ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. - Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Polgármesteri beszámoló

2020.01.30. 17:28 Rovat: Közélet
Polgármesteri beszámoló (2020.01.29.)

Teltházas lakossági fórumot tartott január 29-én este dr. Csáky András polgármester a Ceglédi Kaszinóban. A polgármesteri beszámoló célja az elmúlt időszak történéseinek az ismertetése volt a lakosokkal - a fórumokat várhatóan a testületi üléseket követő szerdán rendezik meg.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

Dr. Csáky András bevezetőjében elmondta: kellemes emlékeket ébreszt benne a lakossági fórum, hiszen parlamenti képviselősége idején 12 éven keresztül tartott rendszeresen hasonló eseményeket, amit azért is tart fontosnak, mert így élő a kapcsolat a választókkal, a lakossággal. Ezt követően ismertette az önkormányzati választás óta megtartott három Képviselő-testületi ülés fontosnak tartott napirendi pontjait és egyéb témákban is kifejtette álláspontját, valamint megköszönte azt a bizalmat, amit a fórum nagyszámú jelenléte is igazol.

 

Közlekedésbiztonság

 

A tavalyi Húsvéti halálos gázolás kapcsán elindult egy folyamat a választásokat követően, hogy a Kossuth Ferenc utcába rakjanak fel egy VÉDA kamerát, amely gátat szabhat a száguldásoknak. Decemberben az Országos Rendőrfőkapitányság, a cég, amelyik ezt a kamerát csinálja, az önkormányzat és a helyi rendőrkapitányság együtt helyszíni bejárást tartott, melyen kitűzésre került, hogy hol érdemes ezt a kamerát felhelyezni: ez a Múzeum u. 2. magasságában a legcélszerűbb - hangzott el a beszámolóban. Mindkét irányba kihelyezésre fog kerülni egy ilyen kamera, de ez egy új szerkezet, hiszen a főútvonalakra kirakott kamerák nem alkalmazhatók a városokban. Ez egy úgynevezett Speed Cam, melynek tesztüzemmódja december végéig tartott. A polgármestert arról tájékoztatták, hogy ha a tesztüzemmód véget ér és pozitív eredménnyel zárul, akkor a kivitelezés elindulhat. Azonban elhangzott: nem a helyi rendőrségtől függ ennek a folyamatnak a gyorsítása. "Az elmúlt héten az országos rendőrfőkapitánynak írtam egy levelet és kérdeztem, hogy hogy áll ez a teszteredmény, befejeződött-e és hol tart a dolog, valamint kiadják-e az engedélyt. Azért ragaszkodunk ehhez a típushoz, mert bekötésre kerül az országos rendszerbe. A helyi rendőrség ezzel kapcsolatos tevékenységét elég sok kritika érte, ezért gondoltam úgy, hogy ha az országos rendszerbe van bekötve, akkor ez a probléma kikerülhető, hiszen ha valakit megcsíp a kamera, akkor rögtön bemegy a központba a kép és küldik is a határozatot meg a csekket. Várom a rendőrfőkapitány úr válaszát. Decemberben azt mondták, hogy Húsvétra felszerelésre kerülhet a kamera." - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a rendőrség tájékoztatása szerint úgy tűnik kiszorultak a gyorshajtók a központból és úgy tűnik a városból is. "A közelmúltban megjelent egy cikk hogy az ügyészségi és bírósági eljárások mintha leálltak volna, de ez teljesen független az önkormányzattól. Azt sugallni, hogy nekünk bármi ráhatásunk van ezekre a folyamatokra azt lehet, csak nem érdemes mert semmi közünk nincs hozzá. Nagyon még tájékoztatást sem kérhetünk, mert erre mondják azt, hogy folyamatban levő ügyről nem adhatnak tájékoztatást." - reagált egy korábban megjelent sajtóhírre.

 

Sertéstrágya szag

 

