ENGLISH DEUTSCH
Ma 2023. január 30. hétfő, Martina napja van. - Holnap Marcella napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Történelmi emlékhely lett a huszárlaktanya

2016.07.13. 15:31 Rovat: Közélet
Fotó: Szokolai Attila

A ceglédi huszár laktanya is felkerült a történelmi emlékhelyek listájára. A Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg a kormányrendelet. A tervek szerint kutatóbázis, levéltár és kiállítóhely is lenne a Szolnoki úti laktanyában, ahol a Kárpát medence legnagyobb szovjet lágere volt, több mint 200 ezer ember töltött itt hosszabb-rövidebb időt.

A laktanyában meghalt, fogvatartott illetve onnan a Szovjetunióba, Malenkij robotra vagy Gulág táborokba hurcolt civilek és hadifoglyok emlékére alakítanák ki az emlékhelyet, a tervek szerint 2017-ben.   

 

47 településen 56 fogolytábor működött, a legnagyobb közülük Cegléden. Mintegy kétszázezren töltöttek itt hosszabb-rövidebb időt. Az embertelen, siralmas körülmények miatt mintegy ötezren haltak meg a ceglédi fogolytáborban. Legtöbbjüket jeltelen tömegsírokba temették el. 1944-ben és ’45-ben Magyarországon százezernél is több ember nyomorgott szögesdrótok mögött, mielőtt a Szovjetunióba hurcolták volna őket. Az egykori ceglédi huszár- és páncélos laktanya épületei közül jónéhány még ma is áll. A foglyok segélykiállításait, ceruzával vagy szöggel karcolt üzeneteiket ma is őrzik a téglák. Jójárt György könyvet is írt a ceglédi fogolytáborról, ahol 1945 májusában 130 ezren tartózkodtak, több mint 30 százalékuk civil lakos volt. A 2017. februárig tartó Gulág emlékév kapcsán az országban számos megemlékezés, kiállítás lesz és történelmi emlékhelyeket is kialakítanak. A 48 történelmi emlékhely között a ceglédi huszárlaktanya is szerepel - az ezt kimondó kormányrendelet két napja jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

"Július 10-én történelmi emlékhelyként felvételre került a ceglédi huszárlaktanya és az ehhez kapcsolódó történelmi emlék. Ezzel párhuzamosan zajlik egy munka a tavaly év óta. Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a miniszterelnökséget, a Veritas történetkutató központot, hogy egy komplex kutatóbázis, levéltár, kiállítótér létesüljön itt." - fogalmazott Takáts László polgármester.

 

Az emlékhely kialakításának háttérmunkái javában zajlanak - mondta a polgármester. Takáts László hozzátette: szeretnék, ha az emlékhely a huszárlaktanya történetét is bemutatná és a kuláküldözés áldozatai előtt is tisztelegne. "Mi kértük azt a ceglédi önkormányzat részéről, hogy ha magának a huszárlaktanyának történetét illetve a ceglédi kuláküldözéseknek az áldozatairól is lehetne, úgyhogy elég komplex dolog ez. Ez zajlik. Ha lesz egy elfogadott koncepció akkor mindenképpen a következő lépés az, hogy pénzügyi forrásokat kell hozzárendelni. Ez azért több százmilliós de akár milliárdos nagyságrendű beruházás is lenne."

 

A szolnoki úti volt huszárlaktanya épületei jelenleg magántulajdonban vannak, tehát az épületek megvásárolása után kezdődhetne csak el a kiállítóközpont kialakítása - tette hozzá a polgármester.

 

Forrás: ctv.hu

Fotó: Szokolai Attila

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.303 másodperc alatt készült el. | Copyright 2023 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 22628823 | Ebben a hónapban: 327517 | Ma: 1392 | jelenleg: 2 | Statisztika