ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 29. péntek, Auguszta napja van. - Holnap Zalán napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Elismerések és ünnepi műsor a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan

2019.01.22. 14:41 Rovat: Kultúra
Fotó: Szokolai Attila

A Magyar Kultúra Napját ünnepelte Cegléd vasárnap este, ahol átadták a Cegléd Város Kultúrájáért elismerést Kovács Anikó Ágnesnek, a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium könyvtárostanárnak, Polgár-Szabó Zoltánnénak, a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának, valamint Tábori Lászlónak, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium szabadidő-szervező pedagógusának. Az ünnepi rendezvény a Magyar Állami Népi együttes "Az örök Kalotaszeg" című műsorával zárult.

További képek ITT »

Az ünnepség a polgármester köszöntőjével indult: - Ezen a napon kifejezzük tiszteletünket és hálánkat azért, hogy vannak, akik éltetik, tovább adják, alakítják, és új csodákkal gazdagítják a magyar kultúrát itt, Cegléden is. Azt a magyar kultúrát, amely összeköti a lelket és az értelmet egyben tartja a nemzetet - mondta Takáts László, majd a Cegléd Város Kultúrájáért díjak átadása következett.
"Cegléd Város Kultúrájáért" elismerő oklevél adományozható annak a személynek, csoportnak, civil és egyházi szervezetnek, aki /amely a város kulturális életében legalább 5 éve kimagasló szakmai munkát, magas színvonalú értékteremtő, közvetítő, és támogató tevékenységet folytat.
Ebben az évben hárman részesültek a kitüntetésben:

 

Kovács Anikó Ágnes a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma könyvtárostanára
1983-2000 között a Városi Könyvtár, 2000 óta pedig a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola könyvtárosaként, majd könyvtárostanáraként szolgálta és szolgálja jelenleg is a ceglédi közművelődés ügyét
1998-ban könyvtárosi, 2001-ben informatikus könyvtárosi, 2013-ban pedig gyógypedagógusi diplomát szerzett. Legújabb hivatását saját iskolája sajátos nevelési igényű tanulóinak fejlesztésén túl a Losontzi István EGYMI-ben is gyakorolja. Diplomái mellett 2007-ben könyvtári szakértő és szakfelügyelő szakképesítést szerzett, és ehhez kapcsolódó feladatokat lát el Cegléden és környékén.
Könyvtárosi munkája mellett számos kulturális területen végzett és végez intézményi kereteket áthidaló tevékenységet. A Mozgókönyvtár révén szoros kapcsolatot épített ki a lakótelepek, illetve a külterületek olvasóival, jelentős szerepet játszott ízlésük formálásában. Tapasztalatait 1995-ben a Könyvtári Levelező Lapban publikálta.
A Városi Könyvtáron és a Művelődési Központon túl együttműködik a ceglédi iskolák könyvtárosaival is. Az Ifjúsági Könyvtárral szoros kapcsolatot ápol, részt vállal programjaik szervezésében, népszerűsítésében. A Közgázban az informatika érettségire készülőknek évekig tanított könyvtári informatikát. Nemcsak a tanulmányi versenyre készülők fordulnak hozzá segítségért, de a városi szavalóversenyeken való szereplésre is ösztönöz diákokat: a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen sikeres felkészítő munkájának köszönhetően egyik tanítványa országos 9. helyezést ért el.
Az iskolai diáknap szervezésébe, a produkciók színpadképessé tételébe minden évben hatalmas energiával veti bele magát, de rendezett már fotó-, illetve rajzkiállítást is a tanulók munkáiból. Különösen jó szeme van a művészi tehetség felismeréséhez, és komoly szerepet játszik a kiemelkedők pályafutásának egyengetésében. Folyamatos a kapcsolata a ceglédi Fiatal Alkotók Műhelyével. Törekszik arra, hogy elmélyítse a különböző korosztályok közti szolidaritást: a közgázos diákokkal kulturális programot szervezett az Idősek Otthona lakói számára, ugyanakkor szépkorúakat is bevont az iskola "Köss bele!" című programjába.
A 2005-ös "Nagy Könyv" programsorozatból alaposan kivette részét, amikor is megszervezte, hogy heteken keresztül a szünetekben egy-egy diák vagy tanár kedvenc könyvét mutassa be az érdeklődőknek, majd meghívta Angliából Gömöri György irodalomtörténész- költőt, hogy ő is beszéljen a saját kedvencéről. Biblioterápiai tudását is hasznosítja, mikor nemcsak a kért könyvekkel látja el a hozzá fordulókat, hanem maga ajánl számukra olyanokat, amelyek az ő élethelyzetükhöz illenek. Sok diák köszönheti neki rendszeres olvasóvá válását. Évente vezet olyan kirándulásokat, amelyeken egy-egy osztály megismerkedik az Országos Széchényi Könyvtár működésével, illetve a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményével. Idén már 6. alkalommal szervezi meg a Közgázban a város fiatalsága számára is nyitott Könyvtárak Éjszakáját. Ezeken az éjszakákon tanárok, diákok, volt közgázosok készülnek egy-egy produkcióval, és szórakoztatják közönségüket a több helyszínen, párhuzamosan zajló programok során.
A Közgáz könyvtára Kovács Anikó munkája révén vált az iskola legfontosabb közösségi terévé, egyben tevékenységével a város egészére is kiható kulturális központtá. Elismertségét, sikeres kulturális tevékenységét bizonyítja, hogy egykori könyvtárlátogatói még évek múltán is visszajárnak hozzá, beszámolnak neki sikereikről, tanácsát kérik, és szívesen részt vesznek az általa szervezett rendezvényeken.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kovács Anikónak szakmai felkészültsége, kultúraszervező tevékenysége, valamint emberi tulajdonságai elismeréseként ítélte oda 2019-ben a Cegléd Város Kultúrájáért kitüntetést.


