ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 18. csütörtök, Andrea napja van. - Holnap Emma napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Van kiút!

2020.11.11. 08:43 Rovat: Kékfény
Van kiút!

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta minden évben november 25-én tartják. E napon ölték meg a Mirabal nővéreket - a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit - Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította ezt a napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává. Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy ezen a napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya most rendhagyó módon szeretné ráirányítani a figyelmet a világnapra, a téma fontosságára.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság centenáriumi rajzkészítő pályázatot hirdetett gyermekek részére. Mottó : "Szolgálnak és védenek - értünk vannak!"

 

Az egységes magyar Rendőrség létrehozásának és fennállásának 100. évfordulójának méltó megünneplésére egy 2020 évet átfogó centenáriumi program-sorozat került megrendezésre. Ennek egyik elemeként megszólítani és mozgósítani kívántuk a gyermekeket, akik szívesen készítenek a rendőrök munkájával, a Rendőrséggel kapcsolatos pályaművet. A Rendőrség fennállásának centenáriuma kiváló alkalom volt arra, hogy az érdeklődőknek, illetve a jövő nemzedékei számára olyan gyermekrajzokat (alkotásokat) mutassunk be, amelyek a hivatásunkról szólnak.

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság külön ünnepség keretében díjazta azon Pest megyei gyermekeket, akik az országos rajzpályázatban részt vettek.

 

A rajzok között szerepelt Holló-Zsadányi Senon 13 éves tanuló rajza, aki a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium jelenleg 7. osztályos tanulója.

 

A rajz hűen tükrözi mindazt, amit mi szavakkal, írásos anyaggal a hozzátartozók közötti erőszakról elmondhatnánk. Senon mindent belefoglalt, amely jellemző a hozzátartozók közötti erőszakra, a szóbeli erőszakot, amelyet a női alak ábrázol, a testi erőszakot az ökölbe zárt kézzel, valamint a félelmet, a szorongást, amelyet a hozzátartozókban, főleg a gyermekekben kelt egy családtag brutalitása.

 

A nő bántalmazása kapcsán a családban élő gyermekek is megsínylik az erőszakot, ha az elkövető közvetlenül nem is bántja a gyermekeket, ők akkor is sérülnek, az anya bántalmazása lerombolja biztonságérzetüket, illetve elsajátítják az erőszakos viselkedésmintákat és ezt adják majd tovább. A "Nők elleni erőszak világnapjáról" minden évben megemlékezünk, idén ezzel a rajzzal hívjuk fel az emberek figyelmét a téma fontosságára, és arra, hogy van kiút. A kislány a rendőrség felé mutató nyíllal jelzi rajzán azt, hogy aki átéli a családjában az erőszakot, merjen segítséget kérni.

 

A családon belüli erőszakról a köztudatban élő tévhitek eloszlatása munkánk egyik legalapvetőbb része, mivel e tévhitek sokszor megbénítják mind az áldozatok segítségkérését, mind az ismerősök és az intézmények beavatkozását. E tévhitek csaknem kivétel nélkül az áldozatot teszik felelőssé a bántalmazó erőszakos viselkedéséért. A valóság azonban ennek igen ritkán felel meg: az elkövetőt ismerősei és tágabb családja sokszor “rendes", “jóravaló" embernek ismeri, ezért ha az áldozatok beszélni kezdenek, gyakran senki sem hisz nekik. Tovább nehezíti az áldozatok helyzetét, hogy nemegyszer maga az elkövető is a nő viselkedésével indokolja a bántalmazást. Az erőszak megtörésének első lépése, hogy a felelősséget arra helyezzük, akit illet - az elkövetőre.

 

Mindannyiunk célja, hogy hatékony módszereket dolgozzunk ki pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek segítségével, és igen korán, már az iskolákban el kell kezdeni a prevenciós munkát. Már Magyarországon is több társadalmi szervezet foglalkozik az erőszak áldozataival. Könyvekkel, tanácsokkal, esetleg jogi képviselettel segítenek azokon, akik egyedül nem találják a kiutat. Az első lépést azonban az áldozatnak kell megtennie, fel kell ismernie, hogy bajban van. Az áldozatok önbizalmát, önbecsülését, önértékelését növelni kell, és olyan közösségi programokat kell létrehozni, ahol vissza tudnak találni önmagukhoz.

 

Amennyiben ismernek olyan nőt, akiről úgy vélik, hogy családon belüli erőszak áldozata, feltétlenül hívják fel a figyelmét arra, hogy a hatóságok, valamint több, a nők jogaiért küzdő szervezet is tud segítséget, tájékoztatást nyújtani, így például 

 

a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), tel.: 06/80-505-101 (segélyvonal szerda kivételével naponta 18-22 óráig);  Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat (OKIT), tel.: 06-80-20-55-20  a Patent Egyesület, tel.: 36/70-252-5254 (jogsegélyszolgálat szerdánként 16-18 és csütörtökön 10-12 óra között).

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kéri, hogy egy gyermek rajzban megjelenő gondolataival, és a rajz minél több helyre történő kifüggesztésével hívjuk fel embertársaink figyelmét a téma fontosságára!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.347 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28917641 | Ebben a hónapban: 260840 | Ma: 12228 | jelenleg: 3 | Statisztika