A kampány másik sarkalatos témája volt a sertéstrágya bűz kérdése. "Ahogy megválasztottak, 1-2 hét múlva állatorvos barátommal meglátogattam a sertéstenyésztőt. Két hatalmas hodályban vannak ezek az állatok és megállapodtunk abban, hogyha kell, és a város tud ebben lehetőségeihez mérten segítséget nyújtani, segít, illetve ő is megígérte, hogy megtesz mindent annak érdekében, hogy ne okozzon ez a városban problémát." - tájékoztatott a polgármester. Mint mondta: ettől függetlenül, hogy ez így alakulhatott, azt egy 2011-es törvénymódosító javaslat tette lehetővé. "Emlékszem még 1990 és 1994 között, amikor helyi önkormányzati képviselő voltam, akkor a testület fogadta el az állattartás szabályait. Ezt egy 2011-es törvénnyel, egy fél mondattal kivették az önkormányzatok hatásköréből. Annyi ez a fél mondat, hogy önkormányzat állattartással kapcsolatos rendeletet nem alkothat. Miután nincs az állattartással kapcsolatban hatáskörünk, ezért csak abban bízhatunk, hogy ez a megállapodás ezzel a tenyésztővel működni fog." Elmondta: arról tájékoztatták, hogy a probléma nem feltétlen a trágya elhelyezéséből fakad, hanem a hodályok szellőztetésével. Hozzátette: az az elképzelés hogy az Alkotmánybírósághoz forduljanak és semmisítse meg azt a jogszabályt, amely lehetetlenné teszi, hogy az önkormányzat ezzel foglalkozzon, az egy hiú ábránd volt, hiszen közben megváltozott az alkotmánybírósági törvény, megszűnt az, hogy állampolgárok ilyen beadványokkal fordulhassanak az alkotmánybírósághoz. Illetve alkotmányjogi panasszal lehet élni, de annak az elfogadást követően jogvesztő hatálya van, így az is eléggé meg van nehezítve.

 

Közvilágítás

 

Sok panasz érkezett a fenti témával kapcsolatban. A közvilágítás jelenleg úgy van beállítva, hogy előre meghatározzák, tehát beállítják, hogy mikor kapcsoljon be a közvilágítás este, függetlenül attól, hogy milyen az időjárás, akár süt a nap, akár borús az idő. "Ezért kezdeményezésemre a testület elfogadta azt, hogy térjünk át úgynevezett alkonykapcsolóra, hogy időjárástól és fényviszonyoktól függően, ha kezd sötétedni, akkor bekapcsol magától ez a világítás. Az ember azt hinné, hogy egyszerű technikai dolog, de kiderült, hogy 6 vagy 7 önkormányzattal vagyunk összekötve, előbb ezeknek a hozzájárulása kellett, hogy ők is térjenek át az alkonykapcsolós részre. Ez nagy nehezen megtörtént. Ugyan beszereztük az érintettek hozzájárulását, ám kiderült, hogy rossz listát adtak, így kezdhettük újra az egészet, de ezek megvannak, a szolgáltatóhoz el lettek juttatva, meg lettek rendelve."

 

Szelektív hulladékgyűjtés kérdése

 

A Szent Imre herceg és Rákóczi úton a kihelyezett konténerek felszámolását kérték az ott levő társasházaknak a lakói, hiszen már rég nem volt szelektív hulladékgyűjtés, ami ott történt, és a fél város odahordta a szemetet, holott ez az ott lakóknak a szemétgyűjtő helye volt. Ezek a társasházak úgy épültek, hogy mindegyikben zárt kukatárolók voltak, csak a társasházi tulajdonosok ezeket a helyiségeket másra használták föl. Kerékpártárolót, adott esetben üzletet alakítottak ki. "Amikor bejött ez a kérvény hozzánk, azt mondtuk rendben, de tegyék ismételten szabaddá ezeket a tárolókat, ott helyezzük el ezeket a kukákat, hogy ezzel a saját szemetet gyűjteni tudják és mivel a helyiség lezárható, más nem tudja odahordani. Az egész városban ez nagy problémát okoz, és abszolút szemléletváltás kellene." - hangzott el a fórumon. A városban egyébként két helyre is ki lehet vinni a szemetet egy bizonyos határig ingyenesen. A polgármester szólt arról is, hogy a városnak sok pénzébe kerül az illegális hulladéklerakások felszámolása.

 

Köztisztasági feladatok ellátása

 

Visszatérő téma volt az üléseken az egyik közszolgáltató tevékenysége, aki 2 évvel ezelőtt, 5 évre kötött egy keretszerződést a várossal, hogy köztisztasági feladatokat lát el. "Erre egy megállapodás történt, amivel kapcsolatban két igény érkezett a vállalkozótól. Egyrészt bővült azoknak a közterületeknek a nagysága, melyeket ebbe a szolgáltatásba bevontunk. Az természetes, hogy ilyen esetben a szolgáltatási díjakat ezekre a területekre is megállapítjuk. De ami érdekes volt, emelni szerette volna a szolgáltatási díjat, dacára annak, hogy a 2 évvel ezelőtt megkötött szerződésben egy külön passzus szerepel, amire ő előre 5 évre bárminemű áremelési igényéről lemondott. Ezt a város és a szolgáltató is aláírta." A polgármester elmondta: ő nem támogatta ezt a kérést, a testület többsége végül 5%-os emelést szavazott meg. Kérdésre válaszolva hozzátette: nem minősült ez szerződésszegésnek, hiszen a jogszabály, a közbeszerzési törvény lehetővé teszi, hogy pótlólag, 10 %-os mértékig emeljen.

