ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 29. péntek, Auguszta napja van. - Holnap Zalán napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Online polgármesteri beszámoló

2020.12.27. 09:27 Rovat: Közélet
Fotó: Dr. Csáky András polgármester facebook

Az idei esztendő utolsó polgármesteri beszámolóját tartotta meg dr. Csáky András polgármester - a fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel ezúton is a virtuális térben. Alább a városvezető beszámolójának írásos kivonatát olvashatják.

Járványügyi helyzet

 

Különösen nehéznek bizonyult esztendő végéhez közeledünk, mely eddig nem tapasztalt erőfeszítésekre kényszerített minket és így előzetesként is mindenkinek köszönöm a türelmét és a munkáját. Erre majd a beszámoló végén is visszatérek. Sajátos év áll mögöttünk, az ilyen beszámolók az utóbbi időben járványügyi helyzettel kezdődtek. Most is néhány szót hadd ejtsek a járványügyi adatokról. Múltkor a facebook-on azt írtam, hogy talán elértük a második fázisnak a platóját, azaz megáll a növekedés. A rendelkezésre álló statisztikai adatok ezt alátámasztják. Ha az egy héttel ezelőtti adatokat nézem akkor még zárlat alatt 60 honfitársunk volt itt Cegléden, elkülönítés alatt (igazolt betegségben szenvedett, azaz kimutatták náluk a vírust) 88-an. Mai napi adatok: zárlat alatt 34, elkülönítés alatt 63 honfitársunk van. Időközben azért egyéb adatok is napvilágot láttak. Hála Istennek az európai és az amerikai gyógyszerügyi hatóság is befogadott, azaz engedélyezte a forgalmazását a vakcináknak. Magyarországon is a két ünnep között elkezdik az oltást. Ha kellő mennyiségű vakcina fog az országban rendelkezésre állni, attól kezdve már csak rajtunk múlik, hogy mikor állítjuk meg a járványt. Szakemberek azt mondják, hogy ha a népesség 60%-a átoltásra kerül, akkor kialakul az úgynevezett nyájimmunitás és nagy mértékben oldhatóak azok az óvó rendszabályok, amik eddig megkeserítették életünket. Illetve megállíthatjuk magát a járványt is. Sajnálatos módon nem egy oltásellenes felhívást kapok én is. Ez mérhetetlenül káros, hiszen ezzel csak elnyújtjuk magát a pandémiát. Úgyhogy mindazok a tervek, melyek arról szólnak, hogy igazolnunk kell bizonyos tevékenység végzéséhez azt, hogy be vagyunk oltva, ezek úgy gondolom, hogy indokoltak, ezt mint orvos is mondom. Úgyhogy nyugodtan oltassa be magát mindenki. Azzal szoktak riogatni, hogy szövődmények lépnek fel, az oltás helyén fájdalmas, az a jó, ha ezek a tünetek megjelennek, jó az oltás, reagál rá a szervezet, elkezdi a vírus ellen az ellenanyagot termelni. Úgyhogy szépen kérem, hogy oltassa be magát mindenki, én is ezt fogom tenni amint lehetséges. Igaz hogy én átestem ezen a betegségen, de viszonylag alacsony szintű az immunitásom, úgyhogy nem árt ha erre is gondolunk.

 

Testületi ülés helyett

 

Múlt héten csütörtökön lett volna testületi ülés, de a veszélyhelyzet időszakában a rendeletek értelmében egyedül hozhattam meg döntéseket. Mint ahogyan korábban is, most is minden határozati javaslatot elküldtem a képviselőknek, kikértem a véleményüket és csak az ő egyetértésükkel írtam alá ezeket a határozati javaslatokat. Ha testületi ülés lett volna, akkor 44 napirendi pontot tárgyaltunk volna. 36 nyílt ülés formájában, 8 pedig zártban. Az utóbbiaknál mindig vagy személyi vagy gazdasági kérdésről van szó, melyek a város gazdasági életének érdekében nem kell, hogy nyílt napirendi pontban legyenek. Ha végigfutunk az előterjesztéseken, akkor néhányat kiemelek.

 

Rendezvénynaptár-tervezet

 

Ilyen például, hogy megtárgyaltuk a jövő évi rendezvénynaptár-tervezetet. Ezt minden év végén megtárgyaljuk, hogy a következő évben milyen rendezvényeket támogatunk. Igaz, hogy az idei évben teljesen felülírta a járvány ezt, de meg kell tennünk, hiszen a költségvetésben ezeknek a rendezvényeknek a költségeit tervezni kell. Azt mondtam, hogy nagyon boldog leszek akkor, ha jövő évben augusztus 20-án már mindenféle korlátozás nélkül tudunk ünnepelni, de nem kizárt, hogy már korábbi rendezvények is megtartásra kerülnek.

 

Helyi iparűzési adó

 

A helyi iparűzési adó, amiről még a végén pár szót kell ejtenünk, hisz az utóbbi napok ténykedései kapcsán azért lehet miről beszélni, de módosítanunk kellett, hiszen jogszabály változás történt. A városhoz bejelentkező vállalatok iparűzési adója változatlan marad, azaz 2%. Ám az úgynevezett alkalmi iparűzési adó, amit napra szoktunk kiszabni, azt a törvény megszüntette, tehát azt nekünk is a saját rendeletünkből meg kellett szüntetni.

