ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 27. szombat, Zita napja van. - Holnap Valéria napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Polgármesteri beszámoló

2021.04.29. 15:46 Rovat: Közélet
Fotó: Dr. Csáky András facebook

Soron következő beszámolóját tartotta április 28-án este Dr. Csáky András polgármester a közösségi oldalán. A városvezető az elmúlt hónap történéseiről és a megszületett határozatokról adott számot, de szót ejtett a beruházásokról is.

Járványügyi adatok

 

Most is a járványügyi adatokkal kezdte a polgármester, aki elmondta: úgy tűnnek az országos adatok, hogy némi javulás tapasztalható, azonban a mai napi (2021. április 28. - a szerk.) 188 haláleset még mindig nagyon sok. Városunkban a járványügyi hatóság jelentése szerint 78 honfitársunk van járványügyi zárlat alatt (ennyien igazolt Covid fertőzöttel találkoztak), illetve 86 személy van járványügyi elkülönítés alatt, akik igazoltan betegek. A hétvégi részleges nyitást illetően úgy szólt: egyrészt az országban látható tömegjelenetek nem kedveznek a járvány megakadályozásának, másrészt, tapasztalata szerint, sokan lazábban veszik a járványügyi szabályokat. Egyre többen mellőzik a maszk használatát. "Nagyon kérek mindenkit, hogy vegye még mindig komolyan ezeket az előírásokat, és a legfőbb dolog az, hogy minél többen oltassuk be magunkat!" Hozzátette: az adatok szerint már több, mint 3.7 millió honfitársunk részesült oltásban. De ahhoz, hogy nyugodtan hátradőlhessünk, 7 milliót meghaladó oltás kell, azaz akkor alakulhat ki a nyájimmunitás. "Vegyük komolyan. Nagyon súlyos betegséget tud okozni a Covid-19 és bármelyik oltást vesszük is föl, azt a súlyos kórképet meg tudjuk akadályozni, hogy kórházba kerüljünk, és azt is hogy elhunyjunk. Ismételten mindenkit kérek, hogy jelentkezzen az oltásra, most már van elegendő vakcina és teljesen mindegy, hogy milyen oltást vesz fel, éljen ezzel a lehetőséggel."

 

Testületi ülés helyett

 

Múlt hét csütörtökön testületi ülést tartottak volna és az alábbi napirendi pontokat tárgyalták meg. A polgármester elmondta: ez most is úgy történt, hogy a napirendi pontokat a Képviselő-testület tagjainak kiküldte, véleményezték azt és a többségi döntések alapján hozta meg a határozatokat az egyes előterjesztések kapcsán.

 

Tűzoltóság beszámolója

 

"Szokásos évi beszámolóját olvashattuk a tűzoltó parancsnokságnak. Ez jogszabályi előírás. Kedvező adatokat olvashatunk a beszámolóban, hiszen a beavatkozások és tűzesetek számában jelentős csökkenés következett be az elmúlt időszakban. Csupán a műszaki beavatkozások száma emelkedett, ez azonban a szélsőséges időjárással hozható összefüggésbe. Egy-egy nagyobb vihar, szélvihar után a károk emelkednek, fakidőlések, kéményledőlések miatt kellett intézkedni és egyéb műszaki mentéseket kellett végrehajtania a tűzoltóságnak. Érdemes megjegyezni, azzal, hogy a 4-es főút korszerűsítése megtörtént, jelentős mértékben csökkent az adott útszakaszon a balesetek száma." Hozzátette: a tűzesetek számában is csökkenés következett be, azonban sajnos két haláleset ebben a balesetnemben bekövetkezett. A beszámoló időszakát illetően a tűzoltóság két darab új tűzoltókocsival és teljes felszereléssel bővült. Dr. Csáky András a Képviselő-testület nevében köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak áldozatos munkájukért.

