ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon napja van. - Holnap Auguszta napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Figyeljünk az idősekre!

2020.05.12. 10:58 Rovat: Kékfény
(A kép illusztráció!/Fotó: origo.hu)

Időskorú hozzátartozóink sokszor tőlünk kissé elszeparáltan élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódóan egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztettek a különféle jogsértésekkel szemben.

A bűnelkövetők körében nem vesztett népszerűségéből az úgynevezett "UNOKÁZÓS"  csalás. A csalás lényege, hogy délutáni órákban vagy az éjszaka folyamán (sötétedéskor) unokájuknak vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

 

Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy

 

  • a csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni,
  • telefonon keresik őket
  • valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki különleges (veszélyes, problémás) helyzetben van éppen,
  • idős áldozataikra lelki nyomást gyakorolnak,
  • idős áldozataikat bizonyos szempont szerint előre kiválasztják

 

Az "unokázós csalás" forgatókönyve alapjaiban megegyezik ezzel a történettel: 

 

"Az idős Zsuzsa néninek csörög a telefonja.. Zsuzsa néni gyanútlanul felveszi a készüléket, az alábbihoz hasonló párbeszéd folyik le:

Idegen: Szia, Mama!

Zsuzsa néni: Szia Peti! Te vagy kisunokám?

Idegen: En vagyok az, nagyi! Nagy bajban vagyok segíts kérlek!        

Zsuzsa néni: Jajj mi történt? Mondd gyorsan!

Idegen: Karamboloztam, éppen mentőben ülök, kórházba szállítanak. A kocsim összetört, pénz kellene az elszállításra és a tárolásra, amit előre ki kell fizetni. Összesen 300.000,- forintra lenne szükségem, csak te tudsz segíteni, nagyi! Tudnál kölcsönadni? A barátom épp errefele dolgozik, úgyhogy ha odaadod neki, elhozza nekem a pénzt.

Zsuzsa néni: Jaj, persze, kicsikém! De ne menjek inkább én érted?

Idegen: Nem kell, a barátom, Sanyi, már úton van feléd, ő erre jön! Ne költs feleslegesen utazásra! Ha valamit tudok, szólok! Mi a pontos címed, hogy oda tudjam irányítani hozzád?

Zsuzsa néni: ….

 

Rövid idő múlva csöngetnek az ajtóban, addigra Zsuzsa néni összeszedte a kért összeget, ismerve a kórházi ellátás menetét, talán egy kicsivel többet is összekészít a szeretett unokának. Az ajtóban már vár az ismeretlen férfi, akinek a lelkére bízza az aggódó nagyszülő, hogy vigyázzon a pici unokájára és a pénzre, és meghagyja neki, hogy Petii hívja őt azonnal, ahogy tudni valamit!

 

Néhány óra vagy nap múlva Zsuzsa néni felhívja Petit, hogy jobban érzi-e magát? Ekkor derül ki, hogy se Petinek, se az autójának nincs semmi baja, élnek és virulnak. Ekkor ébrednek rá, hogy az egész telefonbeszélgetés átverés volt. Esetleg megkísérlik visszakeresni, visszahívni a telefonszámot, melyről a csalók telefonáltak, de addigra ők már minden nyomot eltüntettek."

 

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy hasonló módszerrel csalnak ki akár több százezres összeget időskorútól. Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire. Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

 

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!
  • Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!
  • Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esethez hasonló elkövetési módra. Tanítsák meg nekik, hogy az ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozással, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hozzátartozónál az általuk ismert számon!
  • Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba jó szándékúnak tűnő idegenekkel, hiszen a szándék lehet rosszhiszemű a mézes-mázos felszín alatt!
  • Figyelmeztessék hozzátartozójukat, hogy ha ismeretlen számról hívják, ne vegye fel a telefont, vagy ha mégis ne beszélgessen az ismeretlennel, mert akaratán kívül is adhat ki olyan információt, amivel visszaélhetnek. (Példa: az időskorú sértetteket nagyon gyakran maguk árulják el az unoka nevét)

 

Fontos! Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, kérjük szakítsa meg a telefon hívást, és haladéktalanul vegye fel  a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát!

 

Bűncselekményre gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

 

Gyakran kísérelnek meg az ismeretlenek bejutni az ingatlanba, illetve pénzt kicsalni valamely nem otthon tartózkodó hozzátartozóra hivatkozva. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, elszigetelt időseknél alkalmazzák. A "barátok" általában a rokon megbízásából vagy annak megsegítésére kérnek kölcsön egy kitalált történetet előadva. Sokszor néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bujtatni. Ellenőrzésként hívjuk fel saját telefonkészülékünkön a hivatkozott személyt!

 

A fentieken kívül a téli időszakban az ismeretlen faárusok, a húsvéti időszakban a becsöngető locsolkodók okozhatnak komoly anyagi károkat. Amennyiben nem viszik magukkal első "látogatásuk" alkalmával az értékeket, a látogatás egy későbbi, komolyabb bűncselekmény előkészítése is lehet! Ne beszéljenek idegeneknek nyugdíjukról, annak átvételi részleteiről, napi rutinokról, hiszen ezen információk birtokában az ártó szándékú személyek pontosan fel tudják térképezni mikor és kikkel lesznek otthon, mikor tudnak zavartalanul betörni, a legkisebb kockázattal kárt okozni!

 

Ha ismeretlen, gyanús személyeket, autót lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, vagy hívja azonnal ingyenesen hívható telefonszámainkat (107, 112)!

 

        Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

          Bűnmegelőzési Osztály

Értékelés: 4/1
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.219 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28602733 | Ebben a hónapban: 482547 | Ma: 18955 | jelenleg: 12 | Statisztika