ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 23. kedd, Béla napja van. - Holnap György napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Polgármesteri beszámoló

2021.01.28. 17:35 Rovat: Közélet
Polgármesteri beszámoló

Az idei esztendő első polgármesteri beszámolóját tartotta meg dr. Csáky András január 27-én - a fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel ezúton is a virtuális térben.

Járványügyi helyzet

 

Dr. Csáky András polgármester beszámolóját a járványügyi adatokkal kezdte. Elmondta: a december eleji adatokhoz képest azt lehet mondani, hogy a mutatók javuló tendenciát mutatnak, habár a halálozás még elég magasnak mondható. Cegléden ma reggel a járványügytől kapott adatok szerint 19 honfitársunk van zárlat alatt (azaz igazolt beteggel találkozott) illetve 23 személy van járványügyi elkülönítés alatt, igazolt beteg, otthonában lábadozik. (2021. január 27. - a szerk.) "Elérkeztünk most már a járványnak azon szakaszához, ahol azt mondhatjuk, hogy nagyrészt tőlünk függ, hogy meddig tartanak ezek az életünket megkeserítő zárlatok. Ugyanis ha van elég vakcina, akkor csak rajtunk múlik az, hogy beoltatjuk-e magunkat vagy sem. Sajnos azt kell mondani, hogy átpolitizálódott ez a kérdés is, pedig ez szakmai kérdés. Kaptam előzetesen olyan felkérést, hogy a vakcinálással kapcsolatban mondjam el a véleményem. Feltétlen híve vagyok annak, hogy mindenki oltassa be magát." Hozzátette: még nem oltatta be magát, két okból kifolyólag: egyrészt mert még nem került arra a korcsoportra a sor, másrészt pedig tavaly novemberben átesett a fertőzésen és a szakmai ajánlások szerint a betegséget követően 3-6 hónapot kell várni a vakcina felvételét illetően. "Viták mennek a különböző vakcinákról, hogy jó vagy nem jó. A magyar szakemberek kiválóak, tehát amit a Magyar Gyógyszerészeti Intézet jóváhagy, azt feltétlen tudom ajánlani, nyugodt lélekkel lehet oltani. A gyógyszer biztonságot garantálja, hogy az országos gyógyszerészeti intézet által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy az orosz vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatán, sőt minden gyártási tételt ebből a szempontból megvizsgálnak. Amit az Európai Gyógyszerügynökség elfogadott, az is egy nagyon súlyos és kemény vizsgálaton ment keresztül, tehát az is biztonságosnak tekinthető. Mindenkit kérek, hogy oltassák be magukat." Javasolta ezt azért, mert nem kizárt, hogy a későbbiek folyamán bizonyos tevékenységekhez (például utazásokhoz, sportrendezvényekhez vagy színházi látogatásokhoz) szükséges lesz az az igazolás, hogy beoltattuk-e magunkat. Mint mondta: nem csak saját magunkról van szó, hanem a környezetünkről is, hisz azzal, ha beoltatjuk magunkat, megóvjuk a környezetünket attól, hogy esetleg mi fertőzzük meg őket.

 

Évértékelés

 

A polgármester ezután az elmúlt esztendő beruházásait ismertette az online fórumon résztvevőkkel. "Ezeknek a beruházásoknak egy része úgynevezett "áthúzódó" beruházás, azaz az előző ciklusban kezdődött el, akkor adták be a pályázatot, akkor nyertük meg az ehhez szükséges pénzeket és most valósult meg tulajdonképpen." - mondta dr. Csáky András.

 

Alkonykapcsoló

 

"A választásokat követő első ülések egyikén került szóba az, hogy a közvilágítás nem megfelelő. Nem az időjárásnak megfelelően kapcsolják be, ez egy fix időkapcsolóval működött és akkor döntött úgy a testület, hogy kezdeményezzük az alkonykapcsolónak a bevezetését. Ehhez majdnem egy év kellett, de ez rajtunk kívülálló okokból. Egyrészt hat önkormányzat együtt szerepelt az egész rendszeren, tehát mindenkinek hozzá kellett járulnia és sajnos a szolgáltatónak a frissessége sem segítette elő azt, hogy ez mihamarabb megtörténjen. De lényegében mára beállt a rendszer és működik."

