ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. - Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Ceglédi Óvodapedagógusok Szakmai Napja

2018.06.08. 12:53 Rovat: Közélet
Ceglédi Óvodapedagógusok Szakmai Napja

Cegléd Város támogatásával immár harmadik alkalommal rendeztük meg a Ceglédi Óvodapedagógusok Szakmai Napja című tudásátadó konferenciát, melynek vendégei voltak a város által fenntartott és a felekezeti óvodák dolgozói, valamint a kistérségből is érkeztek szép számmal érdeklődők.

További képek ITT »

A hagyománnyá vált rendezvény témáit egy 2016 januárjában végzett kérdőíves felmérés határozza meg, melyben az óvodapedagógusok megjelölték azokat a területeket, ahol leginkább szeretnék szakmai-módszertani tudásukat frissíteni, mélyíteni.

Ezek közé tartozott a mentálhigiénés tudás több területen való érintése, kiemelten a burnout szindróma kérdése, kezelése.

Nem véletlenül! A minden oldalról megnövekedett követelmények, elvárások és terhek mellett szüksége van a pedagógusoknak arra, hogy a nevezett kérdésre tekintsenek, hiszen professzionális segítőként a leginkább veszélyeztetett foglalkozási csoportok közé tartoznak. Az óvodapedagógusok a személyiségükkel dolgoznak, szolgálnak, és amikor másokat oktatnak, nevelnek, vagy gondoznak, önmagukból adnak. Ahhoz, hogy pszichikus erőforrásaik ne merüljenek ki, folyamatosan vagy időszakosan, de fel kell azokat tölteni.

A szakmai nap, mint minden évben most is kiváló lehetőségeket kínált erre!

Egyik neves vendégünk Pál Ferenc (Feri atya) katolikus pap, mentálhigiénés szakember volt. Lendületes, humoros előadásmódjával már az első percekben levette a lábáról a közönséget, miközben mély tartalmakat és komoly gondolatmorzsákat szórt közénk. Hangsúlyozta, hogy az önbecsülés az egyik alapértékünk, ez által szerethetjük, fogadhatjuk el magunkat, fedezhetjük fel saját értékeinket és másokét is. Az önbecsülés segít, hogy annyi terhet vállaljunk, amennyi valóban a miénk, segít, hogy szembenézzünk a realitásokkal, még ha azok olykor kellemetlenek is számunkra. Jó példákon keresztül bizonyította, hogy ha az önbecsülésünk rendben van, akkor a legjobb társaságban lehetünk önmagunkkal, és a körülöttünk élőkkel is eredményesebb és kielégítőbb lehet a kommunikációnk, az együttműködésünk.

Második előadónk Dr. Pilling János pszichiáter szakorvos volt. Beszélt arról, hogy a kiégés fogalmát 1974-ben Herbert Freudenberger vezette be a szakirodalomba. A szakmai viselkedés leírására alkalmazta, amelyben az egyén fizikai és lelki erőforrásainak kiapadásáról van szó.

Felvázolta a burnout szindróma általános jellemzőit, amelyek a fizikai és érzelmi fáradság, a társas kapcsolatok terén megfigyelhető - elsősorban a távolságtartáson alapuló - zavarok, erős, negatív érzelmek önmagunkkal szemben, illetve az ezek következtében kialakuló csökkent teljesítmény.  

Lehet, hogy mindez így halmozottan, egymás mellett riasztóan hat, de a jó hír, hogy felismerve a helyzetet lehet rajta változtatni. Ehhez "csak" meg kell keresni a legalkalmasabb pozitív megküzdési technikát (mert negatív is létezik bőven), vagyis azt a módszert, amivel kikapcsolódhat, feltöltődhet az egyén!

Bálint Andrea klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta azonnal kínált is egy lehetőséget a stresszcsökkentésre. Előbb elméleti megközelítésben ismertette a Mindfulness - Tudatos jelenlét meditációt, majd egy 10 perces közös gyakorlat következett.

A délelőtt folyamán megismerkedhettünk egy jó gyakorlattal, melyben Szalókiné Karkus Irén a Széchenyi Úti Óvoda mesterpedagógusa mutatta be az egészséges életmódra nevelés sok szálából szőtt, nagyon tudatosan felépített és gazdag munkásságát.

A délután első előadója Pivókné Gajdár Klára - óvodai szaktanácsadó, tréner volt. Önismerettel és gyermekközpontú szemlélettel a külső megfelelési kényszer szorongásai ellen, és a Családpedagógiai Egyesületről röviden című előadását hallhattuk.

Udvarhelyi Attila - a Polgár Judit Sakk Alapítvány kuratóriumának elnöke rövid betekintést nyújtott a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program óvodásoknak ajánlott részébe.

Elmondta, hogy ennek a programnak a célja, hogy a sakk segítségével játékosan fejlessze a gyermekek kreativitását és tudásgazdagságát. Felajánlotta, hogy amennyiben részletesebb betekintést szeretne valaki kapni a módszerről, egy óvodapedagógus kíséretében szívesen ellátogat ismét Ceglédre.

A "Fából vaskarika" környezettudatos ötlettár című pályázat nyolc nyertesének Hegedűs Ágota Cegléd város alpolgármestere, és Szekerné Veres Katalin a Lövész Utcai Óvoda vezetője adta át a díjakat.

Köszönjük, hogy Cegléd Város Önkormányzata minden támogatását megadta a szakmai nap szervezéséhez, ezzel is elismerve a város minden óvodai dolgozójának odaadó, lelkes és nagyon fontos munkáját! A konferencia lehetőséget teremtett a szakmai fejlődésre, új módszerekkel való ismerkedésre, nem utolsó sorban sok remek találkozásra és jó beszélgetésre!

Köszönet illeti a TS-gastro Kft-t, a finom és bőséges ellátásért.

A program sikeréhez hozzájárult az az óvodapedagógusokból álló munkacsoport, melynek tagjai önzetlen segítségükkel részt vettek a konferencia tervezésében és lebonyolításában.

Ismét egy jó hangulatú, tartalmas szakmai nap részesei lehettünk!

 

 

 

 

Mészárosné Kleineisel Éva

Óvodapedagógus, mentálhigiénés szakember

Lövész Utcai Óvoda

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.340 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28922180 | Ebben a hónapban: 265379 | Ma: 3849 | jelenleg: 7 | Statisztika