 

Szenvedély- és pszichiátriai betegek ellátása

 

Ismételten napirendre került, és végső formáját nyeri el az a megállapodás, ami a Baptista Szeretetmisszióval kötöttünk, egy feladatellátási szerződés formájában. Korábban beszámoltam arról, hogy a szenvedélybetegek és a pszichiátriai betegek nappali ellátása, mely kötelezően ellátandó feladat, nem volt megoldva. A missziós szolgálat ezt a feladatot elvállalta, ezzel kapcsolatosan a szerződést megkötöttük és helyet is biztosítottunk a Bajcsy-Zsilinszky út 26. szám alatt erre a tevékenységre. Ezt az ingatlant ingyenesen a szolgálat rendelkezésére bocsátottuk.

 

Termálfürdő bővítés

 

Szóba került a termálfürdő kérése is. A téli időszakban, - bár furcsa hogy erről beszélünk mert bezárt a fürdő több mint 1 hónapja - de normál menetben a veszteségeket mindig a téli időszakban termeli a termálfürdő, mert a fedett rész kis kapunyitású, nem tud több fürdőzőt befogadni, pedig erre igény lenne. Ezért a fürdő vezetése azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy biztosítsunk forrást arra, hogy úszómedencés termál lehetőséget biztosítson. Ezt két lépcsőben, kétszer 100 négyzetméteres medencét alakítanak ki a fedett közelében és ez az újonnan kialakítandó medencék fedett folyosóval lennének összekötve a jelenlegi fedett csarnokkal. Ezt elfogadtuk, reméljük az élet nem fogja felülírni ezt a beruházást és meg tudjuk valósítani.

 

Ellenőrzés

 

Ez is kötelezően ellátandó feladat. Előre meg kell határozni, hogy mely szervezeti egységeket tekintenek át a belső ellenőrök, áttekintik a szabályzatokat és ha valami gond lenne, azon korrigálnak.

 

Ingatlanértékesítés

 

Viszonylag sok ingatlan hasznosításáról döntöttünk. Ez visszatérő feladatunk, a város tulajdonában levő ingatlanvagyon, amennyiben azt egyéb tevékenységre nem tudjuk használni, azt értékesíteni tudtuk. Ennek az a módja, hogy kihirdetjük, tehát kihirdetés útján áruljuk ezeket az ingatlanokat. Általában úgy szokott lenni, hogy ha valaki érdeklődik egy-egy terület után, akkor hivatalosan felértékeltetjük az ingatlant és versenytárgyalást írunk ki. Nyilvános módon meghirdetjük ezeket az ingatlanokat és a legjobb ajánlattevő nyer. Az idei évben kértem a Pénzügyi Osztályt, hogy külön alszámlát nyissunk, melyre az ebből az ingatlanértékesítésekből befolyó pénzeszközök kerüljenek feljegyzésre. Az a tervem, hogy az ilyen jellegű bevételeket kizárólag beruházásra és fejlesztésre fordíthassuk. Lehet, hogy ezt is felülírja az újév, majd meglátjuk.

 

Egyéb

 

Néhány szabályzat korrekciójára is sor került, hisz az évben kincstári ellenőrzés volt az önkormányzatnál és néhol jogszabályi változásoknak az átvezetése nem történt meg, és ezek a korrekciók mindig előkerülnek és ezeket végrehajtjuk. Elfogadtuk a Ceglédi Mindennapi Kenyerünk Szociális Szövetkezet beszámolóját. Ezek voltak a lényegesebb pontok.

 

Jelenlegi helyzet

 

Korábban kérdezték, hogy mi a véleményem arról a kormányzati szándékról, hogy az iparűzési adót (IPA) megcsapolják, azaz a kis- és középvállalkozások esetében 50%-ot kell befizetni. Nehéz véleményt alkotni addig, még maga az ezzel kapcsolatos jogszabály nem jelenik meg, hiszen millió kérdés merül föl. Például melyik évre vonatkozik. Miniszterelnök úr azt mondta a jövő évi, de a jövő évi IPA befizetésére majd csak 2022 májusáig kerül sor a jelenlegi szabályozás szerint. Jövő májusáig az idei év IPA-át kell befizetni, amiről még pontosan nem tudjuk hogy mennyi, mert az ezzel kapcsolatos beszámolási kötelezettség határideje is módosult. Azért próbáltunk számításokat végezni. Az idei esztendőben az iparűzési adóban bevételből az előirányzat az 2 milliárd 105 millió forint volt, várható az 1 milliárd 745 millió forint, tehát egy jelentős elmaradás van itt is. Ha a tervezett csökkentést figyelembe vesszük, az mintegy 890 millióra csökkenti az iparűzési adó bevételünket. Hogyha ehhez még hozzávesszük a súlyadó elvonását, akkor közel 900 millió forint bevétel csökkenéssel számolhatunk. Ez megközelíti a költségvetésünknek a 10%-át. Ez nagyon nehéz helyzet elé állít minket. Vélhetőleg vissza kell térünk az úgynevezett "hadigazdálkodásra", amit márciusban hirdettem meg. Csak kötelezően ellátandó feladatokat látunk el, beruházásoknál csak életveszély elhárítás, állagmegóvás jöhet szóba, illetve pályázathoz kapcsolódó fizetési kötelezettségek. De még nem tudunk erről nyilatkozni, hiszen nem jelent meg a rendelet és nem kizárt, hogy valamiféle kompenzációban részesülünk, bár szkeptikus vagyok. Hiszen tavasszal, amikor a járvány védekezésével kapcsolatban lehetőség nyílt arra, hogy az ezzel kapcsolatos költségeket megigényeljük, ezt a nyár végén megtettük, azóta se kaptunk arra választ, hogy az igényelt több, mint 30 millió forintot megkapjuk-e vagy sem.

Értékelés: 5/7
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.288 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28611380 | Ebben a hónapban: 491194 | Ma: 4338 | jelenleg: 3 | Statisztika