ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 27. szombat, Zita napja van. - Holnap Valéria napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

A rend önkéntes őrei

2017.12.28. 09:59 Rovat: Közélet
A rend önkéntes őrei

A ceglédi polgárőr egyesületek közül 2017 tavaszára mindössze kettő maradt talpon. Az egyik székhelye a Bedében, míg a másiké az Öregszőlőben található. A feladataik ellátása során megfelezték egymás között a város bel- és külterületét. Az Öregszőlői Polgárőr Egyesületről csak egy-egy sikeres akciójuk esetén lehet hallani, különben nem sok hírt adnak magukról, egyszerűen "csak" teszik a dolgukat.

A Budai úti általános iskolában tartott rendszeres gyűléseik sorában a decemberit látogattam meg, ahol a kezdetek óta megválasztott elnöküket Osgyáni Esztert kértem, hogy mutassa be csapatukat. - Az egyesület 1999-ben alakult, mindössze 16 fővel. A szervezet létrehozásához az adta meg az utolsó lökést, hogy feltörték Korpácsi Bandi autóját. Az alapítók többsége férfi volt, én ráadásul Pestre jártam dolgozni. Mégis engem kértek fel egyesületi elnöknek, mert járatos vagyok a hivatalos ügyek intézésében, és ha kell, gyorsan és határozottan tudok dönteni, s igyekszem a sajátom mellett ezt a nagycsaládot is jóban, rosszban összetartani. Az induláskor a legnagyobb gondot a tömérdek falopás okozta, no meg a sok illegális szemétlerakás, különösen az erdős részeken. Főként télen sok kisházat törtek fel az Öregszőlőben, de lakott tanyákkal is "bepróbálkoztak" a zsiványok. Nyáron pedig mindig megszaporodnak a gyümölcslopások, legutóbb a tolvajok kedvence a kajszibarack volt errefelé.

 

A tavaszi átalakulásokat követően 41 fő lett a létszámunk, mert az ugyeri polgárőrök csatlakozott hozzánk. Minden korosztály képviseli magát a csapatban, a 21 éves lánytól, a hetvenes esztendeit taposó nagypapáig. Nálunk többen családostól végzik önkéntes feladatukat a rend, a nyugalom védelme érdekében. Nagyszerű dolognak tartom, hogy a középiskolások a polgárőrségnél is letölthetik a számukra négy esztendőre kötelezően előírt közösségi munkát. Szívesen látjuk és várjuk őket. Eddig már három fiatal állt helyt nálunk becsülettel, akiknek kiadtuk az erről szóló igazolást. Most pedig négy tanuló kapcsolódik be a munkánkba a közösségi feladata teljesítése során. Elkel a segítség. A területbővülés miatt jelentősen megnőtt a szolgálati óráink száma. A körzetünk a Kossuth Ferenc utcától az Öregszőlő végéig, egészen Ceglédbercel határáig, de miénk a Cifrakert, és az Ugyer Cegléd-Csemő határáig. Havonta tartunk közös járőrszolgálatot a rendőrökkel, az Ugyerben olykor minden héten. Mindenkire sor kerül havonta, néha többször is. Nincs bérelt időpont, kijut a szolgálatból ünnepnapon, munkaszüneti napon egyaránt. Rendszeresen benézünk a tanyákon élő idős, gyakran egyedülálló emberekhez. Nem ritka az éjszaki és a hajnali szolgálat. Halottak napja időszakában sokat voltunk kint a temetőkben. A karácsonyi bevásárlások idején gyakran megjelentünk az áruházak környékén.

 

Külön feladatvállalásunk, hogy novemberben, decemberben - amikor nagyon sok pénzt vittek magukkal-, elkísértük útjukon a postásokat, s mindezt önkéntesen tettük. Rendkívül jó a kapcsolatunk a Budai úti iskolával/óvodával, annak épületeire fokozottan vigyázunk. Ők viszont megengedik, hogy az egyik teremben rendszeresen összejöjjünk megbeszélni a dolgainkat. Nagyszerűn együttműködünk a rendőrkapitánysággal, az ugyeri körzeti megbízottal, Valkó István rendőr törzszászlóssal és a mezőőrökkel egyaránt. Novemberben például a vasútállomáson tartottunk több alkalommal közös ellenőrzéseket a rendőrökkel. Büszke vagyok rá, hogy a mi munkánk hatékonyságának is köszönhetően Cegléden csökkent a bűnelkövetések száma. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell most már intézkednünk. Nemrégiben fatolvajokat csíptünk fülön. Ősz végén ismeretlen személyek több udvarra is beugrottak a Budai úton és az Öregszőlőben s loptak, amit értek. Ezért megszaporítottuk az éjszakai járőrözést ezen a környéken, bár nem sikerült elkapni a csibészeket, de eltűntek a területünkről. Az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően mindenki rendelkezik megfelelő formaruhával, elemlámpával.

 

A szolgálati gépkocsink üzemanyagának költségeit szintén az önkormányzat állja. A Vitara típusú járőrautónkat egy sikeres pályázaton nyertük 2015-ben, a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Rendelkezünk eseményrögzítő kamerával, a kocsiban természetesen van navigációs rendszer. A szolgálati célokat szolgáló okos-telefonunkra rendszámfelismerő rendszert telepítettek. Az újesztendőben az ugyeri terület még hatékonyabb ellenőrzése érdekében szeretnénk a meglévő mellé egy terepjáróhoz jutni. A polgárőrök számára kötelező az alapvizsga. Ezen túlmenően rendszeresen szervezünk különféle képzéseket. Legutóbb az eseményrögzítő kamera használatát ismertettük meg tagjainkkal. Természetesen nemcsak a közbiztonságot szolgálva tartunk össze. Olykor családias hangulatú összejöveteleket is szervezünk. A Budai út Napján mi is mindig beszállunk a főzőversenybe, majd tagjaink és hozzátartozóink apraja-nagyja vidáman beszélget, focizik és falatozik a bográcsainkban főtt finom ételből. Legutóbb babgulyást és csirkepörköltet főztünk. Boldogságunkra nemcsak egy jó helyezést, hanem egy különdíjat is elnyertünk. Nagy sikere van az évről évre megrendezett bálunknak. Most pedig az óévet is a legtöbben együtt búcsúztatjuk batyusbál keretében, s a bulihoz a termet az iskolánk biztosította - fejezte be a beszélgetést az egyesület elnöke.

 

Kőhalmi Dezső

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.269 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29064371 | Ebben a hónapban: 407570 | Ma: 2754 | jelenleg: 6 | Statisztika