ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon napja van. - Holnap Auguszta napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Polgármesteri beszámoló

2021.11.30. 12:59 Rovat: Közélet
Polgármesteri beszámoló

A járványügyi helyzetre való tekintettel újra online tartotta polgármesteri beszámolóját Dr. Csáky András tegnap este. A városvezető a múlt heti Képviselő-testületi ülés főbb napirendi pontjai mellett a hozzá érkezett kérdésekre is válaszolt.

 

(Fotó: Dr. Csáky András facebook)

In memoriam Kármán Sándor

 

"Sajnos beszámolómat egy szomorú hírrel kell kezdenem. Tíz nappal ezelőtt kísértük utolsó útjára a város ikonikus alakját, a Dobmúzeum alapítóját, Kármán Sándort. Tragikus halála mindenkit megdöbbentett, de ez egyúttal figyelmeztetés is mindenki számára, hogy életünket úgy kell tölteni, hogy nem tudjuk, mikor következik be a vég. Sokan kérdezik mi lesz a Dobmúzeummal. Az örökösök fognak dönteni annak a sorsáról, mi készen állunk arra, hogy megőrizzük és valamilyen formában tovább működtessük." - fogalmazott a polgármester. Mint mondta: ez nagyon nehéz lesz, hiszen Kármán Sándor személyiségéből adódott össze a Dobmúzeumnak a nimbusza. "Emlékét megőrizzük és igyekszünk a hagyatékát is megőrizni és tovább működtetni." - tette hozzá.

 

Járványügyi helyzet

 

"Sajnos még mindig nem tudunk a járványtól eltekinteni. Az elmúlt hetekben tartósan 200 felett volt a megbetegedések száma Cegléden; és sajnos a fekvőbeteg intézményekből is a betegek számának növekedéséről és az elhunytak számának növekedéséről kapunk híreket. Változatlanul érvényben van, hogy aki nem oltatta be magát tegye meg." Szólt arról is, hogy a kormány ezért is hosszabbította meg erre a hétre az oltási programot. Kinn a kórházban a volt véradó épületében, akik nem regisztráltak reggel 7 és este 7 között kérhetik az oltást. Akik regisztráltak, azok változatlanul az Ady Endre utcai szakrendelőben vehetik fel az oltást.

 

Testületi ülés

 

Képviselő-testületi ülés volt múlt héten, ahol 48 napirendi pontot tárgyaltak.

 

Beszámolók

 

"Minden évben kötelező jelleggel az alapellátási ügyeletről beszámolást kell adnia annak, aki ezt a szolgáltatást végzi. Városunkban a Scandeus Nonprofit Kft. feladatellátási szerződés keretében végzi ezt az ellátást. Részletes beszámolót tett le az asztalra Csiszár doktor. Felvázolta azokat a nehézségeket, amelyeket nem csak Cegléden, hanem az egész országban, sőt egész Európában a humán erőforrás hiánya okoz az ellátást illetően. Az ellátás működött, nagyobb gondok nem voltak, köszönöm az ebben résztvevők szolgálatát!"

 

"Szintén kötelező jelleggel szoktuk az óvodák működését áttekinteni, függetlenül attól, hogy egyházi fenntartású vagy sem, áttekintettük a működésüket, és helyt állt minden szolgáltató. A katolikus iskolával kapcsolatban jól halad az Eötvös téren a beruházás, bízom benne, hogy egy év múlva már az új épületben működő óvodáról tudok számot adni."

 

"A közhasznú gazdasági társaságok beszámolóit is ilyenkor tárgyaljuk. Ezek azért érdekesek, mert a járvány teljesen felborította a terveket, az egész évet is. Összességében elmondható, hogy komolyabb zavar nélkül működtek." Hozzátette: mint polgármester, büszke arra, hogy hiába volt nagyon súlyos járványhelyzet és lényegében még most is van, nem kellett egy munkavállalótól sem megválni. "Mindenkinek a munkáját biztosítani tudtuk, likviditási gondja egyik társaságnak sem volt."

 

VÁRVAG ügyvezető

 

Időközben lejárt a VÁRVAG Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Mótyán Krisztiánnak a megbízatása, a testület egyhangúlag úgy döntött, hogy 5 évvel meghosszabbítja ezt a megbízatást.

 

Mozigép

 

Terítékre került a CTV kérelme is. "Már a költségvetés tárgyalásakor felmerült, hogy a mozigép elavult, előbb-utóbb vásárolni kell egy új eszközt. Akkor 10 millió forintot állapítottunk meg, hiszen a TV vezetése vállalta, hogy lízing formájában a szükséges egyéb forrásokat biztosítani tudja. Itt is közbeszólt a járvány. Egyrészt a chip hiányok miatt a különböző eszközök beszerzése nagyon megnehezedett, másrészt pedig a lízing konstrukciót nem vállalták, így teljes egészében egy összegben kell kifizetni a mozigép árát. A közbeszerzés elindult, de plusz 19 millió forintot kell biztosítani erre a célra. Egyhangú szavazással döntött róla a testület, hisz egy ekkora város nem maradhat mozi nélkül."

