ENGLISH DEUTSCH
Ma 2019. november 14. csütörtök, Aliz napja van. - Holnap Albert, Lipót napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Mai mozi műsor

19:45 Huszárik Zoltán terem
Drakulics elvtárs

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Múlt karácsony

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

FÖLDRAJZI-DEMOGRÁFIAI ALAPADATOK, TERMÉSZETFÖLDRAJZ


Pest megye déli, délkeleti felének regionális központja Cegléd. A város területe a Gerje-Perje síkot és a Pilisi-Alpári homokhát északi részét érinti, a barna erdei talaj, a mezőségi csernozjom és a Duna-Tisza közi homok kontakt zónájának találkozásában található. Területe igen nagy, a magyar városok sorában a 13. helyen áll, mintegy 245 km2-en.

 

Cegléd az Alföld kapujában helyezkedik el, a Gödöllői-dombság utolsó nyúlványaitól nézve különös látványt jelent, túl magasra sikerült pontházaival és a templomtornyokkal. A Cserhát és a Gödöllői-dombság genetikus ténye nehezen felismerhető, mert a löszös, agyagos felszínű vonulat elfedi azt az emberi szem elöl, a várostól délre pedig homokdünékben folytatódik a felszíni alaksor, így a mikrodomborzat korántsem jelent unalmas, egyhangú felületet, a mélyben pedig érdekes szeizmikai határvonal húzódik.

 

Ennek ellenére igaz, hogy a város környéke sík jellegű, a 100 m tengerszintfeletti vonal /izohipsza/ áthalad a város határában, de néhány km-en belül a 145 és 150 m-es vonal vagy a 90 m alatti izohipsza is megtalálható. A legmagasabb domb a Kálvária temetőben van, a 106 m-hez képest a Cigányszék-Süppedéki tó melletti 89 m mégis szembetűnő különbséget jelent.

 

Cegléd határában a 4-es úttól északra elterülő részen a Duna-Tisza közre jellemző szikes tavak, mocsarak, időszakos vízborítású szikes legelők maradtak meg.

 

A terület növényi ritkaságokat őriz. Meg kell említeni a legelők őszi színeit meghatározó sziki őszirózsát, a magyar sóvirág populációit, és a pókbangót.

 

A vidék a parti madárfajok kedvelt költő- és vonulóhelye. Gyakori a bíbic, a nagy goda, a piroslábú cankó, de legnagyobb attrakció a madarászok körében a gulipán és a gólyatöcs rendszeres megjelenése.

 

Termál- és gyógyvíz kincs is van Cegléd környékén, részben hasznosítva vagy a felhasználás tervezési szakaszában, nem kedvezőtlenek a város és a környező települések hidrotermikus adottságai, noha viszonylag távol van ez a terület a Tisza vonalától. A felső pannon rétegek errefelé kb. 1000 m vastagságúak, amelyek 60-70 C°-os termálvizet képesek adni. A Vikuv törzskönyvek alapján itt 14 termálkút található, 30-68 C°-os vizet szolgáltatnak, Abony, Albertirsa, Dánszentmiklós, Tápiógyörgye, Tápiószentmárton, Törtel és Nagykőrös további 24 kútja jelzi, hogy bőséggel van melegvíz errefelé.

 

Környékünkön a tőzegkincs is megtalálható. A szénülési folyamat első stádiumától, a holocén legelejétől kezdve tudunk Cegléd környékén ennek előfordulásáról. Zavartalan képződésükre drámai veszélyt hozott a vízrendezési , lecsapolási munka, a térségünkben megfigyelhető szakszerűtlen üzemeltetés minden következménye - Zöldhalomban 100-400 m szélességű, 2 km hosszúságú völgyben 40-140 cm vastagságú tőzeg rejtőzik, a lápföld 50-70 cm-es réteget képez. Hosszú éveken keresztül 1000 t körüli mennyiséget bányásztak ki.

 

Minimális földgáz és kőolaj tározó rétegek is kimutathatók Cegléd határában, elsősorban a Törtel és Abony felé eső részeken, kisebb fúrás folyt errefelé a 60-as években, ma ennek nyomát már csak a befojtott kutak idézik. Az elhagyott homokbányák fásítása, a darázsköves gyepek esetleges cserjefás erdősítése, az agyagbányák sporthorgászati hasznosítása, a tőzegesek visszaadása a természetvédelemnek vagy a roncsolt felszínű, 8 hektáros városszéli területek újrahasznosítása füzesekkel, feltöltéssel, illetve a mélyebb területek kimélyítésével nyert tavacskák kialakításával kielégíthetők a hosszútávú, embercentrikus tájvédelmi igények.

