üzemeltetési lehetőségeinek megvalósítása, a jogszabályban előírt piac működtetéséhez szükséges feltételek teljesítése, valamint a Budakeszi városképét is meghatározó impozáns piackép kialakítása.

www.pestmegye.hu

Felújították a csapadékvíz-rendszert Törtelen »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2021. március 22. hétfő, 10:09
Felújították a csapadékvíz-rendszert Törtelen
Törtel Község Önkormányzata a „Törtel település központi részén felszíni csapadékvíz elvezetés fejlesztése” című projekt keretében 121.602.375 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből a Temető utca, Alkotmány utca, Kocséri út

Törtel Község Önkormányzata a „Törtel település központi részén felszíni csapadékvíz elvezetés fejlesztése” című projekt keretében 121.602.375 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből a Temető utca, Alkotmány utca, Kocséri út és József Attila utca vízelvezető hálózatának fejlesztése, valamint egy árvízcsúcs-csökkentő tározó létesítése valósult meg.

A projekt keretében az önkormányzat a 35,4 ha területű József Attila út – Alkotmány út – Kocséri úti „térség” csapadékvíz elvezetés fejlesztését valósította meg. A projekt során megvalósult a korábban meglévő csatornák megfelelő méretezés szerinti átalakítása, a megfelelő torkolati vízelvezetés biztosítása és egy árvízcsúcs-csökkentő tározó létesítése, mellyel a csatornaméretek gazdaságosabb kialakítása és a területre leeső csapadékvizek hasznosítása is lehetővé vált. A projekt hatására, az elvezető árkok kialakításának köszönhetően a talaj- és vízszennyezés is csökkenthetővé vált. A megvalósítási területen keletkező csapadékvizek tározó tóba való bevezetésével és a tározón történő átvezetésével az árvízcsúcs csökkentésen kívül a tó ökológiai állapota is javul, valamint a helyben keletkező vizek hosszabb távú helyben tartása is megvalósult a komplex vízgazdálkodási szemléletnek megfelelően. Az árvízcsúcs-csökkentési kapacitást a tározó tó mellett található területek esőkertként való hasznosításával került tovább növelésre.

A projekt az „Települések felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztése, a települési vízgazdálkodás korszerűsítésének támogatása Pest megye területén” című, PM_CSAPVÍZGAZD_2017 kódszámú pályázati kiírás keretében, a Pénzügyminisztérium támogatásával, a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatásból valósult meg. A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezést a Revand Team Kft. végezte el.

www.pestmegye.hu