ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 25. csütörtök, Márk napja van. - Holnap Ervin napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

50 éves a Ceglédi Róna Jazz

2018.03.26. 17:43 Rovat: Kultúra
50 éves a Ceglédi Róna Jazz

Világhírű jazz zenészeket várunk Ceglédre! - Visszatekintés: 1941-ben vagyunk, New Yorkban. A közönség az édeskés, melankolikus zenét kedveli. Jazzt csak néhány kávéházban, lokálban játszanak, és saját örömükre zenélnek. Norman Granz, egy lelkes fiatalember elhatározza, hogy közönség elé viszi ezt az örömzenét, és jam session estéket szervez. Merész újításnak számított ez New Yorkban, de elindult hódító útjára.

1968- újabb helyszín: Cegléd, Róna vendéglátó Vállalat. Az igazgató, dr. Hajdú Endre lelkes jazzrajongó, megpróbálja a jazz zenét, jam sessiont közelebb hozni a közönséghez. Dr Garay Attilát a neves jazz-zongoristát szerződteti, s megbízza a vállalat művészeti ügyeinek az intézésével. Fontos esemény Cegléden, amire sokan a fővárosban is felkapják a fejüket: 1968.október 21- "Randevú a hangszerek mellett" - Dr Garay Attila(zongora), Pege Aladár (bőgő), Kovács Gyula (dob), Németh János (szaxofon) jazzest. Ezzel vette kezdetét egy abban az időben kiemelkedő jazzkoncert sorozat, egymást követték a jazz programok, nemzetközi fesztiválok, irodalmi és gasztronómia események. A Róna vendéglátó Vállalat, így Cegléd is, országos és nemzetközi hírnévre tett szert. Ezzel egyidőben a városban megindult a hazai és nemzetközi idegenforgalom is. Így nyilatkozott a II.Jazz -randevú után dr. Hajdú Endre:

 

"Vállalatunk üzletpolitikájában a zenének fontos szerepe van. A jó műsor, a jó zene - jó üzlet is." Rónánál úgy fogalmazták meg: "a jazzmuzsikálás egyik alapmotívuma, hogy életet vigyen a produkcióba, a vállalat feladata pedig, az életbe vinni ezeket a produkciókat, hogy ezáltal is kellemes, szép estéket szerezzenek kedves vendégeiknek."

 

1971. január 31. és február 6. között került sor a Magyar Rádió eddigi legnagyobb szabású jazzrendezvényére, a "Jazzhét ‘71-re", amelynek keretében 5 városban 7 hangversenyen 27 együttes lépett fel. A nagyszabású eseménysorozatból nem maradhatott ki Cegléd sem. Itt a XI. Nemzetközi Jazz-randevú keretében a moszkvai Alexej Kozlov együttese, továbbá Gonda János, dr. Szabados György, Uduth Miklós combói és a Bergendi együttes léptek fel. A műsort a rádió - ez alkalommal első ízben - egyenes adásban közvetítette. Nagy sikerrel, mint azt a Magyar Nemzet kritikusa is megállapította:

 

"De a legfrappánsabb példát a Cegléden megrendezett hangverseny kínálta. Innen, a koncert szerves részeként, igazi jam sessiont közvetített a rádió, mégpedig neves hazai és külföldi dzsesszmuzsikusok spontán együtt muzsikálását. Olyan "örömzenét" (mert ez a nem éppen találó magyar fordítása a jam sessionnak), mely az egyéni és közös improvizációk eredetiségével, ötletességével, szuggesztivitásával hatott. Ahhoz persze, hogy ebből a "be nem próbált" produkciókból ne káosz szülessék, olyan kitűnő muzsikusokra volt szükség, mint például Alexej Kozlov vagy Ratko Divjak."

 

Pár éven át a “Ceglédi Ősz" rendezvénysorozat keretében tartottak Cegléden “Jazz-zongorista Fesztivált" is, itt már Vukán, Szabados mellett az “újak", Binder Károly, vagy Gárdonyi László is megjelentek, nem beszélve az emlékezetes Jávori-Kőszegi-Kovács-féle“Dob-show"-król. 

Egy évtizedet ugorva, a kilencvenes évek elejétől számítjuk a ceglédi dobgálák történetét, mely a lelkes gyűjtő, a ceglédi Dobmúzeum létrehozója, Kármán Sándor nevéhez kötődik. Csak az elmúlt két évben olyan világsztárok látogattak Ceglédre, mint Peter Erskine, vagy Billy Cobham.

