ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 26. péntek, Ervin napja van. - Holnap Zita napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

A magyar kultúra napja - Pécs volt az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés központi helyszíne

2018.01.23. 13:12 Rovat: Kultúra
Fotó: Szokolai Attila

A pécsi Gandhi Gimnázium, Európa első roma nemzetiségi középiskolája volt az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés központi helyszíne idén. A nemzeti összetartozást erősítő kultúra napi program fókuszában ebben az esztendőben a nemzetiségek álltak.

További képek ITT »

A szavalatot hétfő délelőtt Jordán Tamás színművész, színházigazgató vezényelte, több száz diák zengte a verseket. A középiskolások a Himnusz első versszakát, Tóth Krisztina Hálaváltozat és Sarkady Sándor Zeneszó zeng című versét mondták el. Idén meglepetésként a Gandhi Gimnázium tanulói József Attila Tiszta szívvel című versét szavalták el magyarul, majd beás és lovári nyelven is.


A tavalyi ünnepségnek helyet adó Cegléd önkormányzata a szavalás előtt adta át rendezvény stafétáját a pécsi gimnáziumnak. Fórizs Zoltán főszervező, a Nemzeti Kreatív Intézet igazgatója ugyancsak a szavalás előtt a kezdeményezés történetét is felelevenítve arról beszélt, hogy a program célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon.
Az alapgondolathoz idén a nemzetiségi kultúrákról való megemlékezés kapcsolódik, mivel 150 éves az Eötvös József megalkotta, a világ első, a nemzetiségek kultúrájának ápolását, oktatását támogató törvénye - hangsúlyozta.


A Gandhi Gimnáziumra utalva Fórizs Zoltán kiemelte azt is, hogy a jubileumi évforduló alkalmából a kezdeményezésnek idén Magyarország egyik legnagyobb nemzetiségi oktatási és kulturális intézménye ad helyet.


Jordán Tamás köszöntőjében a többi között arról szólt, hogy minden ilyen esemény rácáfol arra a "negatív és rosszhiszemű hiedelemre", amely szerint a mai fiatalokat már nem érdekli a költészet. A színművész idén személyes ajándékaként József Attila A számokról című művét szavalta el a nemzeti versmondás résztvevőinek.


A szavalás után átadták a díjakat a tavalyi rendezvényhez csatlakozó, s a versmondásról készült videókat a YouTube portálra feltöltő iskoláknak. A három kimagasló látogatottságot elérő videófelvételt a tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Debreceni Szakképzési Centrum Könnyűipari Szakközépiskola és a pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola készítette.


Fórizs Zoltán az MTI-vel közölte: várakozásaik szerint több százezren vettek részt az idei szavalásban, minden határon inneni és túli iskolához - szám szerint 3860 intézményhez - juttatták el a felhívást. A szavaláshoz a televízión, az interneten és rádión keresztül is lehetett csatlakozni - ismertette a főszervező, aki hozzátette: a programhoz az interneten keresztül csatlakozó iskolák szavalataikat idén is feltölthetik a videómegosztó portálra.

 

Őri László (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely kultúráért felelős alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a helyszín annak az elismerése, hogy Pécs nemcsak a kultúra, hanem az együttműködés városa is, ahol évszázadok óta él együtt békében és egymás kultúráját erősítve tíz nemzetiség. Az Együtt szaval a nemzet elnevezésű programot 2014. január 22-én indította útjára Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó Jordán Tamás Kossuth-díjas színész-rendező szakmai irányítása mellett. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. A kezdeményezés ezen túl azt is célozza, hogy egyre több iskola építse ki saját iskolai márkacsatornáját, amelyet a diákok rendszeresen különböző művészeti témák feldolgozására, saját kreatív filmtartalmak létrehozására használnak.

 

Forrás: mti.hu

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.367 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29053009 | Ebben a hónapban: 396208 | Ma: 10163 | jelenleg: 6 | Statisztika