ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. július 18. csütörtök, Frigyes napja van. - Holnap Emília napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Mi történt Cegléden, 1946.szeptember 1-én, vasárnap?

2017.09.01. 14:07 Rovat: Közélet
Mi történt Cegléden, 1946.szeptember 1-én, vasárnap?

(Forrás :"Ceglédi Népszava, A Szociáldemokrata Párt Ceglédi Szervezetének Hetilapja")

A főcím hirdette: Tildy Zoltán, a Köztársaság elnöke nyitotta meg a ceglédi újjáépítési kiállítást 1946. szeptember 1-én. Az Elnök a város szélén felállított diadalkapun át jött be a városunkba, ahol küldöttség, élén Szelepcsényi  Imre polgármester fogadta. A kiállításról való tudósítás is érdekes, hogy mi minden volt ekkor Cegléden, milyen iparágak, érdekességek.

Kicsit szemezgessünk, idézzük fel a múlt eseményét, milyen iparos élet volt anno Cegléden ?

A ceglédi baromfitenyésztők kiállításán házi-és angóra nyúl, galamb és baromfi kiállítás várta a látogatókat és a küldöttséget. A fémiparosok kiállításán Paszterkó József is kiállított, ahol az Államfő vásárolt is egy kiskést. Szerepelt még gépalkatrész (Détári János mester művei) és Halmy István patkói is elismerést arattak. Hosszasan időzött az Államfő a Földműves Szövetkezet Dózsa György faiskolájának színes és érdekes tárlatán, ahol a faiskola és kertészet termékei lettek bemutatva, s a világhírű faiskoláról táblázatok, adatok. Megtekintette Nagy Lajos több, mint 200 darabból álló, a maga nemében páratlan, magyaros tányérgyűjteményét. (Ennek szép példáját látni a kecskeméti Bozsó gyűjteményben, ahol Bozsó a városnak felajánlott népművészeti darabjait láthatjuk). Az ezüstkalászos gazdák, Türei István, Cinege Béla újbirtokos, id. Károlyi Ferenc törpebirtokos, Kelényi Jenő konyhakertész minőségterményei is szerepeltek. Részt vett egy dohány kiállítással Perlaky Bálint, Kiszely Sándor pedig mag-és terménybemutatóval. Elámult az Elnök a 12 éves Szebeni Pál maga készítette miniatűr cséplő-és gőzgépén, amely működött, és a kiállításon csépelte el a belé helyezett kalászokat. Kiállított a Vasutas Sportegyesület is, verseny, érem és oklevél gyűjteménnyel. Szerepeltek alkotásaikkal a Ceglédi Képzőművészek Szakszervezetének  művészei. A foto szakosztályon ifj. Kaczúr Pál szorgoskodott. Voltak szabó és szűcsmesterek, kiállítottak a Balázs Testvérek kefe gyártmányokkal. A ceglédi tésztaipar fejlettségét dícsérték a "Léda" tésztaüzem termékei.

 

A Szabadművelődési Tanács háziipara 80 kiállítóval képviseltette magát (kézimunkák, csipkék, szőnyegek, háziszőttesek, szövetek). Bemutatóval a helyszínen rokkákon fontak, szőttek. Rubint János a birka lenyírásától a kész szövetig mutatta be a munka minden fázisát. érdekességként mutatták be Hollósy mester kézi harisnya kötő gépét. Külön részleg volt a vegyipar, Gál Henrik tímármesterbőrkészítményei, Csőke és Vince cipőüzeme, Gyura és Vágó György kosarai, ifj. Gaál Ferenc kötélverő, Udvardi István szitafonó mester, Nyíri Sándor szíjgyártó mester kiváló termékei is elismerést arattak. A kiállításon az alföldi Méhészeti Egyesület is szerepelt, valamint külön bútor kiállítás, asztalos és kárpitosmesterek munkáival. A kiállítás talán legmutatósabb, impozáns része a Hegyközség bor-és gyümölcskiállítása, Baranyi Ferenc virág bemutatója aratott nagy sikert. Közben divatbemutató, cigányzene zajlott. Vidám jelenet volt, amikor a kis Pálinkás Bözsi hatalmas gladiólusz csokorral köszöntötte az Elnököt, a Városi Szeszfőzde nevében. Ezután a ceglédi hentesmesterek remekeltek, (Utassy József, Utassy Mihály, Zakar Ferenc, Taracsák István), 10 000 kiflivel Nyilas Lajos vett részt a kolbászok, hentesáruk között.

 

A kiállítás után díszebéd volt a Strandvendéglőben, nemzeti színű zászlók, drapériák, virágokkal díszített helyégében. Ebéd után távozott az Elnök Délután végig sort műsorok, voltak, este a Nemzeti Színház művészei Gobbi Hilda, Mészáros Ági, Lukács Margit, Somlay Artúr és Pethes Sándor vendégjátéka aratott nagy sikert a Barátság-mozgóban. A nézőtér zsúfolásig tele volt.

 

Ez történt 1946. szeptember 1-én Cegléden.

 

Füle Magda

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.289 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 30680613 | Ebben a hónapban: 284824 | Ma: 12777 | jelenleg: 5 | Statisztika