ENGLISH DEUTSCH
Ma 2019. március 18. hétfő, Sándor napja van. - Holnap József napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Don Quijote Cegléden

2018.10.13. 08:18 Rovat: Kultúra
Fotó: Kisfaludi István

Nagy László Lázár régebbi mellett legújabb alkotásai is felkerültek a Ceglédi Galéria falára. A grafikusművész Don Quijote elnevezésű kiállításán kis- és nagygrafikai műveit, valamint fametszeteit is megtekintheti a közönség.

További képek ITT »

Több mint egy éve, hogy felmerült az úgynevezett Don Quijote kiállítás ötlete - mondta köszöntő beszédében a galéria vezetője, Kozma Attiláné.

 

Kozma Attiláné, galériavezető, Ceglédi Galéria: - Ízlelgettük az ötletet tavaly augusztusban is, amikor Laci bácsi aktív részese volt az első alkalommal megszervezett Képzőművészeti Alkotó Táborunknak. Az öt napból másfelet szenteltünk a kisgrafikának, sőt fametszeteket is adott a gyerekek kezébe a művész. A lelkesedés mindegyik fél részéről óriási volt, a siker hamar szárnyra kelt. Idén már túl jelentkezéssel szembesültünk Laci bácsi pedig boldogan készült az újabb oktató munkára immár 83 évesen.

 

A kiállítást a művész barátja, Dr. Juhász István nyitotta meg. Az egyetemi docens elmondta: Nagy László Lázár katonai szolgálata után alkalmazott grafikusként helyezkedett el, közben megtanulta a különböző művészi kifejezési formákat, technikákat. Ezt követően folyamatosan alkotott, kisgrafikáinak a száma mára meghaladja a 700-at.

 

Dr. Juhász István, egyetemi docens: - Főleg fametszeteket alkotott, de mellette rézkarc, rézmetszettel is készített grafikákat. A fametszet az a legősibb sokszorosítási eljárás, nem divatos manapság. Azért nem divatos, mert nagyon nehéz. Ha hibázik a vésés során akkor szinte lehetetlen javítani és az ábrákat tükör fordításban kell elképzelni. (attól függ milyen színeket alkalmaznak.

 

A kiállítás megnyitón részt vett Vasné Dr. Tóth Kornélia is. Az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársa írta a művészről szóló, Nagy László Lázár kisgrafikai világa című kötetet. A könyv az OSZK gondozásában és Cegléd Város Önkormányzatának támogatásával jelent meg. A kiadvány szerzője részletesen elemzi és veszi sorra a ceglédi művész összes kisgrafikai alkotását.

 

Vasné Dr. Tóth Kornélia, tudományos munkatárs, OSZK: - Hálával fordulok a művész úr felé, aki annak idején több hónapon keresztül a rendelkezésemre állt a teljes alkotásjegyzék, kisgrafikai műveinek kronologikus összeállításában. Az opusz lista mellett a könyv további egységei a keresést megkönnyítő többféle névmutató, a több száz kiállítás jegyzéke, a kisgrafikákból nyújtott képgaléria, végül jelmagyarázat és szakirodalmi válogatás. Az angol nyelvű összefoglaló segíti a külföld felé való népszerűsítést.

 

Vasné Dr. Tóth Kornélia úgy fogalmazott: fontosnak tartom, hogy a távolabbi közönség felé is érthetővé tegyük a régóta tevékenykedő kiemelkedő alkotók életművét - a szerzőt ez cél motiválta a kiadvány megírására. Az ingyenesen megtekinthető kiállítás november 10-ig látogatható a Ceglédi Galériában.

 

Forrás: ctv.hu

Értékelés: 5/3
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.192 másodperc alatt készült el. | Copyright 2019 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 9734318 | Ebben a hónapban: 160049 | Ma: 9837 | jelenleg: 1 | Statisztika