 

Mozitető

 

A múlt évi nyári esőzések felszínre hozták azt a régóta húzódó hibát, hogy a mozitető nem lett megcsinálva akkor, amikor a felújítás megtörtént. Most halaszthatatlanná vált a munka, ez is megvalósult.

 

Puskaporos utca

 

Korábbi pályázat eredményeként a Puskaporos utca felújításra került. Itt most átmenetileg gondok vannak, hogy esőzések után megáll a víz, de még az idei évben beszintezik az egészet és megoldást fognak találni a problémára - hangzott el a beszámolóban.

 

Utak felújítása

 

A Zrínyi utca, valamint a Kazinczy utca egy része is aszfaltozásra került. A Kossuth Ferenc utcának a rekonstrukciója is megtörtént a Széchenyi úttól egészen a buszállomásig.

 

Turini emlékmű

 

"A turini emlékmű is áldatlan állapotban nézett ki, a darabok estek le róla, annak a felújítása is megtörtént és most már arra is vigyázunk, hogy télvíz idején kellően be legyen takarva, tehát az időjárás ne tudja kikezdeni."

 

Kerékpárutak létesítése

 

A Pesti úton illetve a Külső-Kátai úton kerékpárút valósult meg. Utóbbi esetében a közvilágítás is elkészült - tájékoztatott a polgármester.

 

Ipari utak, Jászberényi felüljáró

 

Elkészült az Ipartelepi út, a Keleti feltáró út, a Jászberényi úti felüljárónak a középső része teljes cserére került. A polgármester ezúton is megköszönte a lakosság türelmét, hogy azt a három hetet kibírta, amikor a forgalom elterelések történtek.

 

Csapadékvíz II ütem

 

A belterületi csapadékvíz elvezetésének a második üteme is elkezdődött. A közvilágítás bővítésének keretén belül 31 belterületi lámpával sűrítették a közvilágítást.

 

Gál József Sportcsarnok

 

"Szívügyem a sportcsarnok kérdése, több év után végre elkezdődött a felújítás. 2.54 milliárd forint maga a beruházás nettó értéke jelen állapotban. Azért mondom, hogy jelen állapotban, mert a kiviteli tervek fokozatosan most készülnek és igyekszünk olyan technikai megoldásokat beépíteni most a megvalósítás során, amik a későbbiek során az üzemeltetési költségeket csökkentik. Amikor az egész projekt indult és az első tervek elkészültek, akkor készült hatástanulmány és természetesen a majdani üzemeltetési költségek alacsonyabbak lesznek, mint a régi épület. De ha valaki a bontás során elment a csarnok mellett, láthatta, hogy két vékony alumínium lemez közé egy 40 centiméteres kőzetgyapot került behelyezésre és tulajdonképen ez biztosította  a falakat, de minimálisnak nevezhető ez a szigetelés. Hihetetlen költségek mentek el akár az áram-, akár a gázfogyasztás tekintetében. A TAO forrás mindig izgalmas, bízunk benne, hogy kellő ütemben megtörténik a feltöltés. Erre vannak ígéreteink. Önkormányzati pénz a beruházásban nincs, ennek közbeszerzéssel kapcsolatos okai vannak. Hiszen az az 500 millió forint, amit ismételten megkaptunk a kormánytól, az állami támogatás.

