ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 29. péntek, Auguszta napja van. - Holnap Zalán napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Cegléd az egykori katonaváros

2016.01.12. 13:44 Rovat: Közélet
Cegléd az egykori katonaváros

Mottó: "Ismerni kell a múltat, ha érteni kívánod a jelent és építeni akarod a jövőt" (Széchenyi István)

További képek ITT »

Tavasszal sokan kerekeznek ki Cegléden, s tesznek kisebb-nagyobb túrákat. Kialakult útvonalak vannak, van, aki Csemő fele veszi az irányt, van, aki a kerékpárúton a gyógyfürdő felé indul biztonságos kerékpárúton, és van, aki Törtel felé vezető utat szereti. Ez utóbbit sajnos egyre inkább hanyagolni kell, mert olyan mértékű az autók száma, és gyorsasága, hogy lassan meggondolja az ember, hogy nekivágjon. Törtel felé kerekezve, sokan nem is gondolják, hogy több mint 150 éves múlt mellett mennek el. Balról és jobbról is két szellemváros mellett lehet elhaladni, az egykori huszár laktanya és az egykori  Dózsa György laktanya mellett.

 

Ceglédet sokáig katona városnak nevezték. Ha az ember járja az országot, és felmerül, hogy honnan való, nem kevesen fognak felkiáltani, hogy óh, én itt voltam katona!. Hányszor láttak estefele az állomáson ijedt katonákat, akik rohantak a Törteli út felé, hogy beérjenek időben. És ki emlékszik már (kivéve a hivatásosokat) a teljes menet felszereléses gyakorlatokra, hóban és lyukas bakancsban, vagy a reggeli fegyveres futás, átmozgató "kardióedzésre", vagy gázálarcban való futásra?

 

De térjünk vissza az út elejére, és balra rögtön a kórháznál elmegyünk az egykori császári és királyi huszár laktanya mellett. A laktanyát 1905-ben építették (Tóásó Pál építész), melyet aztán 1920-ban  kellett felújítani, s rendbe hozni a világháborúban megrongálódott épületeket. Közel 40 évig laktak itt a magyar katonák. Hét év múlva pedig a település lakói arra kérték a Magyar Királyi Honvéd Főparancsnokságot, hogy két gyalog-, vagy egy tüzér- és egy gyalogezredet is telepítsenek ide. Ezt a kérést elutasították, 1920 és 1945 között viszont a kecskeméti lovasdandár Árpád Fejedelem Huszárezrede állomásozott a városban, 1944-ben pedig innen indult a frontra többek közt a magyar királyi 3. páncélos ezred is.

 

Ezután a vörös hadsereg a laktanyát hadifogolytábor célra birtokba vette - egészen 1944-től 1946 nyaráig. A szerencsétlen, különböző vidékekről idehurcolt embereket 11 épületben szállásolták el, s tartották embertelen körülmények között. Erről a szörnyű időszakról készült egy kivételes könyv, Bognár Zalán- Jójárt György - Reznák Erzsébet megrázó története, a Téglákba vésett történelem. A laktanyába 1948-ban költözött a "hazánkban ideiglenesen tartózkodó" szovjet hadsereg. Állítólag harckocsi ezred és vegyvédelmi zászlóalj állomásozott itt. Azért állítólag, mert ezekről a dolgokról , úgy mint a hadifogoly táborról senki ember fia nem tudott bizonyosat, ember nem tehette be a lábát, és semmiféle információt nem kaphatott. Ez vonatkozott a később a Dózsa laktanya elöljáróira is. 1991-ig itt állomásoztak, amikor is végre kivonták őket. Az utolsó ceglédi katonákat szállító vonat 1991-ben január 30-án indult el Ceglédről.

 

Elhagyva ezt a szörnyű emlékű helyet, s a Törteli úton továbbhaladva jobbról az egykori Dózsa György Laktanya szellem városa van. 

 

