ENGLISH DEUTSCH
Ma 2018. december 16. vasárnap, Etelka napja van. - Holnap Lázár napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Mai mozi műsor

14:00 Patkós Irma terem
A Grincs

Jegyfoglalás »

 
14:00 Huszárik Zoltán terem
Nyitva

Jegyfoglalás »

 
15:45 Huszárik Zoltán terem
Milliárdos fiúk klubja

Jegyfoglalás »

 
16:00 Patkós Irma terem
A Grincs

Jegyfoglalás »

 
17:45 Patkós Irma terem
Aquaman

Jegyfoglalás »

 
17:45 Huszárik Zoltán terem
BÚÉK

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Nyitva

Jegyfoglalás »

 
20:15 Patkós Irma terem
Álommeló

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Zseniális építészek keze nyoma Cegléden

2018.07.04. 10:29 Rovat: Közélet
Zseniális építészek keze nyoma Cegléden

Négy olyan építész alkotása van Cegléden, akik Magyarországon és külhonban is meghatározó szerepet játszottak az építészet terén.

Kezdjük rögtön az elején Hild József klasszicista épületével, amely Cegléd legismertebb művészeti épülete, a Református Nagytemplommal. Cegléd jelképe lett, és Közép-Európa legnagyobb kupolás református temploma. A zseniális építész 1789-ben Pesten született. Édesapja, Hild János is építész volt, s nevéhez fűződik Pest első városrendezési tervezete. Hild József a piarista rend iskolájában tanult, majd a Bécsi Művészeti Akadémia elvégzése után az Esterházy család udvari építésze, a kismartoni kastély átépíttetője lett.  A gyakorlati ismereteket apja, Hild János építkezésein sajátította el. Édesapja halála után átvette az irodának a vezetését. Itáliában utazott, hogy tanulmányozza az olasz építészetet. Járt Nápolyban, Rómában, Firenzében és Milánóban. Itt ismerkedett meg a reneszánsz építészet szerkezeti megoldásaival, az ókeresztény oszlopos-gerendás templomok egyszerűségével. Nem véletlen, hogy legjelentősebb, legismertebb alkotásai templomok, azonban az általa tervezett legtöbb alkotás világi célokat szolgált. Élete utolsó évtizedében a romantikus-historizmus felé fordult ugyan, de életművének meghatározó darabjai a klasszicista stílusban épült egyházi épületek (esztergomi bazilika, egri főszékesegyház, ceglédi református templom és a kunhegyesi református templom, az "Alföld katedrálisa"). Az ő tervei szerint kezdték el építeni a budapesti Szent-István bazilikát is, a terveket utóbb azonban Ybl Miklós átrajzolta. A ceglédiek 1834-ben kérték fel a templom tervének a kidolgozására. Egy évvel rá rakták le az alapokat, melyet 1870-ben sikerült befejezni. Görögkereszt alaprajzú, belső centrális kialakítású. Ravasz László a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a kupola 1938­-as újra szentelésekor a következőkre hívta fel a figyelmet:

 "Micsoda áldozatkészség, micsoda erőfeszítés, micsoda okosság, hűség, becsületesség és micsoda élettékozlás kellett ahhoz, hogy itt a puszta homokon Európa egyik legnagyszerűbb templomművét létrehozza az ember."

Folytassuk a híres építészek sorát, Sztehló Ottó építésszel, akinek a nevéhez fűződik az evangélikus templom megtervezése. Sztehló Ottó építész 1851-ben született a ma Szlovákiában levő Dobsinán és 1923-ban hunyt el Budapesten. A Műegyetem után Steindl Imre mellett dolgozott, többek között a kassai dóm helyreállításán. 1894-től a Műemlékek Országos Bizottsága másodépítészeként a magyarországi műemlékek fölmérését és helyreállítási terveit készítette. Három legfőbb alkotása a szolnoki református templom, a ceglédi evangélikus templom, és székelyudvarhelyi vármegyeháza (ma polgármesteri hivatal) épületének a megtervezése. Cegléden a Felvidékről betelepedett evangélikus hívők kérték fel Sztehló Ottót az új templomuk megtervezésére. Az 1895-96 között megépült templom a "téglagótika" egyik legszebb alkotása lett. Bejárata felett a következő felirat látható: "Erős vár a mi Istenünk", az evangélikusok "arany mottója", s az épület kialakítása, erődszerű kiképzése, stílusjegyei egy várkastélyra emlékeztetnek. Sztehló Ottó építészetének a másik kettő alkotása is figyelemre méltó, érdemes felkeresni Szolnokot, és testvérvárosunkat, Székelyudvarhelyet. Kivételes szépségű és arányú, díszítésű a székely vármegye háza, kívülről és belülről is. Ha tehetik, tekintsék meg benn a Szent István dísztermet is - érdemes! 