 

70 éven felüliek hulladékszállítási díja

 

Sokan érdeklődtek a téma felől, így a lakossági fórumon is felmerült. Aki 70 éven felüli, egyedülálló és olyan anyagi helyzetben van, nem kell hulladékszállítási díjat fizetnie. Érvényes közüzemi szerződéssel kell rendelkezni, és ha a havi jövedelme a 60ezer forintot nem éri el, akkor annak díjmentes a szolgáltatás. 60- és 80 ezer forint kereset között pedig 50%-ot kell fizetni, így szól a helyi rendelet.

 

Magánrendelők támogatása.

 

Miután az alapellátást szabályozó törvény kimondja, az önkormányzatnak biztosítani kell a rendelők működésének a feltételeit, azok után az önkormányzat a kórháznak fizetett bérleti díjat. De azon alapellátó orvosok, akik saját rendelőben, magánrendelőben rendeltek, semmiféle támogatást nem kaptak. Most már elfogadták a képviselők azt a rendeletet, hogy azok az orvosok is részesülnek havi 100 ezer forint támogatásban, akik magán tulajdonú rendelőben dolgoznak.

 

Újváros széli temető ravatalozója

 

A polgármester tájékoztatta a jelenlevőket a kialakult helyzetről. "Novemberben tudomásomra jutott, hogy az Újvárosi temetőben hátul a Krematórium Kft. meg szeretné vásárolni az evangélikus egyház tulajdonában levő ravatalozót. Ezt korábban a várostól csere kapcsán kapta meg az egyház, az működtette, és ezt akarta megvásárolni a kft. Maga a ravatalozó üzemeltetése előírt kötelező feladata az önkormányzatnak. Ilyen esetekben nem jó, hogyha monopóliumok alakulnak ki, ezért rögtön kértem a lelkészasszonyt, ha már eladják, akkor adják el a városnak, hogy ne kerüljünk kiszolgáltatott helyzetbe. Elkezdődtek a tárgyalások: először ezt a kezdeményezést a testület többsége nem támogatta, illetve újabb tárgyalásokra hatalmaztak fel. Sikerült megállapodni abban, hogy marad a meglevő szerződés, meghosszabbítjuk jó pár évvel, kicsit emeltünk a vállalási díjon és ezzel ez a probléma is megoldódni látszik."

 

Gál József Sportcsarnok

 

Mint ismeretes, a város korábban kapott 500 millió kormányzati támogatást a Gál József Sportcsarnok felújítására, hogy elinduljon a beruházás. A polgármester arról tájékoztatott: múlt év december 31-én már működési engedélynek kellett volna lennie az új sportcsarnoknak, mert ha nem, akkor a fél milliárd forintos támogatást vissza kellett volna fizetni, amiből már 75 millió forint útközben elment tanácsadásra, tervezésre. "Földi László képviselő úr ebben segítségünkre volt, addig lobbizott és kampányolt. A támogatási szerződésben bár le van írva, hogy hosszabbításnak helye nincs, mind ezek ellenére sikerült elintézni, hogy 1 évvel meghosszabbítsák ezt a szerződést. Azt mondták, hogy van remény rá, ha az idei évben elkezdjük a felújítást, - de igazából egy teljesen új csarnok fog elépülni - hogy akkor még plusz 1 évet kapunk. 2 év alatt fel lehet építeni ezt a csarnokot, jelenleg is intenzív tárgyalások folynak ez ügyben. Bízom benne, hogy záros határidőn belül ez a csarnok meg fog épülni és ez a probléma is megoldódik, valamint ezt a 75 millió forintot TAO-s pénzből vissza tudjuk szerezni." Hozzátette: ez már csak azért is lenne jó, mert terveik szerint a beruházással párhuzamosan a Gubody parkban is lesz egy a Fürdő tó körülihez hasonló, 410 méteres futópálya.

 

Dózsa szobor kérdése

 

Nagykanizsa Város Önkormányzata levélben kérte vissza a Dózsa szobrot a várostól. Eredetileg az ottani laktanyánál volt a szobor, aztán Ceglédre került az itteni laktanyához, majd annak bezárását követően került az Öregszőlőbe. Néhány éve már volt ilyen kezdeményezés, akkor is az a döntés született, hogy a Dózsa szobor marad, azonban annak hiteles másolatának elkészítéséhez hozzájárulását adta a grémium.

 

(Fotó: Kisfaludi István)

Értékelés: 5/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.272 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28922307 | Ebben a hónapban: 265506 | Ma: 3976 | jelenleg: 3 | Statisztika