 

Magyar Vöröskereszt beszámolója

 

A Magyar Vöröskereszt is beszámolt a tevékenységéről. A szociális törvény előírja, hogy a hajléktalan személyek részére nappali ellátást, éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállást kell biztosítania a városnak. Ezt úgynevezett feladatellátási szerződés keretében a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetével kötött megállapodás formájában teljesítik. "A beszámoló szerint az ellátottak létszáma a nappali melegedőnél 40 fő, éjjeli menedékhelyen 26 fő, az átmeneti szálláson pedig 10 fő. Krízis időszakban, hideg téli napokon ezek a számok növekednek. A jogszabály szerint előírt módban van nyitva az intézmény. Az átmeneti szállót az elmúlt esztendőben 13 honfitársunk vette igénybe, nappali melegedő és az éjjeli menedék esetében a száma 63 fő volt." Mint mondta: utcai gondozó hálózat is működik az ellátás keretén belül. "Már korábban is említettem, hogy azt mindenféleképpen eredményként lehet elkönyvelni, hogy a nagyon hideg időszakok ellenére nincs tudomásunk ebben az időszakban fagyhalálról. Tehát a szolgálat és a lakosság is az ezzel kapcsolatos tevékenységét ellátta. A beszámolóban örömmel olvashatjuk azt, hogy a civil adakozókedv jelentős, akár élelmiszer akár ruhanemű tekintetében. Itt is azt tudom mondani, hogy köszönjük a Vöröskereszt munkatársainak a munkájukat!"

 

Tanyagondnoki szolgálat

 

A szociális törvény értelmében az önkormányzatnak segítenie kell a külterületen, a tanyás területen élő honfitársainkat. "Ezt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve tesszük meg. Két tanyagondnoki szolgálat működik. Ezt az önkormányzat finanszírozza. 2020-ban 165 fő szorult ellátásra." - tájékoztatott a polgármester. Hozzátette: a tanyagondnoki szolgálat munkatársai ezeket az embereket folyamatosan látogatják, bevásárolnak számukra, amennyiben szükséges, egészségügyi ellátásra viszik őket és egyéb ilyen tevékenységgel is könnyítik a mindennapi életüket. Az ellátás keretén belül a tanyán lakó óvodás és iskolás gyerekek intézménybe szállítását és délután a hazaszállítását is vállalják. Szólt arról is, hogy múlt évben egy alkalommal tanyagondnoki fórumot is tartottak, melyen az önkormányzatot Hegedűs Ágota alpolgármester asszony képviselte és a tapasztalat átadás megtörtént. Végezetül megköszönte a szolgálat dolgozóinak a munkáját. (BŐVEBBEN)

 

Fogyatékos személyekről való gondoskodás

 

Szintén a szociális törvény értelmében a 10.000. fő feletti települések kötelesek a területükön élő fogyatékos személyekről gondoskodni, a nappali ellátásról gondoskodni. "Önkormányzatunk ezen feladatának az albertirsai IRMÁK Kft-vel kötött feladatellátási szerződéssel tesz eleget. A szolgáltatónak évente a tevékenységéről beszámolót kell készítenie. Az elmúlt évben 10 ceglédi fő vette igénybe a szolgáltatást, melynek keretén belül személyi és higiéniás ellátásban, háztartási munkák segítésében, mentális gondozásban, egészségügyi ellátásban és szabadidős tevékenységekben részesültek az érintettek. A Kft. a lakhelyről az intézménybe szállítja az ellátottakat." Az elmúlt évben a pandémia miatt március közepétől szünetel az ellátás, de telefonon az érintettek tartották a kapcsolatot és ahol kellett segítettek nekik.

 

Zaj- és rezgésvédelmi fejezettel történő kiegészítés

 

Képviselői indítványokról is tárgyalt volna a testület. A helyi környezet- és természet védelméről szóló 2/2003. (I.30.) Ök. rendelet módosítása, Zaj- és rezgésvédelmi fejezettel történő kiegészítésére jött javaslat. "Múlt év tavaszán képviselői bejelentésre madarak, vadak elriasztásához használatos eszközök hanghatása, a lakosok nyugalmának zavarása miatt foglalkoztunk a problémával. Az ügyben szakmai állásfoglalást kértünk a tevékenység szabályozásának lehetőségéről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, valamint a törvényességi felügyeletet ellátó Pest Megyei Kormányhivataltól. Az agrárkamara arról tájékoztatott minket, hogy a megkeresésben foglalt probléma, azaz a karbidágyúval való hangkibocsátás használata nem bizonyult hasznosnak, ezért a jövőben a gazdák nem kívánják ezt az eszközt alkalmazni. A kormányhivatal állásfoglalását pedig szó szerint idézem: "tekintettel arra, hogy a központi jogszabály a hanghatáson alapuló vadriasztó eszközök alkalmazása vonatkozásában a kötelező használaton túl nem tartalmaz előírásokat, így a helyi önkormányzat illetékességi területén nem hozhat tiltó vagy korlátozó előírásokat." Mindezekre tekintettel a szabályozás okafogyottá vált. Az állásfoglalások megérkezését megelőzően a Czigle frakció két képviselője önálló indítványt nyújtott be a tárgykörben. A benyújtott előterjesztést szakértő véleményezte, mely szerint a rendelettervezet által szabályozni kívánt területek vonatkozásában magasabb szintű jogszabályok már tartalmaznak hatályos előírásokat. A Czigle frakció támogatta az előterjesztést, a Fidesz frakció az előbbi véleményekre tekintettel nem támogatta az előterjesztést, így nem alkotunk rendeletet ebben a tárgykörben."

