ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 26. péntek, Ervin napja van. - Holnap Zita napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Választási tudnivalók

2019.05.13. 11:47 Rovat: Főoldal kiemelt

Legfontosabb változások az európai parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatban

 

A Köztársasági Elnök 2019. május 26. napjára, vasárnapra tűzte ki az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választását. Az európai parlamenti képviselik hazánkat az Európai Unió Parlamentjében. A magyar képviselőknek 21 hely jut a Parlamentben.

Nincs kampánycsend, de a választás ideje alatt nem lehet választási gyűlést tartani, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztráció után, levélben szavazhatnak. 

Kampányidőszak

 

A kampányidőszak 2019. április 6-tól 2019. május 26-án (vasárnap) 19.00 óráig tart.

 

Mozgóurnás szavazás

 

Mozgóurnát igényelhet egy adott szavazókörben, ha szerepel a szavazókör névjegyzékében (azaz lakcíme szerint az adott szavazókörben szavazna), ám olyan fogyatékkal él, amely mozgásában korlátozza, vagy pedig egészségi állapota, fogvatartása nem engedi, hogy a szavazóhelyiségben adja le szavazatát.

 

Ha Ön mozgóurnát kért és kérelmét elfogadták, NEM mehet a szavazókörbe szavazni, kizárólag az Önhöz érkező mozgóurnába adhatja le szavazatát.

 

A mozgóurna iránti igényét bejelentő kérelemnek két címzettje lehet a kérelem beadási idejétől függően:

Helyi Választási Iroda:

  • levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb május 22. (szerda) 16.00 óráig
  • személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb május 24. (péntek) 16.00 óráig,
  • május 24-én 16.00 órát követően elektronikus azonosítással (ügyfélkapun keresztül) legkésőbb 2019. május 26-án 12.00 óráig,

Illetékes szavazatszámláló bizottság: meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével 2019. május 26-án, legkésőbb 12.00 óráig nyújtható be. (Mozgóurna iránti kérelem a Hírmondó közepéről kivehető. Kitöltést követően a Helyi Választási Irodához, vagy a Szavazatszámláló Bizottsághoz kérjük megküldeni)

A megadott határidők mindkét esetben a kérelem BEÉRKEZÉSÉNEK legkésőbbi idejét jelölik. A kérelmet írásban kell beadni, de mindkét esetben meghatalmazás útján is benyújthatja.

 

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna igénylésének okát és amennyiben a választópolgár nem saját címére kéri a mozgóurnát (hanem pl. kórházba stb.), akkor azt a tartózkodási helyet is meg kell jelölni, ahol a választópolgárt fel lehet keresni a mozgóurnával.

 

A mozgóurnát a választópolgár kérheti

  • a lakcímére, vagy a lakcíme szerinti szavazókörben lévő bármely címre,
  • ha előzőleg átjelentkezett, akkor kérheti a település területén található bármely címre,
  • ha előzőleg nem jelentkezett át, május 22-én 16 óráig akkor is kérheti bármely település területén található bármely címre. Ebben az esetben a mozgóurna iránti igényt egyben átjelentkezési kérelemnek is kell tekinteni.

 

A mozgóurna iránti kérelemnek tartalmaznia kell továbbá az Ön nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját, valamint az értesítési címét, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére vagy a magyarországi lakcímére kéri. Megadhatja továbbá e-mail címét is.

A szavazatszámláló bizottságnak címzett kérelmet a bizottsághoz személyesen kell eljuttatni, de meghatalmazott segítségét ilyenkor is igénybe lehet venni.

 

A mozgóurnás szavazás esetén a mozgóurnával Önt a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel a szavazás napján. A szavazóhelyiségben történő szavazáshoz hasonlóan alá kell írnia a névjegyzéket, hogy megkapja a lepecsételt szavazólapot és a borítékot. A szavazatszámláló bizottságnak kötelessége "a szavazás titkosságát garantáló körülményeket biztosítani". Ez azt jelenti, hogy a bizottság tagjai például nem állhatnak Ön fölött, miközben kitölti a szavazólapokat. Ha a bizottság tagjai nem figyelnének kellőképp a szavazás titkosságára, vagy más, a környezetében tartózkodók zavarják Önt, Ön nyugodtan megkérheti őket, hogy legyenek figyelemmel a titkossághoz szükséges körülményekre.

 

A szavazatszámláló bizottság Önhöz érkező két tagjának ugyanakkor a titkosság biztosítása mellett feladata a választások tisztasága felett is őrködni. Éppen ezért például joguk van ésszerű, a titkosságot nem sértő lépésekkel biztosítani, hogy érvényes szavazólap üresen ne maradjon egyetlen választópolgárnál sem.

 

FIGYELEM: átjelentkezést NEM kérhet a szavazás napján,

 

Szavazás Magyarországon a lakóhelytől távol

Aki a szavazás napján Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, lehetősége van arra, hogy átjelentkezésre irányuló kérelmet terjesszen elő. Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2019. május 22. (szerda) 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához.

 

Az átjelentkező választópolgár

- legkésőbb 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig módosíthatja vagy -levélben történő vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus benyújtás esetén -visszavonhatja,

- legkésőbb 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig - személyes vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén (ügyfélkapun keresztül) kérheti a helyi választási iroda vezetőjétől az átjelentkezési kérelme visszavonását.