 

III. negyedévi pénzügyi helyzet

 

Tárgyalta a város III. negyedévi pénzügyi helyzetét a testület. "Áttekintettük az adóbevételeket. Azt lehet mondani, hogy nagyon jól terveztünk, hisz 2%-al túlteljesítettük az időarányos adóbevételeket, illetve a kiadások és bevételek egyensúlya megmaradt. Likviditási gondunk nincs. 54 millió forint kintlévőségünk van, folyamatosan szedünk be, kifizetetlen számlája nincs a városnak. Számos beruházást indítottunk el és folytatunk. Állami támogatásból származó bevételünk közel másfél milliárd forint volt. Azt mondhatjuk, hogy stabil a város pénzügyi helyzete és az év végéig biztosított a likviditás; illetve a folyó beruházások, amiket tudunk, azok befejezésre kerülnek."

 

OTP-vel kötött számlavezetési szerződés

 

Döntött a testület, miután lejárt az OTP-vel kötött számlavezetési szerződése, annak meghosszabbításáról. "4 pénzintézettől kértünk be ajánlatot számlavezetésre, ezeknek az ajánlatoknak az értékelése megtörtént és úgy döntöttünk, hogy maradunk az OTP-nél."

 

Katolikus óvoda

 

"A múlt évi költségvetésben 15 millió forintot állítottunk be az egyházaink támogatására. Valószínű a járvány miatt, ebből nem került felhasználásra semmi. A Váci Egyházmegye a mostani óvodai beruházás kapcsán csapadékvíz elvezetéshez kért anyagi segítséget. Szakembereinkkel úgy döntöttünk, hogyha elkezdjük az Eötvös tér vízelvezetését, akkor csináljuk úgy, hogy a későbbiekben a rekonstrukció miatt ahhoz már ne kelljen hozzányúlni. Megterveztettük az egész tér vízelvezetésével kapcsolatos terveket, és a kérésnek megfelelően közel 9 millió forint támogatásban részesítjük a Váci Egyházmegyét, célzottan hogy a téren a vízelvezetést megépíttessék."

 

Deák utca egyirányúsítás

 

Döntött a testület arról, hogy a Deák utcát egyirányúsítja a Köztársaság utca felől a Toldi utca irányában. "Egyik oldalon egy óvoda-bölcsőde komplexum van, másik oldalon a Török Mezőgazdasági Szakiskola. Főleg reggel és a délutáni órákban nagyon nagy forgalmat bonyolít le az utca, elég keskeny ahhoz, hogy kétirányú legyen, ezért úgy döntöttünk, hogy feltehetően januártól egyirányúsítjuk az úttestet és nagyobb biztonságot tudunk nyújtani az arra közlekedőket."

 

Pszichiátriai betegek nappali ellátása

 

A Baptista Tevékenység Szeretet Misszió egy a Dózsa György úton található, szabadon levő részben önkormányzati, részben állami tulajdonú ingatlant szerette volna pszichiátriai betegek nappali ellátása céljából az önkormányzattól igénybe venni. "Nem olyan rég a Bajcsy-Zsilinszky úton a szenvedélybetegeknek nappali ellátása indult, ami gördülékenyen megy. Az ingatlant szépen rendbe hozták. A testület úgy döntött, hogy nem adja erre a célra át az ingatlant. Kértem, hogy akkor határozzuk meg, hogy mire használjuk a későbbiekben."

 

Gál József Sportcsarnok beruházás

 

"A Gál József Sportcsarnok beruházás folyik, már látom a fényt az alagút végén. Elkészültek a végső számítások, a szövetségek felé a napokban benyújtásra kerülnek a pótlólagos források iránti igények, illetve tárgyalunk folyamatosan a Pénzügyminisztériummal is. Az önkormányzat úgy döntött, hogy 200 millió forinttal támogatja a beruházást. Ez az összköltségnek még a 4%-át sem éri el, tehát tulajdonképpen gesztus és mutatja azt, hogy számunkra nagyon fontos ez a beruházás. Egy 21. századi létesítményről van szó, modern technológiát telepítünk be, ami után minimális üzemeltetési költség merül föl. Bízom benne, hogy egy év múlva ilyenkor már arról adhatunk számot, hogy mikor lesz az épület átadása."

 

OMSZ kérelme

 

"Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy biztosítsunk helyet mintavétel céljából. A Covid-járvánnyal kapcsolatos, a lakosság részére az alapellátást végző orvosok által elrendelt mintavételt megfelelő helyen tudják lebonyolítani. A kórház ezt a terhelést nem bírta volna, időközben a Cedent kiköltözött a Szabadság térről és ezt a helyiséget adtuk át a mentőszolgálatnak. Szombat óta működik ez a szolgáltatás.