 

Balatonszárszói tábor

 

"Végére jutottunk a balatonszárszói tábor hasznosításával kapcsolatos eljárásnak. Korábban már tájékoztattam a közvéleményt, hogy pályáztatás formájában üzemeltetésre (és hangsúlyozom nem tulajdon eladásáról, hanem a tábor üzemeltetéséről van szó), a DTKH Nonprofit Kft. nyerte el 5 évre ezt a jogot. Mint utóbb kiderült, nagyon kedvező ajánlatot tett, a megajánlott 130 millió forint fejlesztés elfogadása esetén új eljárást kellene a közbeszerzési törvény értelmében lefolytatnunk, ezért az a javaslatot tettük, hogy a megajánlott összegből mindösszesen csak 100 millió forintot vegyünk figyelembe. A többi pályázó részére is lehetőséget biztosítottunk, hogy ezen adat ismeretében módosítsák pályázatukat, továbbá a tulajdonostárs önkormányzatok is támogatják a javaslatot. A Képviselő-testület minden tagja és a társönkormányzatok, tulajdonosi önkormányzatok is támogatták ezt a formát, hogy ilyen módon kössük meg ezt a szerződést. Lényegében 1-2 napon belül megkötjük a szerződést. A DTKH Nonprofit Kft.-vel a város jogászai egyeztetnek a szerződés tartalmát illetően és május elsejével indul az 5 éves időszak. Bízom benne, hogy már az idei évben jelentős beruházások valósulnak meg a tábor életében."

 

Újvárosi Köztemető

 

2015-ben született önkormányzati határozat és az ahhoz kapcsolódó pályáztatás eredményeképpen a Ceglédi Krematórium Kft. lett megbízva az Újvárosi önkormányzati temető üzemeltetésével 15 évre. A szerződés alapján évente beszámolót kell készíteni, illetve az elkövetkező évre a díjakról ezen beszámoló keretében kell a testületnek döntenie. Az előterjesztő az idei esztendőben sem kezdeményez díjemelést, így a temetői szolgáltatás árai változatlanok maradnak.

 

CVSE kérelme

 

"A Ceglédi Vasutas Sportegyesület (CVSE) az önkormányzattól a testület tulajdonosi hozzájárulását kérte egy új termál vezeték kiépítéséhez, illetve az uszoda vízműtelep gépészet irányítástechnikai rendszerének kiépítéséhez. Ezt megkapták. Ez egy TAO beruházásból valósul meg, reményeink szerint ez a költségvetést nem érinti."

 

Kossuth Gimnázium megújul

 

Infrastrukturális fejlesztés fog megvalósulni a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumot illetően. Teljes felújításon esik át az intézmény. "Ez nagy öröm számunkra. Ezzel kapcsolatban a fenntartó Ceglédi Tankerület együttműködési megállapodásra tett javaslatot, mivel a tulajdonjoga az épületnek a város. Egy háromoldalú megállapodásról van szó, melyben egyrészt a beruházó, másrészt a tankerület, és nem utolsósorban a város vesz részt. Természetesen minden segítséget megadunk a felújítás lebonyolításához. Azonban a kivitelezés időpontját illetően minket nem kérdeztek meg, azért mondom, mert információim szerint szeptemberben fog megkezdődni a kivitelezés, tehát nem tudom milyen módon fogják majd megoldani az oktatást. Állami beruházásról van szó, a városnak a költségvetését nem érinti." (BŐVEBBEN)

 

Pályázati keretek

 

"Egy hónappal ezelőtt arról adtam számot (LINK), hogy a különböző pályázatokat egy hónappal halasztottuk, nem írtuk ki a bizonytalan költségvetési helyzet miatt. Most ez a kiírás megtörténik, úgy döntött a testület. A sportcélú, idegenforgalmi-, humán- és közbiztonsági célú pályázatok kiírásra kerülnek. Azzal a megkötéssel, hogy az elbírálás csak forrás rendelkezésre állása esetén fog bekövetkezni. Különben jogszabály írja elő számomra, hogy forrás nélkül kötelezettséget nem vállalhatunk - maga a pályázat is ilyen formában került kiírásra."