 

Szavazás külföldön

Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, legkésőbb 2019. május 17. (péntek) 16.00 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe, valamint ezen időpontig kérheti módosítani az adatait.

 

Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően mégis Magyarországon szeretne szavazni, legkésőbb 2019. május 22. (szerda) 16.00 óráig kérheti a külképviseleti névjegyzékből való törlését és a lakóhely szerinti szavazóköri névjegyzékbe történő visszavételét.

 

A Helyi Választási Irodának címzett kérelmek személyesen, vagy levélben és: www.valasztas.hu honlapon is benyújtható.

 

Akadálymentesített szavazóhelyiség igénybevétele

 

Önnek joga van akadálymentesített szavazóhelyiség igénybevételére. Ezt az igényét  kérelemben kell jeleznie. Amennyiben az Ön lakcíme szerinti szavazókör nem akadálymentesített, kérelme nyomán áthelyezik egy másik, az Ön településén és választókerületében található szavazókörbe, amely akadálymentesített.

A kérelmet NEM lehet elutasítani akadálymentes szavazóhelyiség hiányára hivatkozva. A törvény előírja, hogy minden egyes választókerületben létesíteni kell legalább egy akadálymentesített szavazóhelyiséget.

 

A kérelemmel a magyarországi lakóhely szerinti jegyzőhöz - mint a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez - kell fordulni. A kérelem személyesen vagy levélben, illetve internetes felületen - a www.valasztas.hu - honlapon nyújtható beaz erre a célra szolgáló formanyomtatványon. A kérelemnek legkésőbb 2019. május 17-én (péntek) 16. óráig kell beérkeznie.

 

Ki szavazhat?

 

Az európai parlamenti választáson minden nagykorú (18 év feletti) magyar állampolgár részt vehet, kivéve azokat, akiknek a bíróság korlátozta a választójogát gondnoksági eljárásban, valamint azokat, akiket a közügyektől eltiltottak. Azok az uniós választópolgárok is szavazhatnak, akik nem az állampolgárságuk szerinti tagállamban élnek, és kérték, hogy a lakóhelyük szerinti tagállamban (Magyarországon) szavazhassanak.

 

Kire szavazhat?

 

Az európai parlamenti választásokon egyét szavazattal élhet. A szavazólapon pártlisták közül lehet választani. A pártlistákat a pártok állítják össze. A pártlistákon olyan emberek vannak, akik képviselők szeretnének lenni. Egy pártlistára lehet szavazni. Ha sokan szavaznak egy pártlistára, akkor sokan lesznek képviselők abból a pártból.

 

A szavazás módja

 

Szavazni csak személyesen lehet, reggel 6 órától 19 óráig.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A szavazatszámláló bizottság először megállapítja az Ön személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben (a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése érdekében javasolt, hogy a kézhez kapott Értesítőt vigye magával).

A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját.

A választópolgár a fentieket követően megkapja a lebélyegzett szavazólapot, az átvételt aláírásával igazolja.

A szavazáshoz szavazófülke áll rendelkezésre, amelyben kitöltheti a szavazólapot. Érvényesen szavazni csak egy listára lehet, a lista neve felett elhelyezett körbe tollal írt "X" vagy "+"  jellel.

Ha több lista neve mellé, illetve fölé is tesz egymást metsző vonalat, a szavazólapja érvénytelen lesz. Ugyanígy érvénytelen az a szavazólap is, amelyen egyetlen lista neve feletti körben szerepel valamilyen jelzés, de az nem egyértelműen két egymást metsző vonal. (pl. besatírozott kör vagy "Y" stb.)

Szavazata érvényességét úgy biztosíthatja, ha a leghagyományosabb "X" vagy "+" jelekkel egyértelműsíti, hogy kire szavaz.

 

Használhat saját tollat, vagy kérhet tollat a szavazóhelyiségben is. Nem használhat ceruzát, filctollat stb. Szavazata ebben az esetben is érvénytelen lesz.

 

Amennyiben a szavazólap kitöltését elrontotta, helyette a szavazatszámláló bizottságtól egy alkalommal kérhet újat, mielőtt a rontott szavazólapot az urnába helyezné.

 

Nem köteles felhasználni a szavazatszámláló bizottságtól kapott borítékot, szavazata akkor is érvényes, ha boríték nélkül dobja be a szavazólapokat az urnába.

 

Szavazatát kizárólag a szavazóhelyiség hivatalos zárásáig - Magyarországon 19 óráig - adhatja le. Az egyetlen kivétel a sorban állókra vonatkozik: ha Ön a szavazás napján 19 órakor még sorban áll, leadhatja szavazatát, ha azonban ezután érkezik, nem állhat be a sorba. A törvény nem ad lehetőséget a szavazóhelyiség nyitva tartásának meghosszabbítására, ezért kérem, gondoskodjék róla, hogy időben megérkezzen a szavazóhelyiségbe!

 

Felhívom a Tisztelt Választópolgárok figyelmét, hogy szükség esetén gondoskodjanak a személyazonosságukat igazoló okmányaik érvényesítéséről.

 

Bővebb felvilágosítást a Választási Irodától kaphatnak, vagy információkat a www.valasztas.hu honlapról is le lehet tölteni.

 

 

 

                                                                                                               Dr. Diósgyőri Gitta

                                                                                                               címzetes főjegyző

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.186 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29043051 | Ebben a hónapban: 386250 | Ma: 205 | jelenleg: 5 | Statisztika