Január utolsó csütörtökén, pontosan déli harangszókor léptem be a ceglédi Gyros Pont üzletbe a Kossuth Ferenc utca 12 szám alatt. Az ínycsiklandó illatokat árasztó pöttöm boltban és előtte is türelmesen várakoztak többen. Miközben a pult mögött és az előkészítő helyiségben úgy járt a napsütötte sárga pólót és sapkát viselő négy fiatalember nyolc keze, mint a motolla.
- Miért pont gyros? - kérdeztem Pásztor Istvánt, az egyik tulajdonost, aki három vállalkozó kedvű társával együtt nagykőrösi.
- Mert finom és mert azt még sehol sem árultak a városban igazi görög gyrost. Meg azért, mert már féltucat gyors üzletünk van országszerte és mind bevált. A következő hamarosan Kecskeméten nyílik.
- Mi a jó gyros titka?
- Az, hogy hozzáértő ember készítse, eredeti görög receptútra alapján.
- Miből készül?
- Az alap a csirkehús és különféle fűszerek, no és a pitánál, a pita tészta. A kézműves pita, a tzatziki saláta szósza és még sok minden más Görögországból érkezik. De a többi szakmai titok. Aki másra is kíváncsi, az jöjjön el, kóstolja meg a nyolcféle pita, vagy négyfajta gyros tál egyikét s tuti, hogy törzsvendégünk lesz!