 

Testületi ülés helyett

 

Hadigazdálkodás - második felvonás

 

"Amikor miniszterelnök úr bejelentette az iparűzési adó megcsapolását, akkor a már előkészületben levő költségvetést felül kellett vizsgálni és emiatt ismételten polgármesteri határozatot kellett kihirdetnem. Őszintén bevallom, hogy a testület egy része nem támogatta ezt a határozatot, de úgy gondolom, hogy miután tavaly márciusban, amikor a veszélyhelyzet elindult, és akkor is egy ilyen határozatot hoztam, az élet bizonyította, hogy jó volt, hiszen az évet végig tudtuk működni, működési zavar nem volt. És úgy zártuk az évet, hogy egyetlen számla sem maradt benn a városházán és nem kellett senkit sem elbocsátani. Ez mindig is alapelvem volt, hogy lehetőleg ne kelljen elbocsátani senkit, hiszen az családokat nyomoríthat meg. Most is egy ilyen határozati javaslatot nyújtottam a testület elé, hogy szigorú gazdálkodást kell bevezetni. Csak elsősorban kötelezően ellátandó feladatokat látunk el, csak azok a beruházások valósulhatnak meg, melyeknél életveszély elhárítás illetve állagmegóvás merül fel. Illetve minden kiadás előtt meg kell gondolnunk azt, hogy valóban azt a beruházást meg kell-e rendelnünk, vagy sem."

 

Tesztállomás kérdése

 

Az Országos Foglalkozási Egészségügyi Szolgálat szeretett volna a Kossuth Ferenc utca 1/A alatt egy COVID tesztállomást létesíteni. Azt kérte a várostól, hogy azt ingyenes használatba adják oda néhány hónapra, a rezsiköltséget vállalták volna. A testület azonban egyhangúlag úgy döntött, hogy ne adják oda ingyenesen, így erre nem került sor. "Megjegyzem, magánvizsgálatokra van lehetőség most is Cegléden, tehát ebből a szempontból a város érdekei nem sérültek." - tette hozzá dr. Csáky András.

 

Bölcsődék nyári nyitvatartása

 

Döntött a testület a bölcsődék nyári nyitvatartásáról. Ezt minden évben év elején meg kell határozni. "Egyrészt hogy a szülők is fel tudjanak készülni, másrészt pedig a bölcsődei dolgozók is ehhez tudjanak alkalmazkodni. A döntés értelmében az idei esztendőben a Deák utcai bölcsődében 2021. július 26-tól augusztus 6-ig, a Dózsa György úti bölcsődében 2021. augusztus 9-től augusztus 19-ig lesz szünet. Akik nem tudják a gyermeket elhelyezni, azok az éppen aktuálisan nyitva tartott bölcsődében a szolgáltatást igénybe vehetik. Ebben a határozatban döntöttünk a Bölcsődei Dolgozók Napjáról. Ez egy olyan napot biztosít a dolgozóknak, amikor gyermekek nincsenek, és egyéb teendőiket tudják elvégezni."

 

Hivatali beszámoló

 

Az önkormányzati törvény rendelkezik arról, hogy a hivatal vezetését ellátó címzetes főjegyző minden évben számoljon be a testületnek a hivatal munkájáról. "Ez egy komoly, 31 oldalas dokumentum, ahol minden részleg a saját munkájáról számot ad. Ez mind a kötelezően, mind az önként vállalt feladatok teljesítését magában foglalja, sőt az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos kérdésekre is kitér."

 

Kulturális koncepció

 

"A következő napirendi pontunk a 2017-ben elfogadott város kulturális koncepciójának a frissítése volt. Az elmúlt időszakban a témát érintő törvényi változások kerültek a koncepcióban átvezetésre, illetve a döntés során arról is határozott a testület, hogy a 2021-2025 közötti időszakra vonatkozó koncepciót készítsük el és az év második felében terjesszük a testület elé."

 

Rendelési idő módosítása

 

"A II. számú házi gyermekorvosi rendelő áthelyezésére adtunk engedélyt, illetve rendelési idő módosítására, ez a IV. házi gyermekorvosi rendelést érinti, azt is jóváhagytunk Továbbá két fogászati alapellátásnak a rendelési idejének a módosításához is hozzájárultunk. Ezek természetesen az érintettek számára nyilvánosságra kerülnek, illetve a város honlapján is megtekinthetők."

