ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Tájékoztatás a reklámhordozók adójáról

2019.01.06. 23:39 Rovat: Közlemények - Felhívások
Tájékoztatás a reklámhordozók adójáról

Tisztelt Adózó!

 

Tájékoztatom, hogy Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testülete az építményadóról szóló 28/2010. (XII. 23.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban önkormányzati rendelet) 32/2018. (XI. 29.) számú módosításával 2019. január 1-i hatállyal bevezette

 

a reklámhordozók adóját.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) 11/A. §-a értelmében adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.

 

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban Tvtv.) 11/F. § 4. pontja szerint a funkcióját vagy létesítésének célját tekintve túlnyomórészt e törvény szerinti reklám közzétételét, illetve elhelyezését biztosító, elősegítő vagy támogató eszköz, berendezés, létesítmény minősül reklámhordozónak.

 

A Tvtv. 11/F. § 3. pontja alapján a reklám a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 3. § d) pontja szerinti gazdasági reklám, ide nem értve:

  1. a cégtáblát, üzletfeliratot, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb feliratot és más grafikai megjelenítést,
  2. az üzlethelyiség portáljában (kirakatában) elhelyezett gazdasági reklámot,
  3. a járművön elhelyezett gazdasági reklámot, továbbá
  4. a tulajdonos által az ingatlanán elhelyezett, annak elidegenítésére vonatkozó ajánlati felhívást (hirdetést), valamint a helyi önkormányzat által lakossági apróhirdetések közzétételének megkönnyítése céljából biztosított táblán vagy egyéb felületen elhelyezett, kisméretű hirdetéseket.

 

2018. évi XLVIII. törvény 3. § d) pontja szerinti gazdasági reklám: olyan közlés, tájékoztatás, illetve megjelenítési mód, amely valamely birtokba vehető forgalomképes ingó dolog - ideértve a pénzt, az értékpapírt és a pénzügyi eszközt, valamint a dolog módjára hasznosítható természeti erőket - (a továbbiakban együtt: termék), szolgáltatás, ingatlan, vagyoni értékű jog (a továbbiakban mindezek együtt: áru) értékesítésének vagy más módon történő igénybevételének előmozdítására, vagy e céllal összefüggésben a vállalkozás neve, megjelölése, tevékenysége népszerűsítésére vagy áru, árujelző ismertségének növelésére irányul.

 

Reklámhordozónak minősül - a teljesség igénye nélkül - az óriásplakát, hirdető oszlop, utcabútorok, CityLight vagy CityBoard formátumú eszköz, hirdetőtábla, információs vitrin, molinó és minden olyan tárgy, eszköz, berendezés, ami gazdasági reklámot tartalmaz.

 

A reklámhordozó utáni építményadó alanya az, aki az adóév első napján a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa. (Htv. 12/A. §) Ebből következik, hogy nem a reklámhordozó elhelyezésére szolgáló ingatlan tulajdonosának keletkezik adókötelezettsége.

 

Az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben - két tizedesjegy pontossággal - számított felülete. (Htv. 15/A. §)

Az adó mértéke az építményadóról szóló önkormányzati rendelet alapján reklámhordozó esetében az

  1. 1,7 m2 felületet meg nem haladó reklámközzétételre használható számított felületű reklámhordozók esetén 0 Ft/m2,
  2. az 1,7 m2 felületet meghaladó reklámközzétételre használható számított felületű reklámhordozók esetén 12 000 Ft/m2

 

Az adókötelezettség a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó hatósági engedély kiadását, engedély hiányában a reklámhordozó ingatlanon való elhelyezését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettség a reklámhordozó lebontása, eltávolítása vagy megsemmisülése, de legkorábban az adókötelezettség keletkezése évének utolsó napjával szűnik meg. (Htv. 14. § (5) bekezdés) Eszerint a 2019. január 1. napján meglévő, a Htv. alapján reklámhordozónak minősülő eszközök, berendezések, létesítmények adókötelessé válnak, és az adókötelezettség az egész naptári évben fennáll még akkor is, ha január 2-án eltávolítják vagy lebontják. Az adókötelezettséget nem befolyásolja az, hogy a reklámhordozó nem szabályszerűen létesült.

 

Az adótárgyak után - az adótárgy tulajdonosának - a 2019. január 1-i állapot alapján kell majd az adatbejelentést megtenni az előírt elektronikus űrlapon keresztül, legkésőbb 2019. január 15-ig.

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.286 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28949393 | Ebben a hónapban: 292592 | Ma: 14742 | jelenleg: 8 | Statisztika