Mivel a huszár laktanyát az oroszok vették birtokba, Részükre új laktanyát kellett építetni 1951-től ismét katonaváros, honvédhelyőrség lett Cegléd. A megalakított 30. Áttörő Tüzérhadosztály Parancsnokság, a két hadosztály közvetlen alegység és a tüzérhadosztály négy ezrede közül két tüzérezred került Ceglédre. Az új laktanyát Cegléd akkori szélétől DK 1 km-re, a Törtel felé vezető úton jelölték ki. A kiválasztás szempontja az is volt, hogy ekkor még működött a Törtel felé a vasút, a laktanyánál megálló lett kijelölve. 1950.nyarán a laktanya helyén még búzát arattak, de ősszel megkezdődött az építkezés. A tüzérhadosztály fennállásának egész időszakában a Magyar Néphadsereg tüzércsapatainak a "fellegvára" volt, szervezettsége, fegyverzete, kiképzettsége alapján. Szárazföldi csapásmérő eszközeik a  kor színvonalán álltak. Laktanyáikat 1956. november 4-én a szovjet páncélosok foglalták el. A tüzérség tizenöt éven keresztül egyeduralkodó volt Cegléden, Végül 1966-ban költözött ide más fegyvernem is. A tüzérhadosztály a laktanya bezárásának idején, MH 10. Dózsa György Tüzérdandár néven fejezte be a pályafutását. 1996. év végén történt felszámolásáig élt Cegléden. Felszámolása után az alakulat személyi állománya szétszóródott a Magyar Honvédség csapatai között. A másik fontos katonai egysége a laktanyának a MH 66. Puskás Tivadar Híradózászlóalj volt. A zászlóalj 1966. október 29-én alakult Cegléden, 66. Önálló híradózászlóalj néven. A zászlóaljnak a feladata volt, a Cegléd helyőrségben lévő 3. Gépesített Hadtest híradásának biztosítása béke és természetesen, ha kellett, akkor háborús viszonyok között is. A hadtestnek fontos volt az alárendelt csapatok közötti gyors kommunikáció. Nem véletlenül kapta a Puskás Tivadar nevet, hiszen a tragikusan rövid életű, világot megjárt tudós nevéhez olyan eredmények fűződnek, mint a telefonközpont és a telefonhírmondó feltalálása. Ezek elvi alapját képezik azoknak az eszközöknek, amelyek a jelenkori információs társadalom kommunikációs eszközállományát alkotják.  1991-ben az alakulat és a szintén Ceglédre rendelt MH 3. Rendészeti Kommendáns zászlóaljjal összeolvadt, és így a két szervezetből alakult meg a MH 66. Puskás Tivadar Vezetésbiztosító Zászlóalj. 2000 végétől a szervezet átalakítási intézkedéseknek folytán, megkezdődött a zászlóalj felszámolása, ezzel együtt a ceglédi laktanya is fokozottan kezdett "eltűnni". A történelem végül 2001. június 30-án érte utol, ekkor végleg bezárták a laktanyát.

 

Élt 50 évet és ezzel Cegléd megszűnt, mint katonaváros.

 

Ha még kevés volt a kerékpár túra, táv, el lehet kerekezni még a Pulzus Szabadidő Központhoz, a térre, ahol egy gyönyörű Dózsa szobrot lehet megnézni. Hosszú viták sora előzte meg a szobor felállítását. S mi köze a Dózsa Laktanyához?

 

A Kiss Kovács Gyula kétszeres Munkácsy díjas szobrászművész készítette Dózsa György mellszobor az 50-es években a honvédség megrendelésére került Nagykanizsára az akkori Dózsa György laktanya udvarába. A művész egyébként akkor (1952-1954 között) a Magyar Néphadsereg Művészeti Stúdiójának tagja volt. A szobor felavatása 1997-ben volt. A 1996-ben a nagykanizsai laktanya megszűnése után a ceglédi katonák kérték az áthelyezését, a ceglédi Dózsa György laktanya bejárata elé. A Haderőreform következtében azonban 2001. július 1.-vel megszüntették a ceglédi katonai alakulatokat, és bezárták a ceglédi Dózsa György laktanyát is. A felszámolás során. A Hadtörténeti Múzeum "Műtárgykölcsönzési szerződés" alapján egy évre kölcsönözte a szobrot, mint műtárgyat Cegléd Városának, mely szerződést évente meg kellett újítani. Márkus János Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke előterjesztette a szobor áthelyezésére vonatkozó javaslatát a jelenlegi helyére, mely javaslatot a Képviselő-testület határozatban elfogadta. 2001-ben Cegléd Város Polgármestere levélben kérte a Honvédelmi Minisztert, hogy a laktanya felszámolása után a Dózsa szobor a városban egy másik helyen kerüljön felállításra.  Az engedélyek kiadása után 2001. 07. 27-én Cegléd öregszőlői kertvárosrészén, a Füzér utca tengelyében ünnepélyes keretek között Somkutas Imre a 3. gépesített hadosztály megbízott parancsnoka átadta a szobrot megőrzésre Cegléd Város polgármesterének. Közben Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2011 augusztusában döntött arról is, hogy a jelenleg névvel nem rendelkező közterületet,- melyen a Dózsa György mellszobor jelenleg is található,- 2012. január 01.-től Dózsa György térnek nevezi el, és elhatározta, hogy ünnepélyes keretek között fogja felavatni.

 

Ezzel egy fejezet véget ért. Javaslom, Érdemes betérni az edzőterembe, kis lazításra a kerékpározás után, és egy teát meginni. Közben el lehet gondolkodni a múltról.

 

Füle Magda

 

Képgaléria: A huszár laktanya (2015)

(Fotó: Kovács Diána/Szokolai Attila)

 

A "Téglákba vésett történelem" című kötet bemutatójának beszámolóját ITT olvashatja.

Értékelés: 3/8
1 hozzászólás

oldal:1/1 bejegyzés:1/1

smpeti | 2016.01.12. 16:23 | www.facebook.com/smpeti [#1]

1990-ben Cegléden állomásozó magyar haderők:

MH 6633 3. Magyar Katonai Hadtestparancsnokság

MH 2598 Dózsa György Tüzér Dandár

MH 1086 Földváry Károly Rendészeti Komendáns Zászlóalj

MH 1319 Puskás Tivadar Híradó Zászlóalj

MH 2598/III. Magyar Honvédség BE Század





Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.244 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28611938 | Ebben a hónapban: 491752 | Ma: 4896 | jelenleg: 3 | Statisztika