ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. - Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Polgármesteri beszámoló

2021.03.25. 11:42 Rovat: Közélet
Fotó: Dr. Csáky András facebook

A veszélyhelyzetre való tekintettel ismét online tartotta szokásos polgármesteri beszámolóját dr. Csáky András. A városvezető az elmúlt időszak fontosabb testületi döntéseiről, valamint a zajló beruházásokról is számot adott.

Járványügyi adatok

 

A mostani beszámoló is a járványügyi adatok ismertetésével vette kezdetét. "Bő egy hónappal ezelőtt még arról adtam számot, hogy járványügyi zárlat alatt 30 honfitársunk van Cegléden, illetve elkülönítés alatt (igazolt beteg, de kórházi kezelést nem igényel) szintén 30 fő volt. A mai napi adatok szerint (2021. március 24. -. a szerk.) 118 fő aki igazolt beteg, illetve 124 fő aki karantén alatt áll, mert beteggel találkozott. Hivatalos adatokat a kórházi kezelésekről illetve halálozásokról nem kapunk. De némi kapcsolatom van az egészségüggyel, így sajnos arról kell beszámolnom, hogy mind a Covidos betegek, mind pedig az elhunytak száma az elmúlt időszakban növekedett." - fogalmazott dr. Csáky András. Hozzátette: ezért nagyon fontos hogy minél többen felvegyék az oltást, valamint kérte, hogy tartsuk be a szabályokat, főleg közterületen, ahol a maszkviselés már kötelező. Kiemelte: ezzel nem csak magunkat védjük, hanem családunkat, barátainkat, és a város lakóit is. Szólt arról is, hogy a rendőrség tájékoztatása szerint elég sokszor kell eljárniuk a szabályok betartásának ellenőrzésével kapcsolatban. "Nem öncélú intézkedések ezek, hanem közösségi célt szolgálnak, úgyhogy legyünk erre figyelemmel."

 

Oltás helyzete

 

Február végén a miniszterelnökség, illetve a Belügyminisztérium államtitkára által aláírt megkeresést kapott az önkormányzat, hogy az alapellátást végző orvosok oltással kapcsolatos, elsősorban adminisztratív tevékenységét segítsék. "Körlevélben tájékoztattam a kollégákat, hogy készen állunk a segítségre, amennyiben igénylik. Ilyen jellegű igény nem merült föl. Szintén a kórház vezetésével tárgyaltam: javaslatot tettem arra, hogy a művelődési házban alakítsunk ki oltóközpontokat, ahol kényelmesebben meg lehet oldani az egészet. Erre sem jelentkezett igény. Megértem, hisz az infrastrukturális háttere, főleg a számítástechnikai háttérnek a kialakítása eléggé bonyolultnak tűnik. Az oltás mindezek ellenére jól halad." A polgármester tájékoztatott a szombati tesztelésről is, erről bővebb tájékoztatást itt talál.

 

Testületi ülés

 

"Normál menetben múlt hét csütörtökön testületi ülés lett volna, de miután még mindig tart a veszélyhelyzet, én vagyok felhatalmazva arra, hogy meghozzam a határozatokat és rendeleteket. De ahogy eddig, most is minden előterjesztést eljuttattam a képviselőkhöz, kikértem a véleményüket és csak olyan esetben írtam alá előterjesztéseket, amik a többség támogatását bírták.

 

Rendőrségi beszámoló

 