Polgár-Szabó Zoltánné a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, több mint harminc éve zenepedagógus. Személyében annak a hagyománynak a folytatója, mely szerint az itt végzett diákból itt oktató tanár lesz.

A főiskolai tanulmányait a Liszt Ferenc Főiskola Tanárképző Intézetének Szegedi Tagozatán, zongora és szolfézs szakon végezte. Már ez idő alatt nagy hangsúlyt fektetett a szakmai tudásának fejlesztésére. Két alkalommal a Szombathelyi Bartók Béla Nemzetközi Zenei Szemináriumon, és egy alkalommal a Weimari Nemzetközi Zenei Szemináriumon vett részt, mint a Zeneakadémia ösztöndíjasa.

A későbbiekben is folyamatosan bővítette zongora szaktudását. Részt vett Vásáry Tamás, Hargitai Imre, Wagner Rita, Eckhardt Gábor, Megyimóreczné Schmidt Ildikó, Kékesi Judit, Kocsis Zoltán zongoraművész tanárok továbbképzési kurzusain.

Polgár-Szabó Zoltánné már a kezdő éveiben is magabiztosan és alaposan végezte feladatait. Precízen, gondosan tanított, megfigyelte a növendékek képességeit, fejlesztette tehetségüket. Azokkal a növendékekkel, akikben a zenei tehetség jelét vélte felfedezni, szívesen foglalkozott a tanítási óráján kívül is, hogy a versenyeken és felvételiken eredményesebben tudjanak szerepelni.
Kiváló felkészültségű, minden szempontból igényes és agilis pedagógus.

1995-1999-ig Pest Megye Pedagógus Szolgáltató Intézetének szaktanácsadójává választották zongora szakon.

Kimagasló szakmai tudása, innovatív gondolkodása, szellemisége, körültekintő és felelős tanári munkájával nagyban hozzájárul a magyar zeneoktatás színvonalas működtetéséhez.

Céltudatos és racionális kolléga, aki minden esetben a probléma kreatív megoldását, a gyermekek előrehaladásának és sikereinek biztosítását tartja szem előtt munkájában, döntéseiben.

2000-ben a ceglédi zeneiskola igazgatója lett, s immár tizenkilencedik éve kimagasló szinten vezeti az intézményt. Emellett számos zenei verseny és rendezvény szervezője. Zongora, gitár, fuvola és kamarazenei versenyek, valamint városi komolyzenei hangversenyek rendezése, ismeretterjesztő és igényes konferálása fűződik nevéhez.

2002-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen Közoktatás Vezetői diplomát szerzett, ezzel is erősítve intézményvezetői és pedagógusi szaktudását. 2006-tól az Oktatási Minisztérium szakértője zongora és tanügy-igazgatási szakterületen.
Kollégáival közvetlen, mindenkor segítőkész, kapcsolattartása az intézmény partnereivel kiegyensúlyozott és példaértékű.