 

Zebra az óvodánál

 

Több cikluson átívelő kérdés a Széchenyi út 14. előtt az óvodánál gyalogátkelőhely létesítése. "Képviselői kezdeményezésre javaslat született, hogy vizsgáljuk meg a Széchenyi út 14. szám alatti óvoda előtt létesítendő zebra megvalósításának lehetőségét. Tekintettel arra, hogy a különleges jogrendben a szükségesség, arányosság elvén a polgármester átruházott hatáskörben történő döntéshozatalát nem indokolja, a napirend megtárgyalását elnapoltam azzal, hogy az első rendes testületi ülésünkön foglalkozni fogunk az üggyel." Elhangzott az is: a Széchenyi út nem önkormányzati, hanem állami közútkezelésében van.

 

Mozgássérült parkolók a kórháznál

 

Hasonló döntés született abban a képviselői előterjesztésben, ami mozgáskorlátozott parkolók kijelölésére tesz javaslatot a ceglédi Toldy Ferenc Kórház előtti részen. "A főbejárat mellett közvetlenül bal oldalt két mozgáskorlátozott parkoló van jelenleg is. A parkolókra térfigyelő kamera tekint rá, munkatársaimat kértem, hogy tekintsék át a kamera felvételeit, hogy milyen kihasználtságú ez a két parkoló. Elmondásuk szerint egy napot kiválasztottak és megnézték. Szinte majdnem végig az egyik parkoló szinte mindig szabad volt, egy-két órás időszak volt amikor mindkét mozgássérült parkolóban autó állt. Azonban azt is hozzátették, hogy senki nem vizsgálta azt, hogy jogosan használták-e azokat a helyeket. A kórház gazdasági igazgatóját felhívtam, mert néhány évig én is a kórház dolgozója voltam, és úgy emlékeztem, hogy a mozgáskorlátozottak szabadon bemehetnek a kórház területére. Ez így van, amennyiben kísérővel érkeznek, a mozgáskorlátozott személy fenn a rámpán a gépkocsiból kiszáll, a kísérő kiviszi a kocsit a kinti parkolóba. Amikor a kezelés, vizsgálat befejeződik, akkor az érintett mozgáskorlátozott visszamegy. Amennyiben maga a mozgáskorlátozott vezeti a gépkocsit, úgy szabadon parkolhat a kórház területén. A kórház területén belüli parkolási rendet pedig a kórház szabályozza." - fogalmazott a polgármester. Ehhez kapcsolódva elmondta: reményeik szerint az idei esztendőben a kórház területén a Széchenyi út felőli végén egy nagy beruházás keretén belül új szakrendelő fog épülni, illetve a kórház területén új épületszárny is fog épülni. "Ezen építkezés kapcsán jogszabály írja elő az építtető részére, hogy a forgalmat figyelembe véve, hol és hány darab mozgáskorlátozott parkolót kell biztosítania. Tehát okafogyott egy ilyen kérdéssel foglalkozni, de itt is halasztottam a döntést, az első rendes közgyűlésünkön fogjuk megtárgyalni."

 

Ingatlan értékesítése

 

Ismételten döntöttünk a korábban értékesítésre kijelölt ingatlanok áruba bocsátásáról, illetve további önkormányzat által nem használt ingatlanok értékesítésre történő kijelölésre is megtörtént.

 

Rendelési idő és helyettesítési rend módosítás

 

A XV. sz. felnőtt háziorvosi alapellátási körzet, illetve a IV. sz. vegyes fogászati alapellátási körzet rendelési idejének módosítása, illetve háziorvosi helyettesítés rendjének módosításáról döntöttünk.

 

Egyéb

 

Kompenzáció

 

"Kérdés érkezett, hogy a védekezéssel kapcsolatban bármiféle kompenzációt kapunk-e? Múlt év áprilisában a Belügyminisztérium államtitkárától kérés érkezett hozzánk, hogy a védekezés költségeit számlákkal igazoltan terjesszük föl, illetve az akkor még várható költségeket. Ezt természetesen megtettük, több mint 30 millió forintot mutattunk ki. Ennek a kompenzációja nem történt meg. Illetve az iparűzési adó elvonása kapcsán történt konzultáción olyan választ kaptam, hogy kompenzációról még nem született döntés. Habár Balla György miniszteri biztos sajtótájékoztatón az érintettekkel közölte, hogy az elvonásokkal kapcsolatban kompenzációban ne reménykedjünk. Mi kimutattuk, hogy több száz millió forint elvonás történt, ennek a kompenzációja nem fog megvalósulni. Abban azonban bízom, és talán erre egy biztatás is volt, hogy folyó beruházások költségnövekedése miatt pótlólagos pályázati forrásokat fogunk kapni."

