ENGLISH DEUTSCH
Ma 2019. március 25. hétfő, Irén napja van. - Holnap Emánuel napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

15:45 Huszárik Zoltán terem
Colette

Jegyfoglalás »

 
16:00 Patkós Irma terem
A királynő kutyája

Jegyfoglalás »

 
17:45 Patkós Irma terem
Elrabolt világ

Jegyfoglalás »

 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Életem értelmei

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Bazi nagy francia lagzik 2.

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Mi

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Nagy László Lázár kisgrafikai világa

2018.10.04. 15:52 Rovat: Kultúra
Nagy László Lázár kisgrafikai világa

Bemutatták tegnap Nagy László Lázár grafikus munkásságáról szóló kötetet az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyv szerzője Vasné Dr. Tóth Kornélia részletesen elemzi és veszi sorra a ceglédi művész összes kisgrafikai alkotását.

Nagy László Lázár kisgrafikai világa című kötet a ceglédi művész mintegy 700 kisgrafikáját tartalmazza - mondta a könyv szerzője, Vasné Dr. Tóth Kornélia. A tudományos kutató nagy örömmel készítette a kiadványt, ami az Országos Széchenyi Könyvtár gondozásában és Cegléd Város Önkormányzatának támogatásával jelent meg.

 

Vasné Dr. Tóth Kornélia, művelődéstörténész, tudományos kutató: - Végül is személyes kapcsolat alakult ki a kisgrafikai barátok köre tagjai vagyunk mind a ketten és ott ismerkedtünk meg, találkoztam a különböző grafikáival, különösen a rézkarcai ejtettek rabul és mint az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatója, ex libris-ekkel foglalkozom már több éve, úgy éreztem, hogy mint ahogy előbb is fogalmaztam, hogy az ő munkásságát összeállítani és bemutatni nagyközönség előtt ez mindenképpen egy maradandó értéket jelent mindannyiunk számára.

 

A szerző részletesen bemutatja Nagy László Lázár alkotásait. Ebben sokat segített neki maga a művész is, hiszen folyamatosan tartották a kapcsolatot és rengeteget egyeztettek.

 

Vasné Dr. Tóth Kornélia, művelődéstörténész, tudományos kutató: - Kerestük elő az évekkel, 20-30 évvel ezelőtt készített grafikákat, hogy minél precízebb és pontosabb alkotás jegyzéket tudjunk készíteni. Emellett összeállítottam azt a több mint 300 kiállításának a listáját, melyeken ő részt vett, mind csoportos, mind pedig egyéni kiállításokat. Ezek között figyelemre méltó, hogy nagyon sok a külföldi kiállítás, tehát nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is nagyon magas színvonalon képviseli ezt a műfajt.

 

A könyvbemutatón részt vett Kónya Ágnes is. A ceglédi Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottság elnöke köszöntötte és méltatta Nagy László Lázárt.

 

Kónya Ágnes, elnök, Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottság: - Hadd kezdjem egy alapvetéssel: Nagy László Lázár művészete során mindig olyan vizuális nyelvet beszélt, amelyet a ma embere is érdeklődéssel fogad be. Az ő nyelve a mai, digitális világban is érhető, szemlélhető, magával ragadó."

Ürmös Péter, művésztanár pedig arról beszélt, hogy a kötet szerkezete jól értelmezhető, könnyen követhető. Majd ő is méltatta a grafikus művészt. Nagy László Lázár betegsége miatt gondolatait Juhász István tolmácsolta a részt vevők felé.

 

Juhász István, egyetemi docens: - Az, hogy egy művész munkásságát összefogja egy könyv a fő tevékenységének összesítése a munkajegyzéktől a kiállítások felsorolásáig, a témák ismertetése, technika, méret stb. nagyon nagy figyelmet, munkát igényel. Mindezt Vasné Dr. Tóth Kornéliának lehet megköszönni. Ő szorgalmasan mindenre figyelően fogta össze a dokumentumokat és szerkesztette meg ezt a remek könyvet. De szeretném az OSZK vezetőségének és Cegléd városának is megköszönni a könyv kiadását, amely a munkásságom egyik fő, szeretett ágával foglalkozik.

 

A könyvbemutató után lehetőség volt megvásárolni a kötetet, valamint dedikáltatni a szerzővel és a grafikus művésszel. Nagy László Lázár alkotásaiból október 11-én, 17 órakor nyílik kiállítás a ceglédi galériában.

 

Forrás: ctv.hu

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2019. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.074 másodperc alatt készült el. | Copyright 2019 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 9792823 | Ebben a hónapban: 218554 | Ma: 5104 | jelenleg: 10 | Statisztika