ENGLISH DEUTSCH
Ma 2018. május 22. kedd, Júlia, Rita napja van. - Holnap Dezső napja lesz. Az időjárás most: 24 °Cgyengén felhősgyengén felhős

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Mai mozi műsor

19:45 Patkós Irma terem
Deadpool 2.

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Lajkó - Cigány az űrben

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Zártkerti revitalizáció Újszilváson

2018.04.18. 16:55 Rovat: Közélet
Zártkerti revitalizáció Újszilváson

7 és fél millió forint értékben nyert támogatást Újszilvás úgynevezett zártkerti revitalizációra. Így egy hektárnyi területet tudtak megtisztítani a gyomoktól és a korhadt fáktól, amik helyére kajszibarack facsemetéket telepítettek. A területen korszerű öntözőrendszert alakítottak ki.

Több mint 300 kajszibarack facsemetét ültettek el majd’ egy hektárnyi területen Újszilváson. Nem véletlenül, hiszen a falu önkormányzata megnyerte a Tanyafejlesztési Program keretében kiírt pályázatot. A projekt a zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését szolgálja. A pályázat kapcsán ma szakmai konferenciát tartottak Újszilváson.

 

Dr. Petrányi Csaba, polgármester: - Eljött az a pillanat, hogy Újszilvás Önkormányzata itt a szőlő és gyümölcs régi termesztő hagyományokkal rendelkező településén újra gyümölcstermesztést tud megvalósítani a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából. Nevezetesen egy hektáros gyümölcsöst még pedig egy kajszibarack ültetvényt sikerült telepítenünk.

 

A település 7 és fél millió forint támogatást nyert úgynevezett zártkerti revitalizációra. A pályázat célja, hogy a térségben található mára elhanyagolttá vált, gazzal benőtt területeket kitakarítják és új facsemetékkel ültetik be - mondta Kis Zoltán mezőgazdasági szaktanácsadó.

 

Kis Zoltán, mezőgazdasági szaktanácsadó: - Közel egy hektár területet sikerült bevonni a pályázati programba, ennek közel fele önkormányzati, fele pedig magántulajdonban volt. Ez utóbbiakat az önkormányzat a pályázat keretében megvásárolta és összességében 0,9 hektár területen tudott megvalósítani zártkerti revitalizációt. Összességében az országban mintegy 200 ezer hektár ilyen terület van, ezeket gyakorlatilag nevezhetjük aranytartalékoknak is, aminek a felújítása, megújítása folyamatosan zajlik.

 

A területet közfoglalkoztatottak és gépi munkaerő bevonásával tisztították meg. A munkafolyamatok még az ősszel lezajlottak. A tavasz kezdetével pedig betelepítették a facsemetéket. Elsődlegesen őshonos és tájfajta kajszibarackokat, amiken mintegy 3 év múlva várható majd termés. Ezek a fajták ellenállók a kórokozókkal és a betegségekkel szemben, így vegyszermentesen fenntarthatók. Kellő odafigyeléssel jó minőségű, zamatos, vitamindús termést adnak majd - hangsúlyozta a szakember.

 

Kis Zoltán, mezőgazdasági szaktanácsadó: - A zártkerteket a pályázati programban kerítéssel vették körül, ez vagyonvédelmi célokat szolgál, másrészt pedig megakadályozza, hogy a vadak a területre bejussanak és kárt tegyenek az előállított munka értékét lerombolják. Bízunk benne, hogy a pályázati program sikeresen megvalósul.

 

Az ültetvényen korszerű öntöző technológiát alakítottak ki, aminek köszönhetően nem lesz majd annyira kiszolgáltatva az időjárásnak a gyümölcsös.

 

Forrás: ctv.hu

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

ITT SZÁMÍTHAT MA
SEBESSÉGMÉRÉSRE

Traffipax

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

CEGLÉD AZ ÉN VÁROSOM

FOTÓPÁLYÁZAT

Kattints
ide
és
SZAVAZZ!

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.102 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 7117872 | Ebben a hónapban: 217898 | Ma: 8196 | jelenleg: 7 | Statisztika