 

Cegléd éghajlata mérsékelten kontinentális, a szárazföldi és szibériai hatások kevésbé jellemzőek, az óceáni és mediterrán befolyások egyre markánsabban jelentkeznek. (Pl. a 20 legfontosabb gyomnövényfaj közül csak egy maradt változatlan, a többi, hőigénye alapján pontuszi-mediterrán jellemzőket mutat.) Februárban igen nagy, júniusban igen kicsi a hőingadozás, október 21-től április 17-ig fagyok várhatók Cegléd környékén - ennek mind mezőgazdasági, mind építészeti értelemben nagy jelentősége van. Az átlaghőmérséklet 10,7 C°, ettől a közigazgatási határon belül 0,4-0,9 C° eltérés lehetséges, az évi csapadékmennyiség 536 mm-es átlaga viszont igen nagy szélsőségeket takarhat, hiszen 1992-ben közel 35 %-kal kevesebb csapadék hullott, mint más években, de szélsőségesen vizes, belvizes évek is előfordultak az elmúlt 90 esztendőben. A Gerje-patak 1963-ban árvizet okozott, de azóta többször kiszáradt a nyári hónapokban.

 

Erdő nagyon kevés van Cegléden, kisebb telepítések történtek ugyan, de a valaha volt őserdők maradványai (tölgy, kőris, szil, égerláp) is eltüntek, csak néhány különlegesen ritka növény- és állatfaj utal az évszázadokkal korábbi természetes növénytakaróra. Amik viszont még megmaradtak, a turjánok cinegés füzesbokor csoportjai, ahol glaciális maradványfajok is előkerülnek. Vagy a nádasok még mindig háborítatlan világa, ritka halfajokkal, egyes énekesmadár fajták fészkeivel. Elég azonban a nádast egyszer leégetni s a réti barnahéja vagy egyes ölyvek máris más területre kényszerülnek.

 

Cegléd beépítetlen részeire a mezőgazdasági hasznosítás a jellemző, a szántók és a legelők, az ún. feketeföldön helyezkednek el. Régi hagyománya van a nyári tanyás gazdálkodásnak illetve a homoki részeken a szőlő- és gyümölcstermesztésnek pedig az itteni sovány gyepeken valaha birkanyájak legelésztek. Öntözési lehetőség csak a kertészeti kultúrákban van, itt a csőkutak nagy száma segíti a hobbikertészeteket, gazdálkodókat, a Gerje csak Ceglédbercelnél élteti a réteket.

 

Cegléd gazdasági, természetföldrajzi arculatát alaposan megváltoztatta a XIX. század, hiszen ekkor épült a szolnoki, a szegedi vasút, majd a vezsenyi keskenyvágányú és a hantházi gazdasági vasút. Ezenkívül az ugyan nem jó minőségű, de a szélrózsa minden irányába vezető közutak erősítették a város központi helyzetét, az ország fő vonalaihoz való közelségét - s annak előnyeit. 70 km-re van a főváros, a nemzetközi repülőtér, az európai víziút közelsége mind-mind jó adottságot jelent a városnak.

 

Többször felmerült a Duna-Tisza csatorna építésének a gondolata, ami mint útvonal tovább javíthatná a város adottságait.

 

Cegléd DK-Pest megye jól megközelíthető városa a vasúti fővonalak (100-as és 120-as) találkozásánál és a 4-es számú főközlekedési útvonal mellett fekszik. Mivel beépített részei nagyjából kör alakúak, a település minden irányból jól fejleszthető. Megvan a szükséges ivóvíz, a gáz, az elektromos vezeték és az egyre bővülő telefonhálózat - az esővízelvezetés, a csatornázási munkálatok, az utak, járdák építése területén még vannak tennivalók.

 

Kommunális ellátottság

 

A (2000-es) adatok szerint 14 293 lakás van Cegléden. A 100 lakásra jutó lakosok száma 266. A közüzemi ivóvízhálózat 177,5 km, illetve a közcsatornahálózat (szennyvízhálózat) hossza 37,8 km. A gázcsőhálózat hossza 208,57 km, a háztartási gázfogyasztók száma 11 583 (fogyasztás: 1 450 m3/fogyasztó), a háztartási villamosenergia fogyasztók száma 18 500 (fogyasztás: 1 320 kwh/év). A szilárd burkolatú utak hossza összesen 89,9 km (77,9 km a város, illetve 12 km a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. kezelésében), ami az utak, utcák teljes hosszának 72,1 %-a.

 

Cegléd lakossága 2007. májusban: 38 243 fő


KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2019. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület
A lap 0.061 másodperc alatt készült el. | Copyright 2019 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 11926452 | Ebben a hónapban: 91213 | Ma: 4874 | jelenleg: 3 | Statisztika