ENGLISH DEUTSCH
Ma 2020. július 9. csütörtök, Lukrécia napja van. - Holnap Amália napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Már nem a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon történik a legtöbb bántalmazás

2020.06.21. 15:04 Rovat: Közélet
Fotó: mavcsoport.hu
Egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a bántalmazások megelőzése érdekében a 2019. szeptemberi bevezetés óta. Azokon a vonatokon, amiken alkalmazzák, csökkent a kalauzokat ért atrocitások száma, és igaz ez a Budapest-Cegléd- Szolnok vonalra is. A szoljon.hu írása.

Még 2017-ben döntött a A MÁV-START Zrt. vezetése a testkamera használatáról a mobil jegykiadó berendezések, valamint az utasok életének, személyi és testi épségének, illetve vagyontárgyaik védelme érdekében. Idén év végéig pedig várhatóan közel hetven új testkamera beszerzését tervezi a vasúttársaság a már meglévő eszközök mellé.

 

Köztudott, hogy sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző jegyvizsgálókat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Az elkövetőket az sem riasztja vissza, hogy alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilkamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság - olvasható a MÁV közleményében. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. Jegyvizsgálót 2018-ban százhuszonhárom, 2019-ben hetven, 2020-ban pedig ez idáig harmincöt esetben ért inzultus, amiből tizennyolc tettlegességig fajult, míg tizenhét esetben tettleges becsületsértés történt.

 

Két évvel ezelőtt hírportálunkon is megírtuk, hogy a budapesti elővárosi vasútvonalak a leginkább érintettek, a bántalmazások csaknem hetven százaléka az ott közlekedő szerelvényeken történt. Ezen belül is a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás - az esetek harminchat százaléka.

 

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, hogy az azóta megtett intézkedéseknek köszönhetően, már nem a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon történik a legtöbb bántalmazás jegyvizsgálóval szemben: 2018-ban az esetek harminc százaléka, 2019-ben tizenkilenc százaléka, 2020-ban pedig eddig a tizenhárom százaléka történt ezen a vonalon. Megyénkben 2018-ban egyszer, 2019-ben egyszer sem, 2020-ban pedig kétszer bántalmaztak jegyvizsgálót.

 

A bántalmazások megelőzése érdekében a MÁV-START a vasútállomások utas­tájékoztató rendszerében, valamint a vonatok fedélzetén rendszeresen tájékoztatja szóban az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság ilyen esetekben minden alkalommal feljelentést tesz. A vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak.

 

A jegyvizsgálók a fedélzeti mobiltelefonjukon található speciális alkalmazásban, "pánikgombbal" kérhetnek segítséget. A vasútőrök, illetve a rendőrség munkatársai kiemelt figyelemmel dolgoznak olyankor, amikor éjszakai járaton egyedül teljesít szolgálatot női jegyvizsgáló. Emellett a Készenléti Rendőrség munkatársai is rendszeresen látnak el járőrszolgálatot a kiemelt veszélyességű vonatokon. Mindezeken kívül, a testkameráknak köszönhetően, a jegyvizsgálók felvételt tudnak készíteni, ha a kamera jelenlétének elrettentő hatása ellenére mégis megtámadnák őket.

 

Forrás: szoljon.hu

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2020. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.158 másodperc alatt készült el. | Copyright 2020 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 13768776 | Ebben a hónapban: 50622 | Ma: 3273 | jelenleg: 3 | Statisztika