 

Beruházások

 

"A Jászberényi úti felüljáró kerékpárútja kapcsán megkezdődött a beruházás, ezúton kérem mindenkinek a türelmét a forgalomkorlátozások miatt. A kivitelező október 15-ben határozta meg a beruházás befejezését, bízom benne hogy jóval korábban elkészül ez a munka és egy régóta húzódó beruházás valósul meg. (BŐVEBBEN)

 

A piac beruházásával kapcsolatban korábban mondtam, hogy ismételten közbeszerzést kellett kiírni és annak az értékelése van folyamatban.

 

Az Összekötő útnál az új bölcsőde építésének előkészítése folyamatban van.

 

A Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös kerékpárútnak a beruházása májusban indul.

 

A Szent Imre herceg úti beruházás előkészítése jól halad, nyáron meg fog valósulni.

 

A Vörösmarty téri bringaparkot reményeim szerint már a következő beszámoló időpontjában az érintettek igénybe vehetik, tehát vége felé közelít már a beruházás. (BŐVEBBEN)

 

Aszaló utcai ivóvíz beruházás folyamatban van, elkezdődött. (BŐVEBBEN)

 

József Attila utca korszerűsítésére pályázatot nyújtottunk be.

 

A GULÁG emlékhellyel kapcsolatban remény van rá, hogy az a beruházás is idén elkezdődik (BŐVEBBEN)

 

Június 4-én az országzászló átadásra kerül. Az ezzel kapcsolatos Trianon konferencia ismételten elhalasztásra kerül a járványhelyzet miatt.

 

A kórházba történő közlekedéssel kapcsolatban egy körforgalmat terveztünk a Széchenyi út és Alszegi út csomópontnál. Ezek a tervek elkészültek, egy költségbecslés is készült, egy körülbelül 500 millió forintos beruházásról lenne szó. Tervezem miniszter úr felkeresését, annak tekintetében, hogy a rendelőintézet építésével kapcsolatban a közlekedést is valósítsuk meg.

 

A Gál József sportcsarnokkal kapcsolatban a bontási munka befejeződött a napokban, ütemtervnek megfelelően halad

 

A Mizsei út és Déli út kereszteződésében zebra építése megfelelő módon halad, a hatóságoknak benyújtásra került a teljes kivitelezési dokumentum. A kivitelezés kapcsán a vízelvezetéssel is foglalkozni kell, ezért módosítani kellett a terveket.

 

Csemő-Cegléd kerékpárút kapcsán a koncepció tervek elkészültek.

 

Ceglédbercel-Cegléd kerékpárút kapcsán a koncepció tervek elkészültek.

 

Béke téri csapadékvíz elvezetése május végén, június elején várhatóan meg fog valósulni.

 

Örkényi út közigazgatási határon kívüli részének felújításával kapcsolatos pályázati anyag előkészítése folyamatban van. Várjuk azt, hogy az ezzel kapcsolatos, korábban ígért pályázatot kiírják és akkor ezt be tudjuk nyújtani."

 

Anyagi helyzet

 

"Ami a város anyagi helyzetét illeti, minden hét elején a Pénzügyi Osztály vezetőjével áttekintjük az anyagi helyzetet. E hét elején 200 millió forint van a számlánkon, de ezen a héten 31 millió forint kifizetendő számlánk van. Ezzel kapcsolatban el kell mondanom, hogy itt a beruházások jelentős részénél, ami pályázati pénzből valósult meg, úgynevezett önrész is szükséges. Az idei évre ezek az önrészek, ha összeadjuk, akkor 80 millió forintot meghaladják. Illetve májusban, de inkább szeptemberben várható a következő adóbevétel, úgyhogy a rendelkezésre álló pénzösszegnek addig ki kell tartania. Likviditási gondjaink nincsenek, elbocsátanunk senkit nem kell, számlákat folyamatosan fizetjük, lejárt számlánk nincsen."

Értékelés: 5/5
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.269 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29062797 | Ebben a hónapban: 405996 | Ma: 1180 | jelenleg: 3 | Statisztika