Mint minden évben, az idei esztendőben is a Ceglédi Rendőrkapitányság benyújtotta éves beszámolóját az önkormányzatnak, melyben beszámolnak a rendőrségnek a tevékenységéről. "Ha valakit érdekel, és a honlapon az előterjesztést elolvassa (Itt találja - a szerk.), örömmel láthatja, hogy az összes bűncselekmény száma az egy évvel ezelőtti állapothoz képest 17%-kal csökkent. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma pedig 23%-kal. Nyilvánvalóan ebben szerepet játszott, hogy elég hosszú ideje már zárlat van, este már nem lehet az utcán jelen lenni. Sajnos az is érződik, hogy a külterületi erőszaknak részben áttevődött a lakásokba, tehát az otthoni erőszakos cselekmények száma viszont növekedett." - ismertette a beszámolót a polgármester. Dr. Csáky András elmondta: ha kitekintünk a járásra és így értékeljük a rendőrség munkáját, akkor önmagáért beszél az az adat, hogy például 8 évvel ezelőtt a regisztrált bűncselekmények 100.000 lakosra vetített száma 5325 volt, ez az elmúlt évre 1181-re csökkent. "Kiemelt bűncselekmények közül hála Istennek sem emberölés, sem emberölési kísérlet nem volt. A testi sértések száma viszont növekedett." A polgármester ezúton is megköszönte az állomány összes tagjának a munkáját és egészséget, hitet és erőt kívánt nekik a további tevékenységükhöz.

 

Gyermekek átmeneti otthona

 

Döntés született a gyermekek átmeneti otthonáról is. "Ez a gyermekvédelmi törvényben kötelezően előírt feladata a városnak. Ezt szolgáltatói szerződés formájában az SOS Gyermekfalu Magyarország alapítványával végeztetjük. Ez az alapítvány nyújtotta be múlt évi beszámolóját. Elmondható, hogy olyan sok igénybevétel nem volt. A beszámoló szerint az elmúlt egy évben 3 ceglédi gyermek volt átmeneti gondozásban és 2 édesanya vette igénybe az ellátást gyermekeivel együtt. Bízom benne hogy a következő évben még kevesebben lesznek."

 

Gulág Emlékhely

 

Visszatérő téma a Szolnoki úton a Gulág Emlékhelynek a kérdésköre. A polgármester arról számolt be, hogy végre megszületett az együttműködési megállapodás. "Ebben a Szolnoki útról az emlékhelynek a megközelítését biztosító útnak a közvilágítását vállalta magára a város. Bízunk benne, hogy nemzeti emlékhellyé fogják minősíteni az objektumot, továbbá azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a beruházás még az idei évben el fog kezdődni."

 

Pályázatok

 

"Minden évben ebben az időszakban szoktuk kiírni a bizottságok által biztosított pályázatokat. Tekintettel arra, hogy március 15-e volt az adóbefizetés határideje, - tehát amikor az e havi anyag készült akkor még nem voltunk biztosak abban, mennyi forrás áll rendelkezésre, - azt kértem a testülettől, hogy egy hónappal halasszuk el a pályázati kiírásokat, amikor már biztosan látjuk, hogy van fedezet rá. Ezt mindenki elfogadta, a jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy a következő testületi ülésen a kiírásra sor kerül."

 

Ingatlan felújítás

 

A Bocskai út 9. alatt működik a házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása és szociális étkeztetés közfeladatok ellátása céljából. Ez azonban egy társasház, aminek több tulajdonosa van, köztük az állam. "Az állami ingatlan lényegében életveszélyessé vált, le kell bontani. A lebontás viszont azzal jár, hogy a közműveket megszüntetik, így a mi részünknek a működése is ellehetetlenül. Ezért a testület úgy döntött, hogy az előbb felsorolt tevékenységeket a Rákóczi útra, az állomáshoz közel, a volt Tömörkényi Patika helyére fogja kiköltöztetni. Már a költségvetés tárgyalásakor a VÁRVAG Kft.-nek 5 millió forintot erre külön biztosítottunk. Időközben az intézmény vezetőjével áttekintette a VÁRVAG Kft. vezetése, hogy milyen változtatások, beruházások szükségesek az ingatlanon. Én azt kértem, hogy ha csináljuk, akkor teljes mértékben és rendesen csináljuk, hogy méltóképpen tudja az időseket szolgálni. Ezeknek a felméréseknek az alapján még plusz 2 millió forintos igény jelentkezett, ezt biztosítottuk." - mondta el dr. Csáky András.

