ENGLISH DEUTSCH
Ma 2021. január 22. péntek, Vince napja van. - Holnap Zelma napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális programok

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Karácsonyi gondolatok

2020.12.25. 08:08 Rovat: Közélet
(Fotó: Kisfaludi István)

"Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek,

és e földön békesség, és az emberekhez jóakarat!"

Lukács 2,14

 

Megváltás, szeretet, békesség - szokásosan ilyen fogalmak villannak fel először bennünk karácsony közeledtén. Ma pedig inkább az, hogy ilyen karácsonyunk még nem volt.

Pedig a háborúk, forradalmak, katasztrófák idején sem lehetett könnyű az akkor élőknek. Hála az Égnek, még sokan vannak köztünk, akik megéltek ilyeneket, s most éppen rájuk kell vigyáznunk a legjobban. És persze magunkra is. Magunkra és egymásra.

 

Sajnos, ez utóbbi a legnehezebb, mert az utóbbi években erősen leszoktunk róla. Még a családokba is beszűrődtek az ádáz viták hangjai. Épp ezért talán lelki haszna is lehet az idei csendesebb, kisebb létszámú és befelé tekintő karácsonyozásnak. Amitől szinte az egész világ retteg, a vírus, kikényszeríti belőlünk a számvetést és a józanodást. Van úgy, hogy a rosszban is van valami jó.

 

A huszadik századba legtöbb gondolatot hozó folyóirat, a Nyugat, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Babits Mihály fóruma volt. Ennek a folyóiratnak a szerkesztője, Ignotus 1915 karácsonyára ezt írta az első világháború utáni karácsonyra: "Aki e sorokat írom, nincs bennem gyűlölet senki iránt. Nem volt a háború előtt sem… Háború előtt úgy, mint most, a megértőknek rendjébe tartoztam, az indulat nélkül valókéba…"  Forrásul "Dávid ivadékára", Jézus Krisztusra hivatkozik, arra a Jézus Krisztusra, "aki maga a mennyei szelídség", "hiszen egyszülött fia a haragos Jehovának", "e trónörökösi helyzete is a lágyság ellentétébe rendeli a kemény Mindenhatóval." Ennek jegyében fogalmazza meg, mire van szüksége az akkori Magyarországnak: "Háborúban és háború után s úgy előzetesen, mint utólagosan, ami a magyarnak kell, az olyan Magyarország, mely nem ismeri a gyűlöletet, sem az ingerkedőt, sem a kiingereltet. Békesség az, mit a jóakaratú embereknek kívánok - s az ember s a hazafi minden melegével kívánom nekik hozzá a jóakaratot."

 

Akárhogy forgatom is ezeket a régi gondolatokat, mindig ugyanoda jutok, hogy a mai Magyarországnak még inkább szüksége volna arra a békességre és jóakaratra, amire Ignotus több mint száz évvel ezelőtt figyelmeztet.

 

Mi történt itt? Mi vagy ki tette ezt velünk?

 

Mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom, hogy elgondolkodjon ezen.

 

Emlékszem, amikor Antall József, a rendszerváltoztató miniszterelnök bemutatta az akkori Magyarországot a nyugat-európai vezetőknek, elsősorban a brit Margaret Thatcher asszonynak, Helmuth Kohl német kancellárnak, Francois Mitterand francia köztársasági elnöknek vagy II. János Pál pápának, azt mondta: minálunk még az ateisták is a Tízparancsolat szellemében élnek.

 

Miért érzem fontosnak erre visszautalni?

 

Egyrészt azért, mert igaz. Másrészt hadd lássuk, hogy ez nem is volt olyan nagyon régen. És az is számít, hogy a magyarországi polgárok látható többsége számára akkor még természetes volt, hogy atyánkat és anyánkat tisztelni kell, nem ölünk, nem lopunk, nem hazudunk, nem teszünk kárt mások becsületében és nem kívánjuk mások tulajdonát. Így neveltek bennünket.

 

Tudom, persze, hogy a kísértésnek akkor sem állt ellen mindenki. Főleg az úgynevezett kis kísértéseknek. Régebben a tsz-ből kerülő úton hazavitetni vagy vinni egy-egy zsák takarmányt, az ilyesmi és a hozzá hasonlók a bocsánatos bűnök közé tartoztak, de országot szervezetten átívelő korrupció nem volt. Később sem. Ezért mondhatta Antall József, amit mondott. Az ateisták ugyan nem kérték a megváltottság üdvét, a krisztusi megváltás története és hite, főképpen a családok idősebbjei révén, mégiscsak hatott.

 

Most, amikor a kereszténység már törvények sugallatai szerint is ajánlott, a Megváltó születésére való várakozás ádventi heteiben is nemzetközi hullámokat verő botrányok történtek. És a harc máig nem csendesül.

 

Tisztelt ceglédi polgártársaim! Örvendhetünk, hogy gyönyörű városunk ismeri a szeretetet és a békességet. Ismeri saját múltját, amiből az utódaink is ezt tanulhatják majd meg. Nehéz lesz ez a karácsony. Épp azoknak lesz a legnehezebb, akik felelősségteljesen élnek. Szinte lehetetlen elviselni, hogy ezen az ünnepen ne legyen együtt a család. De orvosként is azt kérem mindenkitől, higgyük el, most a kevesebb több lesz. Több lesz a remény, az egészségben maradás reménye. Hogy aztán jövőre biztonságosabban mondhassuk Lukács evangélista szavait: "…és e földön békesség, és az emberekhez jóakarat!"

 

Áldott karácsonyt kívánok!

 

Dr. Csáky András polgármester

Értékelés: 5/1
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2020. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.237 másodperc alatt készült el. | Copyright 2021 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 15477205 | Ebben a hónapban: 176836 | Ma: 4353 | jelenleg: 8 | Statisztika