 

Épp ötven évvel ezelőtt, 1967-ben alakították meg ceglédi középiskolások a Kugli és a Fókabácsiék nevet viselő zenekart. A különös név onnan ered, hogy a banda egyik tagjának az akkor divatos hosszú haj helyett egy nyiratkozást követően kugli formájúra sikeredett a feje, egy másik tag pedig éppen azokban a napokban kapott külföldről egy pár fókabőr cipőt. Az egykori zenekarból ketten, az időközben gyermekorvossá lett basszusgitáros Lénárd Béla, és a dekoratőr Kármán Sándor a mai napig együtt zenélnek, hol trióvá, hol kvartetté bővítve a csapatot. Lénárd doktor a gimnázium dísztermébe szervez rendszeresen dzsessz-esteket, olyan fellépőkkel, mint László Attila, Sárik Péter, Berki Tamás, Gyárfás István vagy a Tzumo Quartet.

 

Az első Róna Jazz Randevút a Kossuth Szálló Pálmakertjében követte aztán a minden évben megrendezett, többnapos Nemzetközi Ifjúsági Jazz Fesztivál, amelyre nemcsak európai, de amerikai és ausztrál zenekarok is eljöttek, a műfaj hazai legnagyobbjairól nem is szólva. Fellépett Csík Gusztáv, Lakatos Pecek Géza, Bontovics Kati és a Syrius együttes is, lehetetlen mindenkit felsorolni. Az este koncertekkel indult a művelődési ház színháztermében, majd a Kossuth Szálló éttermében, telt házas jam sessionnel folytatódott. A szűk dobogón egymást váltották a dobosok, aztán ha valamelyiküknek nem akaródzott lejönni, a másik kettő mellette állította fel a szerelését és hárman verték a bőröket. A legnagyobb élményt a klasszikus felállásban (Baronits, Orszáczky, Pataki, Ráduly és Veszelinov) játszó Syrius jelentette. Ma már szinte elképzelhetetlen az a tömeg, ami megtöltötte a Kossuth szálló étteremben az egybenyitott éttermi és pálmaházi részt, akinek nem jutott hely az asztaloknál, állt valahol, vagy épp a dobogó szélén ült, karnyújtásnyira a zenészektől.

 

Sajnos semmi nem tart örökké. A Kugli és a Fókabácsiék négy évig működött, ahogy a dzsesszfesztiválok sem bírták tovább, s nem az érdeklődés hiánya miatt, hanem épp ellenkezőleg, az akkori kultúrpolitikának nem tetszett a nagy siker, a tömeg, a nemzetköziség, hogy mindez nem Budapesten, hanem egy kisvárosban működik.

 

A korszakhoz hozzátartozott még szorosan a Berda kocsma. Berda Józsefet nem kell bemutatni a ceglédieknek. 1969-ben nyitotta meg a kapuit, s 1972-ig működött a Rónához tartozó Berda kocsma, amelynek legendája évtizedek múlva is tovább él. Az irodalmi kocsmában a Villon versek mellett Berda József versei is elhangzottak,  irodalmi, zenei rendezvényeket tartottak benne. Sokszor annyian voltak, hogy a söröshordókon ültek.

 

Öt évtized elteltével alkalom nyílik arra, hogy április végén, a Jazz Világnapján az akkori időszak Cegléden fellépő művészei (akik most is az első szóra elfogadták a meghívást) -ismét találkozzanak Cegléden: Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Csík Gusztáv világszerte ismert jazzmuzsikus, Berki Tamás énekes, előadó művész, és az azóta felnőtt kiváló, és nemzetközileg is jegyzett helybeli jazzisták, mint pl. Sárik Péter, Bori Viktor pianisták, és még sokan mások (Garay Attila egyik legjobb tanítványa, Farkas Gábor Gábriel).

 

A szervezők szeretnének egy nagyszabású, hozzájuk méltó és előreláthatóan nagy közönségsikerre számító hangverseny keretében megemlékezni a ceglédi jazz, vendéglátás és idegenforgalom egyik- a város jó hírnevét szolgáló és napjainkban felidézett -kiemelkedő időszakáról.

 

(Fotó: onlinefotocegled.hu - Jazz randevú Kossuth Étterem Kovács Gyula)

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.229 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29033504 | Ebben a hónapban: 376703 | Ma: 8009 | jelenleg: 5 | Statisztika