 

Nyári táboroztatás

 

Bár jogszabályi kötelezettsége nincs a városnak, de minden évben az arra rászorulókat és a z általános iskolai alsós gyermekek részére nyári napközit szerveznek. "Minden évben más és más iskola teszi ezt meg. Tavaly a Táncsics Iskola volt, ezúton is köszönöm szolgálatukat, az idei évben a Katolikus Iskola vállalta ezt a feladatot. Amennyiben a járványügyi helyzet engedi, akkor június 16 és július 16 között kerül megszervezésre a tábor. Ha netán addig eltolódik a veszélyhelyzet, akkor nyilvánvalóan a tábornak nyitása is eltolódik. A gyermekek ezen időszak alatt reggel 8-tól délután fél 5-ig lehetnek jelen a táborban, felügyelet és foglalkozás mellett, természetesen teljes élelmezési ellátást biztosítunk számukra."

 

Múzeum és könyvtár beszámoló

 

Napirendi pont volt a Kossuth Múzeum és a Ceglédi Városi Könyvtár múlt évi beszámolója is. De egyebek mellett az idei évre tervezett tevékenységükről is tájékoztatták a testületet.

 

Sportkoncepció

 

Hosszas egyeztetéseket követően elkészült Cegléd Város Sportfejlesztési Koncepciója. Maga az előterjesztés aktuális keresztmetszetet mutat, úgy mint a verseny- és szabadidősportot illetően. Szó van benne a különböző létesítményekről, azok állapotáról, valamint az intézményekben való sportolási lehetőségekről és azok felméréséről is. Esetleges beruházások felsorolása is benne van az előterjesztésben - ezek megvalósítása forrástól függ. Valamint tartalmazza a lakosságot is érintő sporteseményeket. A polgármester úgy fogalmazott: bízik abban, hogy az előterjesztésben szereplő rendezvények meg fognak valósulni.

 

Kerti hulladék és avarégetés

 

"Egy napirendi pont volt, ami vitát váltott ki. A Fidesz tett egy javaslatot a kerti hulladék égetésére. 2010 decemberében született egy kormányrendelet, ami idén január elsejétől megtiltotta az avar és kerti hulladék égetését. Múlt év decemberében azonban a vészhelyzeti kormányrendeletek között megjelent egy paragrafus, mely az önkormányzatokra testálta azt a lehetőséget, amelyben ha az önkormányzatok úgy gondolják, akkor a veszélyhelyzet alatt engedélyezhetik a hulladék égetést. Erre tett javaslatot a Fidesz, hogy ezt a lehetőséget biztosítsuk a lakosságnak. A Czigle frakció nem értett vele egyet, de miután a többség támogatását megkapta, ezért aláírtam a határozatot." - fogalmazott a polgármester. Ezek alapján április elsejétől hétfőn és pénteken 9 és 19 óra között, illetve szombaton 8 és 18 óra között lehet megfelelő módon az avart égetni. Itt arra vigyázni kell, hogy a szomszédos telektől 10 méterre lehet csak az égetést végezni, illetve csak száraz kerti hulladékot lehet. Dr. Csáky András hozzátette: változatlanul a komposztálást preferálja, illetve a városban meg van szervezve a zöldhulladék szállítás is. (A szállítási rendet itt találja - a szerk.)

 

Kompenzáció

 

