ENGLISH DEUTSCH
Ma 2019. november 19. kedd, Erzsébet napja van. - Holnap Jolán napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Mai mozi műsor

15:45 Patkós Irma terem
Clara - Egy tündéri kaland

Jegyfoglalás »

 
15:45 Huszárik Zoltán terem
Ragadozók

Jegyfoglalás »

 
17:15 Patkós Irma terem
Múlt karácsony

Jegyfoglalás »

 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Drakulics elvtárs

Jegyfoglalás »

 
19:15 Patkós Irma terem
Az aszfalt királyai

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

VÁROSI SPORTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY


VÁROSI SPORTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYCegléden nyitott meg az ország első vidéki sportmúzeuma 1992. május 12-én. Közösségi hivatalos megnevezése: Ceglédi Sporttörténeti Gyűjtemény. Gallov Rezső  sportügyekért felelős  államtitkár  avatta fel a Gubody  utcai, egykori tanácselnöki házban a helyi sporttörténeti gyűjtemény első rendszeresen látogatható kiállítását. Ezt megelőzően a  nyugdíjba vonuló Kürti Béla testnevelő tanár és szertorna edző ötlete volt 1978-ban a Ceglédi Sporttörténeti Bizottság létrehozása,   a város testnevelési és sport mozgalma múltjának felkutatása céljából. Hatalmas munka volt a levéltári-, sajtó- és sportszervezeti  források áttanulmányozása. Ebből kitűnik, hogy az iskolai keretekben folyó testnevelés 1869-ben kezdett gyökeret verni a helyi Polgár Iskolában, majd az akkori fejlődési ütemben 1884-ben megalakult Cegléd első társadalmi sportegyesülete a Korcsolyázó Egylet. Kürti  Béla "Fejezetek  a ceglédi sport múltjából" c. munkája az első száz év történetét dolgozta fel.

 

 VÁROSI SPORTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYAz 1978-1992. közötti 14 év időszak elég volt arra, hogy gazdag írásos és tárgyi emlékek gyülemletek fel a bizottság munkája által, már az első időszakban volt mit bemutatni a sport iránt elkötelezett múzeumlátogatóknak. A gyűjtemény állandóan gyarapodik és a jelesebb ereklyék gyorsan a közönség elé  kerülnek. A helytörténeti gyűjtemény sokrétű bemutatása nyomon követhető az állandó kiállítás termeiben. A sok ezer relikvia legjelentősebb darabjai tekinthetők meg az I.sz. Szondy István és a  II.sz.  Zsengellér Gyula teremben. A város iskolai-, tömeg- és versenysportjának fejlődése mérhető le 51 darab üveges vitrinben és 15 asztali tárolóban. Ezen felül számtalan tabló, foto nagyítás és több száz portré emeli gazdaggá a látnivalókat. Természetesen vannak a gyűjteménynek olyan darabjai, melyek  férőhely miatt nem láthatóak, de ezek az időszaki tárlatokon, illetve a kutatók számára betekinthetőek. A 17 ezer fotó, a rengeteg levéltári anyag, a sport szakkönyvtár, az érem-, jelvény-, és zászló-gyűjtemény   a "kulisszák" mögött vár a látogatók igényének kielégítésére.

 

Az igazi relikviák a kiemelkedő eredményeket elérő ceglédi kötődésű élsportolók tárgyai között keresendők. Az olimpiai- és nem olimpiai sportágak legkiválóbb képviselői között - a felnőtt korosztályban -  csaknem negyvenen  voltak akik magyar nemzeti színekben értek el sikereket.

 

Az olimpiákon eddig 23 ceglédi szerepelt, köztük Szondy István olimpiai- és világbajnok öttusázó, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, VB bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok dzsúdós, Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa bajnok birkózó. Ide soroljuk Csernai Tibor labdarúgót is, akik olimpiai bajnok labdarúgó csapatunk tagja volt 1964-ben. Az élre kívánkozik Gál József személye, aki Magyarország első birkózó világbajnoka volt 1950-ben. A paralimpiai versenyeken Pálinkás László arany- , Bíró Norbert bronzérmet nyert.

 

A világbajnokságokon érmet szerző sportolóink:

 

Ezüst érmes: Zsengellér  Gyula (labdarúgó), Tornyosi Lajos (tekéző, kétszer),Balogh Mátyás (tekéző).

 

Bronz érmesek: Reznák János (birkózó), Gyikó Lajosné (kézilabdázó), Máthé Sarolta (asztaliteniszező kétszer és  háromszoros Európa-bajnok is), Ecser Károly  (súlyemelő és Európa-bajnok is),  (Ungvári Attila (dzsúdós), Lőrincz Viktor (birkózó).