 

Okos wc-k

 

"Talán a legnagyobb vitát, - már ha annak lehet nevezni, ami levelezés formájában megvalósult - az váltotta ki, hogy javaslatot fogadott el a többség, hogy amennyiben forrás áll rendelkezésre, akkor a város 4 pontján úgynevezett okos wc kerüljön kihelyezésre. Ezek visszatérő problémák, hogy tulajdonképpen nyilvános illemhely nincs a városban. Itt a városközpontban van egy, ami rendelkezésre áll, de munkaidő lejártát követően, illetve hétvégén ez sem vehető igénybe. Ezek az okos wc-k teljesen automatizáltak. Maga a döntés azért került a testület elé, mert bízunk abban, - és ebbe az irányba mutatnak a döntések - hogy az Európai Uniós források keretén belül ilyen jellegű beruházásokra lehet majd pénzt nyerni. És az ilyen pályázatokhoz mindig szükséges testületi döntés is." - fogalmazott a polgármester.

 

Okos zebrák

 

Hasonló jellegű az okoszebrák kérdésköre is. Itt is, ha forrás áll rendelkezésre, olyan világítástechnikai megoldást fognak alkalmazni, hogy ha a járókelő megközelíti a zebrát, akkor a zebra két oldalán villanó fények fogják jelezni az autósoknak, hogy nagyobb figyelemmel közelítsék meg a zebrát.

 

Polgárőr beszámoló

 

A testület elfogadta a Cegléd II. Polgárőr Egyesület, valamint a Cegléd Bedei Polgárőr Egyesület 2020. évi tevékenységről szóló beszámolót. Ezek a polgárőr egyesületek támogatásban részesültek az önkormányzat részéről és most a támogatás felhasználásáról adtak számot. A rendőrség is véleményt nyilvánított a tevékenységükről és ez pozitív volt. - hangzott el a beszámolóban.

 

Határidő módosítás

 

A pandémia miatt az elmúlt évi Humán pályázati keretekről több pályázó nem tudott elszámolni, ők határidő módosítást kértek. A testület minden esetben megadta ehhez a hozzájárulását.

 

Triál pálya területátadás

 

"A Hegesport Egyesület, a sportpályán kerékpáros triál pálya kialakításához kért területet, ugyanis eszközbeszerzésre pályázatot nyújtanak be, és ehhez fix terület kellett. A Malomtó széli sporttelepet üzemeltető részéről nyilatkozatot kértünk, hogy ki tudunk-e alakítani ott egy akkora területet, amit nyugodtan átadhatunk. Azt mondták, hogy igen, tehát erről is döntöttünk, így támogatjuk, hogy ott ez a létesítmény megvalósuljon."

 

Szolgáltatási díjemelés

 

Kérelem érkezett a Képviselő-testülethez a zöldterület fenntartásával kapcsolatos szerződés módosítására. "Tulajdonképen a VÁRVAG keretén belül két alvállalkozó tartja rendben a város zöldfelületét. Amikor négy és fél évvel ezelőtt megkötötték ezt a szerződést, akkor a szerződésben ők vállalták azt, hogy nem fognak szolgáltatási díjemeléssel élni az időszak alatt. Most mégis azzal a kéréssel fordultak a testülethez, hogy tekintettel a minimálbér emelkedésre, 10% emelést kérnek. Megmondom őszintén, korábban is volt már ehhez hasonló, más szolgáltató részéről kérés, én ezzel sem most, sem akkor nem értettem egyet. A testület végül úgy döntött, hogy ha nem is 10 %-al, de 5 % emeléssel hozzájárul."

 

Egyéb történések

 

Nefelejcs úti bölcsőde

 

Múlt héten a Nefelejcs utcában építendő bölcsődének a műszaki egyeztetése történt. Ott is elkezdődik a beruházás és remélhetőleg bő 1 esztendő múlva megnyitja kapuit.

