ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

"Jobbá tenni, jobbá lenni…"

2021.09.09. 15:51 Rovat: Közélet
Új Esély Központ avató (2021.09.09.)

A szenvedélybetegek nappali ellátására hivatott, Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) Új Esély Központjának ünnepélyes átadója zajlott ma délután. A megjelenteket Kucsera Mária intézményvezető és Alföldi-Szabó Erika regionális vezető köszöntötte, akiket követően Mile Ferenc a BTESZ elnöke és Dr. Csáky András polgármester mondott beszédet, majd Molnár József baptista lelkipásztor áldotta meg az intézményt. A megnyitó ünnepségen a Patkós Irma Művészeti Iskola növendékei léptek fel. Az intézmény vezetőjével beszélgettünk. Interjú.

 

(Fotó: Szokolai Attila)

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Egy korábbi Képviselő-testületi döntés értelmében az önkormányzat ingyenes használatba adta azt a Bajcsy-Zsilinszky úton található ingatlant, ahol korábban a Máltai Szeretetszolgálat tevékenykedett. (Ez utóbbi új helyre, a Pesti útra költözött - a szerk.) A BTESZ által szépen felújított ingatlan várja a szenvedélybetegeket, hogy senki nem maradjon egyedül ezen problémájával vívott harcban.

 

- Mi a fő célja az intézménynek?

- A fő cél az ellátottak hozzásegítése a szerfogyasztó életmódjukból való gondolkodás, viselkedés változásához, valamint a szermentes élet megtapasztalásához, melynek alapja a biztonságos, szeretetteljes, elfogadó közeg, valamint a hit ereje.

- Miyen eszközökkel kívánják megteremteni ezeket a feltételeket?


- Szolgáltatásaink igen széleskörűek. Segítséget nyújtunk a szociális ügyek intézéséhez, munkaerőpiaci elhelyezkedéshez. (Egyéni- és csoportos álláskeresési-, pályaválasztási tanácsadás, tréning keretében.) Ehhez kapcsolódva nyomtatási és fénymásolási lehetőség, illetve külön számítógép áll az ellátottak rendelkezésére. Amennyiben valaki szeretné megtanulni a számítógép alapkezelését, akkor abban is tudunk neki segíteni.

Életvezetési tanácsadás mellett a - szükségleteknek és az igényeknek megfelelően - biztosított a problémakezelés, egyéni- és csoportos kríziskezelés.

Az úgynevezett "Drop-In" szolgáltatásunk, lehetőséget nyújt rövid pihenésre, józanodásra, alkoholmentes folyadékpótlással, hideg élelemmel és felügyelettel.

Szeretném megemlíteni, hogy nemcsak a drogról vagy alkoholról beszélünk, ide tartozik a játékszenvedély, internetfüggőség, dohányzás, de a gyógyszerfüggőség is.

Igény esetén lelkigondozást tudunk nyújtani, a BTESZ jelöl ki egy baptista lelkészt erre a feladatra. Vannak olyan intézményeink, ahol az ellátottak részéről igény van a vasárnaponként istentiszteletre. Ez a lehetőség természetesen Cegléden is nyitott.

Felvettem a kapcsolatot a helyi Baptista Gyülekezettel, akiktől már eddig is sok segítséget kaptunk. Az intézmény szebbé tételéhez gyűjtöttek felajánlásokat, illetve segítséget nyújtottak a felújítás utáni tisztasági takarításban, amelyet ezúton is hálásan köszönök!

Lehetőséget biztosítunk majd tisztálkodásra, mosásra illetve szárításra. Az ellátottak számára havonta élelmiszercsomagot illetve rászorultság esetén egyszeri meleg étkezést tudunk biztosítani. Ez az egyetlen szolgáltatásunk, amely térítéshez kötött, 200 forint naponta.

Igény szerint közösségi programokat szervezünk, úgy mint családi nap, sportnap, közös főzés, kirándulás.

A szolgáltatásaink (felvilágosító előadás, prevenció) bárki számára elérhetőek, kihelyezhetők középiskolákba, városi rendezvényekre. Felvettük a kapcsolatot az egészségügyi-, szociális- és oktatási intézményekkel és egyéb szervezetekkel, az együttműködésüket kérve.

Minden 16. évét betöltött szenvedélybeteg fordulhat hozzánk, aki nem szorul kórházi ellátásra és szakvéleménnyel rendelkezik - ennek a beszerzésében segítséget nyújtunk - önkéntes alapon, saját akaratából és elhatározásából. Fontos, hogy apró lépésekkel haladjunk a célkitűzés felé, amely nehéz és lassú folyamat.