 

Az Európa-bajnokságokon érmet szerző sportolók:

 

Aranyérmesek: Tasnády József (birkózás), Csordás György (úszás kétszeres),Sipos Árpád (birkózás), Bódi Jenő (birkózás), Torma Ibolya (súlyemelés).

 

Bronzérmesek: Harczi Zsolt (asztalitenisz), Ungvári Attila (dzsúdó), Lőrincz Viktor (birkózás), Szellő Imre (ökölvívó).

 

Fentiek legjobb eredményeit említettük a felsorolásban. E mellett több egyéb helyezést is magukénak vallhatnak még a nemzetközi bajnokságokon.

 

Universiade és főiskolai világbajnokok:

 

Zsengellér Gyula(labdarúgás), Soltész László (birkózás), Csordás György(úszás), Kökény István (kézilabda), Kozák István (birkózás).

 

Szondy István, Kürti Béla és Magyar LászlóCegléd Város Díszpolgárai  a sport tevékenységük nyomán:  Gál József, Szondy István, Ungvári Miklós, Lőrincz Tamás, Kürti Béla és posztumusz Zsengellér Gyula.

Kiemelkedő sikernek számít Pásztor István teljesítménye, aki a Világválogatottban is szerepelt. Zsengellér Gyula Európa válogatott volt labdarúgásban, Nagy Ferenc pedig ökölvívásban.

 

A Sportmúzeum termeiben megtalálhatóak a fenti sportolók díjai, sportemlékei. Így a világversenyeken pontszerzők ugyanúgy, mint az utánpótlás legjobbjainak trófeái. A sportmúzeum tároló szekrényeiben valamennyi esetben információt nyújtanak a sportolók (csapatok) legjellemzőbb adatairól. A III. számú kiállító teremben főleg a tömegsport  díjak, az iskolai sport relikviái, valamint az egykori ceglédi katonasport emlékei tekinthetők meg. Ezen felül  a kiemelkedő sikereket elérő sportvezetők, játékvezetők és aktívák emlékei láthatóak bő terjedelemben. A kiállítások  szervezői az korábbiaknál bővebben emlékeznek meg a ceglédi sportélet jelentős dokumentumainak bemutatásával.

 

A Sporttörténeti Alapítvány  az elmúlt húsz évben  13 kiadványt jelentetett meg, melyekben feldolgozták azokat a kutatási eredményeket, amiket feltártak az évtizedek során.  A legutóbbi néhány  könyvük közül kiemelhető  a CVSE 75 éves történetét  bemutató  album (Magyar László és Péter Aladár munkája), valamint  a Kürti  Béla által jegyzett   "Ceglédi Tornasport Története" kötet.  Valamennyi  írásos kiadvány megtalálható a sportmúzeum könyvtárában.

 

A Sportmúzeum  által  ápolt  emlékhelyek Cegléden:

 • Városháza udvari panteonja:  Zsengellér Gyula és Gál József  emléktáblái.
 • Ceglédi olimpikonok dicsőségtáblája: Gál József Sportcsarnokban.
 • Gál József emléktáblája: Gál József  Sportcsarnokban.
 • Cegléd sportja megalapítója Paulovits Károly emléktáblája  (Sportmúzeum falán).
 • Városi Sportuszoda: Dr. Kádár Antal  az első uszoda tervezőjének emléktáblája.
 • Paulovits Károly síremléke a Kálvária temetőben,
 • Zsengellér Gyula síremléke az Öregtemetőben.

 

A Ceglédi Sportmúzeum eddigi vezetői:

1992-2000-ig:  Kürti Béla

2000-2005-ig:  Tószegi Miklós

2005-től -   Magyar László

 

A Ceglédi Sportmúzeum címe:

2700 Cegléd, Gubody u 9.  (Városközpont, "TV torony"  mellett).

 

Látogatási idők:

 • minden kedden és csütörtökön 15.00 - 18.00 óra között.
 • Iskolai és más csoportos látogatás esetén  10.00 - 17.00 
 • óra között, előzetes  egyeztetés alapján.

 

Információk: 

2700 Cegléd, Gubody u 9.

Telefon:  06/53/316-930 és 06/30/214-0883

E-mail: sporttort@fibermail.hu


KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2019. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

 • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület
A lap 0.061 másodperc alatt készült el. | Copyright 2019 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 11955414 | Ebben a hónapban: 120175 | Ma: 886 | jelenleg: 6 | Statisztika