 

Emlékoszlop

 

"A Terror Háza Múzeum megbízásából egy kft keresett meg minket azzal, hogy "30 éve szabadon - amit lebontottunk" címmel egy emlékévhez kapcsolódva a Kossuth téren, ott ahol a jászol állt, egy emlékoszlop kerül felállításra február 1-től február 28-ig. Az oszlopon a 30 évvel ezelőtti ceglédi történések, illetve korabeli dokumentumok fognak megjelenni, illetve egy tájékoztató jellegű füzetet is készítenek, amit az iskolában fognak szétosztani."

 

Nagykőrös-Nyársapát-Cegléd kerékpárút

 

Gesztor önkormányzatnál, Nagykőrösnél egyeztetés folyt a Nagykőrös-Nyársapát-Cegléd kerékpárút építését illetően. "Az előkészítés a végső fázisához ért és elhangzott, hogy a kivitelezésnek 1 év múlva, azaz jövő január közepén késznek kell lennie. A nyomvonalat illetően minimális korrekciót kell csináljunk, és Nagykőrösről egészen a Törteli úti kórházig kerékpározhatunk majd, úgy lesz kialakítva a nyomvonal."

 

Kutyasétáltatás és kutyafuttató

 

Dr. Csáky András elmondta: írásbeli és szóbeli panasz érkezett a Budai úti Termálfürdő melletti terület használatát illetően, a kutya tulajdonosok és a futók közötti konfliktusok miatt. "A jogszabályok szerint belterületen kutyát csak pórázon lehet sétáltatni, az ezzel kapcsolatos táblák kihelyezésre kerülnek. Illetve elkezdtük felmérni azt, hogy hol tudnánk kutyafuttatót kialakítani. Az egyik lehetőség, - László Ágnes képviselő asszonynak volt már korábban ilyen javaslata - hogy a Hubertusz parkban csináljunk egyet: ennek az előkészítése elkezdődött. Illetve valahol a Budai út környékén is jó lenne egy ilyennek a kialakítása, amennyiben erre forrás fog rendelkezésre állni."

 

Kosárlabda parkolók

 

A Rákóczi úton, a Táncsics utcától a vasútállomás irányába a kosárlabda csarnokhoz kapcsolódó parkolók kialakítása folyamatban van. "Megkerestek azzal, hogy az ott felszedett bazaltkőnek mi a sorsa. Az a VÁRVAG telephelyére kerül beszállításra. A szegélykövek, melyek épnek tekinthetők egyrészt azt a célt szolgálják, hogy a nyomvonalon levő villamosvezeték fedést kapjon, illetve a még ezen felül maradt ép kövek szintén a VÁRVAG udvarára kerültek beszállításra."

 

Eötvös téri Óvoda

 

Jól halad az Eötvös téri katolikus óvodának az építése. "Plébános atyával beszéltem, a források számukra rendelkezésre állnak és nagyon úgy néz ki, hogy 2022. szeptemberében a tanév már úgy kezdődik, hogy 21. századi körülményeknek megfelelően tudják majd fogadni a gyermekeket."

 

Jászberényi úti felüljáró kerékpárútja

 

"A Jászberényi úti felüljáró kerékpárútjának a kialakításával kapcsolatban néhány napon belül a munkaterület átadásra került a kivitelezésnek, az ezzel kapcsolatos szerződés aláírásra került. Amint az időjárás engedi, a beruházás ott is elindul. Adott időszakokban forgalomkorlátozásra lehet számítani, de ez félpályás lezárás lesz és váltakozva történik majd."

 

Belvárosi piac

 

"Bízom benne hogy tavasszal, de legkésőbb a nyáron a piacnak a beruházása is megvalósul. Itt újra meg kellett ismételni a közbeszerzési eljárást, ez folyamatban van, amint az lezárul, az építkezés elindul."

Értékelés: 5/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.213 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29010821 | Ebben a hónapban: 354020 | Ma: 17806 | jelenleg: 6 | Statisztika