- Hányan lesznek a központban?

- Egyelőre hárman. Két terápiás munkatársam és én. Valamint - amint erre lehetőségünk lesz - közfoglalkoztatás keretében alkalmazottakat kertrendezésre, takarításra, adminisztratív feladatok ellátására. Szeretném, ha Ők az ellátottak közül kerülnének ki, hiszen ez több szempontból is jó, egyrészt munkalehetőség, ezáltal jövedelem, másrészt ellátottként aktív résztvevője lehet az intézményi életnek.

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy folyamatos nyitva tartásunk van, az év 365 napjában 8 és 16 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8 és 14 óra között. Az intézmény 50 fős, de ha valaki e fölött a létszám fölött jön, nem fogjuk elutasítani.

- Hogy találják meg a szenvedélybetegeket?


- Megkeresést küldtem az összes háziorvosnak és kértem az együttműködésüket abban, hogyha van olyan szenvedélybeteg illetve családtag, aki nem tudja a helyzetet kezelni, akkor támogassa munkánkat azzal. hogy az Új Esély Központot a figyelmébe ajánlja. Szórólapunkat eljuttattuk a helyi szociális intézményekhez is.

- Ehhez a szakmához elengedhetetlen az alázat. Önnél ez hogyan alakult ki?

- A középiskola elvégzése után az első munkahelyem a Losonczi István Általános Iskola volt, amely nemcsak az empátiás készségemet fejlesztette, de türelemre is megtanított. Ez idő alatt erősödött meg bennem, hogy az elrendelt utam azok segítése, akik a társadalom perifériájára szorultak. Ekkor döntöttem úgy, hogy az elhivatottságomhoz a tudásomat is bővítem szakképzettség által, s elvégeztem Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Karán a szociális munkás szakot, majd szakvizsgát is tettem. Családsegítő- illetve gyermekjóléti szolgálatnál szereztem szakmai tapasztalatot. Tavasszal jött ez a munkalehetőség az életembe, megpályáztam és itt vagyok.

A lelki vonulata ennek a hivatásnak - én mindig hivatásnak nevezem - az, hogy át kell érezni a másiknak a problémáját, meg kell találni hozzá a kulcsot.

- Ez a kulcs bármi lehet, akár egy négylábú is.

 

- Engedélyt kértem a vezetőségtől, hogy szeretnék egy intézményi kiskutyát. Áldásukat adták a dologra, s már ki is választottam. Hosszútávú célom, hogy - ha amennyiben erre alkalmas - akkor terápiás kutyának kiképeztetni. Az állatok tartása nemcsak a pszichés, de a fizikai állapotot is pozitívan befolyásolja, jó hatással van az érzelmi fejlődésre és segít abban, hogy az adott személy kitartása, céltudatossága, fegyelme és felelősségérzete növekedjen.

Ehhez szeretnék támogatót/kat keresni hiszen ennek feltételei vannak: chip, oltások, jogszabály által meghatározott hely kialakítása. Bízom abban, hogy van olyan állatbarát vállalkozó, aki rendszeres támogatással segítené ezen törekvésemet.

- Felajánlásokra visszatérve, mire lesz szükségük?

 

- Az intézmény természetesen felszereléssel rendelkezik, így főképp a csinosításhoz várunk segítséget. Gondolok itt virágtartókra, növényekre,  kerti kiülésre alkalmas bútorra.

A tervek között szerepel, az udvaron kialakított fedett rész, ahol lehetőséget biztosítanánk, ping-pongozásra, csocsózásra. Szeretnék bográcsozásra alkalmas helyet is kialakítani, hiszen a közös főzésnek, közös étkezésnek nagy kohéziós ereje van egy csoportban.

Könyveket, folyóiratokat, társasjátékokat, plédeket díszpárnákat is szívesen fogadunk. Kialakítok egy gyermeksarkot, ahova kaptunk már játékokat, ha valaki esetleg kisgyerekkel érkezik, akkor le tudjuk őt foglalni. Ehhez viszont még szükségünk lenne kis székekre, asztalra.

Az Új Esély Központok szenvedélybetegek illetve pszichiátriai betegek nappali ellátását biztosítják. Előbbi a Bajcsy-Zsilinszky út 26. szám alatt történik, utóbbi kialakítására később kerül sor.

Értékelés: 5/4
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.270 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28941599 | Ebben a hónapban: 284798 | Ma: 6948 | jelenleg: 7 | Statisztika