Magdika önmagát állandóan képző, nagy empátiával rendelkező, határozott személyiség, aki elkötelezett, a magyar művészetoktatás ügye iránt. 2012 óta tagja a Magyar Zeneművészek Szövetsége megyei elnökségének. 2014-ben kiváló minősítéssel mesterpedagógus vizsgát tett, azóta szakértőként vesz részt a pedagógusok minősítésében, és az országos tanfelügyeleti ellenőrzésekben. Tanári hivatásában kiemelkedő eredményeket ér el, növendékei sikeresen szerepelnek nemzetközi országos és megyei versenyeken egyaránt, és maga is kitűnően játszik!
Elhivatott szakmai munkájának elismeréseként ítélte oda a Képviselő-testület a "Cegléd Város Kultúrájáért" kitüntetést P. Szabó Zoltánné részére.

 

Tábori László a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium szabadidő-szervező pedagógusa.

Az Újszászi Gimnázium után Jászberényben szerzett tanító-művelődésszervező diplomát, majd - már munka mellett - elvégezte a Debreceni Egyetemet, mint néprajzkutató. A népi kultúra szeretetét jászladányi származásúként a családjából hozta.
Ceglédre 1996-ban költözött. Először a Ceglédi Kék Újságban jelentek meg cikkei, majd külső munkatársként a Ceglédi Városi Televíziónál, a Cegléd Rádiónál és a Ceglédi Panorámánál is dolgozott. Megismerkedett Cegléddel és a ceglédi emberekkel. Személyes jó kapcsolatot ápol a ceglédi és kistérségi oktatási és kulturális intézmények vezetőivel, polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel.
Első munkahelyén, 1997-től a Református Iskolában tanított egy tanévet, és ez a rövid időszak alapvető hatással volt elkövetkező ceglédi pályafutására.
Tábori László 1998-tól a Tiszti Klubban dolgozott, mint művelődésszervező. Számos kiállítást rendezett ceglédi és magyar művészek részére. A korabeli táncházak üde színfoltjai voltak városunk kulturális életének, melyek érdekessége, hogy a talpalávalót a mára már befutott Csík Zenekar húzta. Az általa vezetett egyesület keretében elsőként szervezett városunkban előadásokat, vetélkedőket a NATO-val és az Európai Unióval kapcsolatosan, ahova országosan elismert szakembereket hívott meg. A tíz éven keresztül évente megrendezett országos középiskolai NATO vetélkedők révén pedig több tucat magyarországi középiskola diákja fordult meg városunkban.
2001-ben részt vett a Ceglédi Alkotók Egyesületének létrehívásában, melynek több évig elnöke volt. Az alapítás követő években az egyesület kezdeti 13 fős taglétszámát tagtársai hathatós segítségével több tucatnyira bővítette. A művészet minden területén működő ceglédi és ceglédi környéki alkotók is az egyesület tagjaivá váltak.
2004-től két évig Budapesten élt, ahol a Magyar Teleház Szövetség munkatársaként több száz kistelepülés aktív, kulturális munkát végző szakemberével ismerkedett meg. Nekik az volt a céljuk, hogy a megszűnő művelődési házak, könyvtárak szerepét az akkor létesülő teleházak vegyék át.
2005-ben költözött vissza Ceglédre, azóta az Újvároson él szintén pedagógus feleségével, és három gyermekükkel. Miután visszakerült Ceglédre újra bekapcsolódott a város kulturális életébe, főként már az új munkahelye keretei között.
Jelenleg feladatai közé tartozik a gimnáziumban zajló rendezvények szervezése. Részt vesz az iskolai és városi ünnepségek megszervezésében és lebonyolításában. A gimnáziumban folyó munkájában is fontosnak tartja a megújulást, a már meglévő, akár évtizedes hagyománnyal rendelkező kulturális programok mellett számos új kezdeményezés ötletgazdája, vagy lelkes támogatója.
Szakmai munkájában több mint 20 éve nagy szerepe van a különféle pályázatoknak. Felismerte, hogy a legtöbb kulturális program megvalósításához külső forrás megszerzése is elengedhetetlen. Részt vett pályázatíró képzésen a Tempus Közalapítványnál. Pályázati szakértőként több alkalommal dolgozott az Oktatási Minisztériumnál, és alapítója volt a GERJE-sztők LEADER akciócsoportnak is.
A magyar kultúra megismerését fontosnak tartja szabadidejében is. Az immár több évtizede szervezett túrák keretében különleges, sokak által nem is ismert kulturális értékekkel ismertette meg szerte a Kárpát-medencében a vele túrázó ceglédieket.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város kulturális életében végzett kiemelkedő és sokoldalú, hagyományápoló és hagyományteremtő szakmai tevékenysége elismeréseként ítélte oda Tábori Lászlónak 2019-ben a Cegléd Város Kultúrájáért kitüntetést.

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.226 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28613231 | Ebben a hónapban: 493045 | Ma: 6189 | jelenleg: 6 | Statisztika