ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 27. szombat, Zita napja van. - Holnap Valéria napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Egy város, négy kutatás

2019.05.13. 08:39 Rovat: Közélet

Társadalmi körkép - Cegléd, 2019

 

Négy különböző célcsoporttal, négy önálló szociológiai kutatás valósul meg Cegléden a következő hónapokban. A kutatást a Homo Oecologicus Alapítvány munkatársai végzik Cegléd Város Önkormányzatának megbízásából. Az eredmények várhatóan az ősz elején válnak ismertté.

 

A Társadalmi körkép elkészítésével megismerhetővé válnak napjaink helyi társadalmi és szociális jellegzetességei, a város sajátos fejlődésének ismérvei, továbbá az elmúlt években, évtizedekben a Cegléden lezajlott folyamatok fontosabb társadalmi sajátosságai, a lakossági vélemények, és egyúttal a város szociális helyzetének javításához kapcsolódó lakossági igények. Kérdezőbiztosaink ennek érdekében 2019. május folyamán 500 főt fognak megkérdezni véletlenszerű kiválasztás révén a városban.

A Társadalmi körkép második fontos elemeként ifjúságszociológiai kérdőívünkkel keressük meg a Cegléd város alap-és középfokú oktatási intézményeiben tanuló 13-18 éves korcsoportot. Számítunk arra, hogy a közösségi kötődés miatt akár jelentősebb számban kitöltik majd azt a kérdőívet, amelynek fő fókuszpontjai a család, a családi kapcsolatok, valamint a korosztályra jellemző tapasztalt társadalmi kommunikáció értékelése. Foglalkozunk a szabadidő eltöltésének jellegzetességivel, a fiatalok érdeklődési köreivel, az iskolarendszerhez kapcsolódó véleményekkel, valamint a helyi ifjúságpolitikát alakító tényezőkkel - benne kiemelten a városhoz való kötődés értékeivel. Az ifjúságszociológiai kérdőív fontos része lesz a függőséget okozó alkohol és kábító hatású szerek fogyasztását taglalja. Ezen intim és érzékeny információk megismerésével akár egy városi kábítószerügyi egyeztető fórum létrehozása is megalapozhatóvá válik. Fontos leszögeznünk, hogy az ifjúságszociológiai kérdőív anonim lesz, és még az adott oktatási intézmény sem kerül megnevezésre. A kérdőív kitöltését, s vele a kutatási mintát web alapon biztosítjuk a város közoktatási intézményeinek számítógépes termeiben, oktatói felügyelet mellett. A kutatásban való részvétel az érintett diákok szüleinek írásbeli engedélyéhez kötött. A következő napokban az érintett iskolák közvetítésével a diákok szülei írásos engedélykérő levelet fognak kapni, amihez mihamarabb kérjük a szülők (gondozók) írásos beleegyezését.

A Társadalmi körkép harmadik fontos kutatása az elöregedő társadalom kihívásaira keresi a választ. Ehhez komplex integrált stratégia szükséges, amihez elengedhetetlenül fontos ún. helyi életútinterjú felvétele. Munkánk során - a családsegítő munkatársaink valamint aktív és a téma iránt érdeklődő középiskolások bevonásával - készülnek majd el ezek az interjúk, amelynek eredményeit természetesen szintén beillesztjük a társadalmi körkép elemzési rendszerébe.

A szociális- és társadalmi fejlesztési munka kiemelkedő része a településen mintaadó szereplők, civilek, polgári önszerveződő közösségek, egyházak megszólítása és bevonása a közös gondolkodásba. Éppen ezért a Társadalmi körkép negyedik elemeként szervezzük meg az ő részvételükkel azokat a fókuszcsoport kutatásokat, amelynek során kitérünk a kisgyermekes családok, az ifjúság és az idősek helyzetére a generációk közötti együttélés lehetőségeire, illetve a város népességmegtartó képességére és a képességmegtartó népesség jellemzőire.

A kutatási eredmények az ősz elején lesznek megismerhetők. Munkánkhoz kérjük a ceglédiek, a szülők, a diákok és a családok türelmét és támogatását!

 

Dr. Szabó Tamás, Dr. Szarvák Tibor

társadalomkutatók

Homo Oecologicus Alapítvány

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.171 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29063549 | Ebben a hónapban: 406748 | Ma: 1932 | jelenleg: 3 | Statisztika