ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon napja van. - Holnap Auguszta napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Egy növénynemesítő emlékezete - Szűcs Árpád 1927-2018

2018.09.25. 16:10 Rovat: Közélet
Egy növénynemesítő emlékezete - Szűcs Árpád 1927-2018

Szűcs Árpád Bertalan 1927. augusztus 24-én született Szegváron szegény családban. Darnózselibe, majd 1940-ben Mosonmagyaróvárra költözött a család. Óváron a Piarista Gimnáziumba járt és idős korában is mindig hálásan gondolt vissza tanáraira, akik életre szóló tudást és tartást adtak neki. 1947-ben Mosonmagyaróváron, az Agrártudományi Egyetemen kezdte el felsőfokú tanulmányait, de az akkori kormány hamarosan beszüntette ezt a képzést Mosonmagyaróváron. A helyzetet súlyosbította, hogy mivel édesapja 1945 előtt a városi jegyzőként dolgozott, ezért az új rendszerben elveszítette állását.

Mind ezek ellenére volt egy hely, a Pápai Református Teológiai Akadémia, ahol sikerült elkezdeni a tanulmányait, sajnos azt pedig 1951-ben zárták be. Elkeseredésükben Árpád néhány iskolatársával nyugat felé indultak, de a határon elkapták őket. A büntetése 2 és fél éves elzárás, megfélemlítés és kényszermunka volt szénbányában. A tiltott határátlépésért évekkel később rehabilitálták, de addig megfigyelés alatt kellett élnie. Szabadulása után az esztergályos szakmát tanulhatta ki és gyárban dolgozott. Nemsokára váratlanul, édesapja mezőgazdász barátja a Debrecen-Pallagra hívta, ahol észrevette tehetségét, gyors észjárását, kitartását.

Innen indult a vészjósló napokon, 1956 novemberében Tápiószelére, a Fajtakísérleti Állomásra (későbbi nevén Országos Agrobotanikai Központ, ma Növényi Diverzitás Központ). Ez az intézmény a további életét meghatározó munkahelye lett. Végre befejezhette levelezőn az agráregyetemet és szakmailag tovább képezhette magát. Tápiószelén ismerte meg feleségét Juliannát, akivel hosszú időn át együtt is dolgoztak.1969-ben született Réka lányuk,1975-ben költöztek Ceglédre, itt is élt haláláig.

Nyugdíjas éveiben barátaival vidám hangulatban sokat kertészkedtek, sakkoztak, kártyáztak és kirándultak. Nagyon szeretett olvasni, széles látókörű volt, imádta a szép könyveket. Bár a teste elfáradt, a 91 év alatt mégis lélekben fiatal maradt, mindvégig megőrizte szellemi frissességét, érdeklődését és szeretetét az Élet minden csodája iránt.

Szűcs Árpád okleveles agrármérnök, növénynemesítő volt Tápiószelén, nyugalmazott osztályvezető, tudományos főmunkatárs aktív pályája teljes mértékben ehhez az Intézethez kötődik, ahol nyugállományba vonulásáig dolgozott és szaktanácsadóként tovább is. Komoly nemesítési sikereket értek el segítségével, elsősorban Mezőkovácsházán és Hódmezővásárhe-lyen dolgozott kiszállásaikor. Kiváló agrárszakember, jó gyakorlati érzékkel és magas szintű szakismerettel rendelkezett. Munkásságát hosszasan lehetne méltatni.

Nagy odaadással vett részt az Intézet hazai és nemzetközi génbanki tevékenységében, és az Intézetben nemesített növényfajták előállításában. Nevéhez számos államilag elismert, nemesített bab, vöröshere, szója, a köztermesztésben ma is termesztett növényfajta fűződik. Felügyelte az egész ország területére kiterjedő felszaporítási munkákat, a szántóföldi ellenőrzést irányította, és egy magtisztító üzem létrehozásában, működtetésében is nagy szerepet vállalt tudományos munkássága mellett, melyet a publikációk és a gyakorlati kutatómunkát is segítő szakkönyvek őrzik.

Munkájában precíz, pontos, teljességre törekvő és fáradhatatlan tevékenység volt a jellemző. Munkatársaival kiváló kapcsolatban volt és maradt, felvilágosult, ökológiai szemléletét sokan becsültük. Emlékét szívükben megőrizzük annak az embernek, akit az Úr Cegléden elhívott égi magvetőnek, szeptember 4-én.

 

ESDÉ

Értékelés: 5/3
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.227 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28605345 | Ebben a hónapban: 485159 | Ma: 21567 | jelenleg: 12 | Statisztika