A harmadik kivételes építész Baumhorn Lipót, a zsinagógák legrangosabb építésze. Építészete Lechner Ödön örökségén alapul. Győrben, egy tanító fiaként látta meg a napvilágot 1860-ban. Az építészetet ő is Bécsben tanulta. Előadásokat hallgatott a historizmus nagy bécsi mestereitől, Heinrich Ferstel és Karl Kőnig professzoroktól. Visszatérve Bécsből helyezkedett el Lechner Ödön és Pártos Gyula irodájában, s töltött el 12 évet. Lechnerék megpróbálták az akadémikus jellegű irányzattal szemben a magyar szecesszió és a népművészet által ihletett, akkor merészen modernnek számító, úgynevezett nemzeti stílust kialakítani. Baumhorn gazdag életműve minden egyes alkotásával, minden általa tervezett bankkal, iskolával, bérpalotával és zsinagógával e sajátos és rendkívül dekoratív eklektikus komponálási móddal azonosult. Tervezett bankot Szegeden, iskolát Temesváron és Budapesten, bérpalotákat Budapesten, de életműve súlypontját a negyven zsinagóga és szertartási épület jelenti. Hírnevét az első zsinagóga épülete hozza, 1888-ban készült el - az esztergomi zsinagóga. Több alkotói korszaka volt, de nagy hatással a Dohány utcai nagy zsinagóga építője, Ludwig Förster volt munkásságára. Munkásságát jellemezte az iszlám-mór és itáliai reneszánsz építészetet idéző rajzolat használata.  

 

Zseniális építészek keze nyoma Cegléden

 

A legszebb épületei között szerepel a szolnoki és ceglédi zsinagóga épülete, ez utóbbin már a szecesszió elemei is megjelennek. A szolnoki zsinagóga szépen fel lett újítva, és méltó célt szolgál, művészeti alkotásokat állítanak ki benne. A ceglédi sajnos még várat magára, hogy sorsa jobbra forduljon. Még annyit a zsinagóga építészetről, hogy az építész kezét szigorú vallási-liturgiai szabályok kötik meg. A legalapvetőbb követelmény az, hogy a tóraszekrény a régi, lerombolt jeruzsálemi templom irányában helyezkedjen el. Fontos volt a nemek elkülönítése, külön bejáratokkal. A belső csarnok is szigorú szabályok szerint épült, előcsarnok, imatér, a test - és lélek szolgálatára.

 

A negyedik híres építészünk, akinek megcsodálhatjuk építészeti alkotását Cegléden,
Dr. Kerényi József. Az ő tervei alapján épült fel a Magyarok Nagyasszonya kápolna. Így nyilatkozott az építész az egyik interjúban:

 "Volt egy másik templom is az életemben, azzal komolyan meg kellett szenvednem, de a jutalma egy nagy nemzetközi díj lett. Ez Cegléden a Magyarok Nagyasszonyának szentelt templom. Nagyon örülök, hogy Szent Istvánnak és Szűz Máriának, a Magyarok Nagyasszonyának szentelt templomokat tervezhettem. Ezeknél az épületeknél teljesen egyértelmű volt, hogy tégla, fa, fehér falak és nagyon sok igyekezet. Nemrégen jártam arra egy forgatócsoporttal. Ez a ceglédi templom, amiről valaha csak álmodtam, most szebb, mint új korában. Gyönyörű lett a környezete, megnőttek a fák, és hagyják szépen öregedni a használói. Bár minden épületemre ennyire vigyáznának!"

Kerényi a 20. század építészetének zseniális építésze volt. A Wekerle-telepen nőtt fel, 1963-ban kapta meg a diplomáját a Budapesti Műszaki egyetem építész karán. Érdeklődése a műemlék védelem felé fordult, település központokat tervezett, városrészek rendezési koncepcióját dolgozta ki. Kecskemét nagyon sokat köszönhet az építésznek, elsők között volt, aki felfedezte Kecskemét építészeti értékeit, s küzdött azok fentmaradásáért. A II. világháborúban szinte teljesen elpusztított kecskeméti zsidóság gazdátlanná vált "templomát" a város 1966-ban megvette, majd Kerényi József építész és Udvardi Lajos belsőépítész tervei szerint 1974-re az új funkciónak megfelelően átalakítva felújíttatta. Itt kapcsolódik össze a két híres építész munkája, ugyanis 1911-es kecskeméti földrengés után a zsinagóga kupolája megdőlt, és a helyreállítója, tervezője Baumhorn Lipót, aki a korábbi hagymaformájú kupola helyére egy lótuszbimbó alakút tervezett.

 

Zseniális építészek keze nyoma Cegléden

 

Nagy örömünkre, Cegléden is maradt alkotása Kerényi Józsefnek, amely nem kisebb díj birtokosa, mint az építészeti világdíj. A Magyarok Nagyasszonya kápolna alapkövét 1985-ben rakták le. Egy gyönyörű templom épült fel: "téglából, fából, kőből, betonból készült, rengeteg hittel és szeretettel" (Kerényi József).

Őrizzük meg e neves művészek emlékét és tartsuk tiszteletben alkotásaikat. Közhelyszerű, viszont igaz az, ahogyan mi becsüljük elődeinket, akképpen becsülnek meg bennünket utódaink.  

(Források: wikipedia.org, www.epa.oszk.hu Interjú Kriskó Jánossal, www.budapest100.hu/hild)

 

Füle Magda

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.121 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 9006090 | Ebben a hónapban: 106316 | Ma: 1696 | jelenleg: 10 | Statisztika