 

Adórendelet

 

Minden évben a költségvetést megelőzően át kell tekinteni az adórendeletet és dönteni kell arról, hogy változtatnak-e az adókon. "Megelőztük a kormányt, hisz úgy döntött a testület, hogy nem változtat az adókon. Ezt követően 24 órán belül megjelent a határozat, hogy ha akartunk volna se tudtunk volna emelni, mert a kormány ezt megakadályozta. Az is közismert, hogy közben döntött a kormány arról, hogy a következő esztendőben is az iparűzési adó egy jelentős része el fogja vonni. Arról még nem jelent meg rendelet, hogy kompenzációban részesülünk-e vagy sem. De informálisan nekem arról van tudomásom, hogy bizonyos mértékű kompenzációban részesülünk mindenféleképpen. Várjuk azt, hogy milyen lesz a helyi adóerő-képességünk. A két évvel korábbi 4-es út építése kapcsán átmenetileg egy jelentős adóbevételhez jutott a város, amit még az előző testület elköltött, emiatt az adóerő-képességünk megemelkedett. Idei évben 165 millió forint szolidaritási adót kellett fizetnünk, ami jelentős mértékben csökkentette a bevételeinket. Ne felejtsük el, hogy a gépjárműadót elvonták, az iparűzési adó jelentős részét elvonták, több százmillió forintos kiesésünk volt. Igaz, azt is el kell mondani, hogy 388 millió forint kompenzációban részesültünk. Visszatérve az adórendelethez, nem módosítottunk rajta."

 

Kérdések

 

Kommunális adó

 

Kommunális adóval kapcsolatban tettek fel kérdést, mert igazságtalannak tartják, hogy a lakótelepeken is fizetni kell, holott ott utcaseprés nem folyik. "A kommunális adóról a törvény úgy szól, hogy fejlesztési célokra, illetve a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására szolgál a bevétel. A maximálisan kivethető adó kb. 25 ezer forint lehetne, önkormányzatunk a 70 négyzetméter alatt 5000 forintot szed be évente, a 70 négyzetméter felett pedig telkenként 10000 forintot."

 

Zöldhulladék

 

A zöldhulladék szállítással kapcsolatban is kifogásolták, hogy havonta csak egyszer történik szállítás, holott vannak olyan önkormányzatok, ahol havonta kétszer. "Utánajártam a dolognak, a hulladékgazdálkodó felsőbb szervezet határozza meg, hogy 10+2 zöldhulladék szállítást lehet, a plusz 2 az lényegében a fenyőfák összegyűjtését jelenti. Ott ahol a nyári időszakban havonta kétszer történik szállítás, az április és november között van. November és április között egyáltalán nincs. Változatlanul azon vagyok, hogy aki meg tudja oldani komposztálással, azzal oldja meg azzal a zöldhulladék kérdését. Tájékoztatott a DTKH, hogy a belső hulladéktelepen 4 köbméterig lehet beszállítani zöldhulladékot. Az ezzel kapcsolatos rendelet nemsokára kikerül a DTKH honlapjára."

 

Csapadékvíz elvezetés

 

"Szóba került a csapadékvíz elvezetés kapcsán, hogy akik a földfelszín alatt vezetik el a csapadékot a járdánál, azok kedvezményben részesülhetnek. Ezt kifogásolják, mivel igazságtalannak tarták, hogy akinek pénze van az meg tudja ezt oldani. A cél az, hogy ne az úttestre engedjük ki a csapadékot. Egy-egy nagyobb zápor kapcsán újabban egyesek sportot csinálnak abból, hogy amikor esik az eső, akkor közvetlenül annak befejezése után tócsákat fényképeznek le és tesznek a közösségi oldalra. De mire egy óra múlva az ember kimegy, a víz elszivárog, megfelelően, ahogy kell. Tudomásul kell vennünk, hogy az éghajlatváltozás következtében olyan monszunszerű esőzések következnek be, hogy nincs az a vízelvezető rendszer, ami egyből el tudná azt vezetni. Ahhoz képest a város vízelvezetése viszonylag jól meg van oldva. Azzal hogy a földfelszín alatt vezessék el, ennek a megoldását szeretnénk jutalmazni, ez nem a többség büntetése."

 

Okos wc

 

"Közösségi térben slágertéma lett az okos wc üzembe helyezése. Elég sok téves információ jelent meg, pláne az árát illetően. Bruttó 33 millió forintról van szó, ez 2 db wc-t jelent, hiszen van egy sima és egy mozgáskorlátozottak számára kialakított wc is. Ennek a közművesítése, az alap elkészítése, a járda rekonstrukciója illetve az elektromos csatlakoztatás mind-mind növelte a költségeket. Minden ilyen beszerzésnél körültekintően járunk el, több árajánlatot kérünk mindig és minden esetben a legkedvezőbb ajánlatot fogadjuk el."

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.276 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28606531 | Ebben a hónapban: 486345 | Ma: 22753 | jelenleg: 4 | Statisztika