ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. - Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Március 15: "egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen"

2019.03.15. 13:27 Rovat: Közélet
Fotó: Szokolai Attila

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezett Cegléd ma délelőtt, valamint átadták a Gubody-díjat is, amelyet idén Volter Etelka vehetett át. Az ünnepi műsorban a Patkós Irma Művészeti Iskola növendékei mellett a Cegléd Táncegyüttes műsorát is megtekinthették az érdeklődők, valamint Németh Kristóf előadásában elhangzott a Nemzeti dal. Ünnepi beszédében Takáts László polgármester az összefogás fontosságát emelte ki. A megemlékezést koszorúzás zárta.

További képek ITT »

Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Ünneplő Ceglédiek!

Március 15. évről-évre az ünneplés és az emlékezés napja. Azért jöttünk össze ma is, itt a Szabadság téren, hogy nemzeti ünnepünk alkalmából nemcsak kívül, de legbelül, lelkünkben is ünneplőbe öltözzünk. Ilyenkor még erőteljesebben érezzük, ahogyan szerte a nagyvilágban egymáshoz igazodik milliónyi magyar szívdobbanás. Ilyenkor itt az idő, hogy végiggondoljuk, mit tettünk együtt és külön-külön azért, hogy a ránk bízott örökséget, a magyarságunkat megőrizzük, új tartalommal és értékekkel gazdagítsuk, hogy majd továbbadhassuk az utánunk következő nemzedékeknek.

Idézzük fel a nagy elődök példáját, hogy cselekedeteinket az övékéhez mérve, erőt és hitet merítsünk a folytatáshoz. Idézzük fel azt, ami Kossuth Lajost, gróf Széchenyi Istvánt, Bem Józsefet, Klapka Györgyöt és a lánglelkű Petőfi Sándort a márciusi ifjakkal képessé tette a rendkívüli helyzetben a rendkívüli feladatok vállalására.

Ez a képesség és érzés nem más, tisztelt emlékező ceglédiek, mint a szabadság akarása, a nemzet szabadsága, és a nemzetet alkotó polgárok szabadsága. Azt mondják, a szabadságnak nincs nemzetisége: mégis, a világ számos országában, ahol magyarok élnek, március 15. a magyar szabadság ünnepe.

 

Mi tudjuk ezt a szabadságot az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének teremtették meg. A polgári forradalom lehetőségét az emberek összefogása vívta ki.

1848 márciusában és az azt követő szabadságharcban a magyarság, a nemzet akaratát összekovácsolta, és erejét megsokszorozta, az hogy tudták: nagy dolgokra képesek, ha összefognak.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Nekünk utódoknak Kötelességünk megőrizni a közös célokért tenni akaró hősök emlékét, akiket egy erő hajtott: a haza minden előtt.

 

A szabadságharc a csatamezőn ugyan elbukott, és Magyarország még 18 évig elnyomásban volt kénytelen élni a kiegyezésig, de az áldozatvállalásuk nem volt hiábavaló. Az áprilisi törvények révén hazánk maga mögött hagyhatta a feudalizmust, lerakhatta a modern Magyarország alapjait, amelyekre a mai napig építkezünk.

 

A márciusi ifjak tetteikkel bebizonyították, hogy bár "egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen".

 

A nemzet összetartásának ez a tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk, amely erőforrás táplálta a későbbiekben 1956-os forradalmunkat vagy a 1989-es rendszerváltoztatást is, és támaszt kell, hogy adjon napjainkban is.

 

Sajnálatosan tapasztalható még ma is a széthúzás és ellenségeskedés magyar és magyar között. Ne egymásnak legyünk ellenségei az országban és itt szeretett városunkban, hiszen egyikben sem vagyunk mi olyan sokan. Vallom hogy csak úgy lehet eredményeket elérni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk és annak véghezvitelében egységesek vagyunk.


Tanulnunk kell őseinktől, mind elszántságot és mind elhivatottságot, de tanulnunk kell a múlt buktatóiból is. Meggyőződésem, hogy Magyarországnak és az itt élőknek a nehézségek ellenére is, ha meg tudjuk őrizni az országunkat magyar országnak, stabil a jövője.


Érdemes itt élni, érdemes itt dolgozni és érdemes ide családot alapítani.


Jó a történelmi Hőseinkre visszaemlékezni és Jó Magyarnak lenni!

 

Tisztelt Ceglédiek!

 

Köszönöm, hogy együtt emlékezhettünk!

 

 

 


Értékelés: 4/4
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.275 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28924274 | Ebben a hónapban: 267473 | Ma: 5943 | jelenleg: 4 | Statisztika