"Múltkor tájékoztattam önöket, hogy 22 polgármester társammal (akik 25.000. főnél nagyobb lakossággal rendelkező, de nem megyei jogú városok vezetői) részt vettünk a Miniszterelnökségen Gulyás Gergely miniszter úrral megbeszélésen az elvont iparűzési adó kompenzálásával kapcsolatban. Ott sok mindenre nem jutottunk. Abban maradtunk, hogy majd egyesével fognak a polgármesterekkel tárgyalni. Ez a mi esetünkben március elején megtörtént. Az egyeztetést Balla György miniszteri biztos vezette, valamint jelen volt Banai Péter Benő helyettes államtitkár is. De ezt megelőzően a Miniszterelnökség részére részletes tájékoztatót kellett készítenünk a város pénzügyi, gazdasági helyzetéről. Ezt már korábban is megtettük, és most is, és kiegészítettük a folyó beruházásokkal is. A helyzetünkről csak annyit hadd emeljek ki, hogy például a 2019. évi saját bevételünk, néhány tízezer forint kivételével két és fél milliárd forint volt, az idei évi terv 1.7 milliárd forint. A tájékoztató elkészült, el is küldtük a minisztériumba. A megbeszélésen, ami lényegében arra szorítkozódott, hogy a minisztériumnak a rendelkezésre álló adatok megegyeztek a mi adatainkkal, eltérés nem volt. Megismételtük a kérésünket, hogy mind a működéshez igénylő többletforrásokat, valamint a folyó beruházások finanszírozásához is kérünk forrásokat. Ugyanis hihetetlen elszaladtak az árak időközben. Azzal zárult az egyeztetés, hogy a megbeszélés alapján tájékoztatják Gulyás miniszter urat a helyzetről, és miniszter úr pedig a kormány elé terjeszti a javaslatát. Döntés májusban várható. Reméljük, hogy valamiben azért részesülünk."

 

Beruházások

 

"Minden második hétfőn munkatársaimmal áttekintjük a folyó beruházásokat. A Jászberényi úti felüljárón a kerékpárúthoz a tervek készen állnak, a kivitelező is kiválasztásra került, még a közútkezelő engedélyére vár. A forgalomkorlátozásokról múltkor már említettem, hogy a kifelé menő forgalomban nem lesz akadály, viszont a befelé jövő forgalom esetében, a korábban, amikor magát a pályatestet újították föl, megszokott kerülőúton lehet majd csak megközelíteni a várost. Itt ismételten a türelmüket kérem. Magáról a forgalomkorlátozásról időben tájékoztatjuk a lakosságot.

 

A piac rekonstrukciójával nagyon nehezen haladunk. Múltkor mondtam, hogy a közbeszerzési eljárás megtörtént, már a második. Sajnos egyetlen egy pályázat sem nyújtottak be. Most egy nyílt pályázat kiírására kerül sor.

 

A bölcsőde építése a Nefelejcs úton halad a maga útján, a kiviteli tervek 2-3 héten belül elkészülnek, a közművek kiépítése is megkezdődik lassan.

 

A Cegléd-Nagykőrös kerékpárút kapcsán a beruházó tájékoztatása szerint májustól innen, a Mol kúttól Nagykőrös irányába szakaszosan a beruházás elkezdődik.

 

A Vörösmarty téren a bringapark építése áprilisban kezdődik, 3-4 hét alatt be is fog fejeződni.

 

A József Attila utca korszerűsítésére pályázatot benyújtottuk, várhatóan nyáron születik ebben döntés.

 

A Sportcsarnok beruházása a terveknek megfelelően halad. A TAO feltöltés megtörtént. Itt a környék lakóitól kell elnézést kérnem a kivitelező szerint még 2 hétig tart ez a nagyobb zajjal járó "rombolás", hiszen a régi aljzatbetont kell felverni és ez komoly hanghatással jár.

 

A Mizsei út-Déli út sarkára tervezett zebra létesítésével kapcsolatban megakadtunk, a közútkezelő a vízelvezetéssel kapcsolatban újabb tervek elkészítését kéri tőlünk, ez késlelteti a beruházást.

 

A Csemő-Cegléd kerékpárút esetében a vázrajzok hamarosan elkészülnek. Itt a gesztor Csemő Önkormányzata, valamint a Ceglédbercel-Cegléd közötti kerékpárút tervei is meg lettek rendelve. Ez utóbbi kettő azért készül el, mert bízom benne hogy a nyár folyamán jelentős forrásra írnak majd ki pályázatot."

Értékelés: 5/4
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.335 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28931251 | Ebben a hónapban: 274450 | Ma: 12920 | jelenleg: 10 | Statisztika