ENGLISH DEUTSCH
Ma 2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla napja van. - Holnap Gellért napja lesz. Az időjárás most: 13 °Cközepesen felhősközepesen felhős

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Mai mozi műsor

14:00 Huszárik Zoltán terem
A művészet templomai: Caravaggio

Jegyfoglalás »

 
14:00 Patkós Irma terem
Macskafogó

Jegyfoglalás »

 
16:00 Patkós Irma terem
Macskafogó

Jegyfoglalás »

 
16:00 Huszárik Zoltán terem
A művészet templomai: Caravaggio

Jegyfoglalás »

 
17:45 Huszárik Zoltán terem
A kutyám nélkül sehova

Jegyfoglalás »

 
18:00 Patkós Irma terem
Egy kis szívesség

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Lajkó - Cigány az űrben

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Végállomás: esküvő

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Velkey család és a Gimnázium

2018.03.06. 18:00 Rovat: Közélet
Velkey család és a Gimnázium

A Velkey család gyökereiről és a leszármazottak munkásságáról tartott előadást Dr. Kürti György, a Gimnázium öregdiák egyesületének legutóbbi előadásán. Az intézmény volt igazgatója sokrétű kutatómunkájának eredményét osztotta meg a teltházas közönséggel. A példamutató Velkey családról olyan információkat is megtudhattak a jelenlévők, amelyeket máshol még soha nem hallhattak.

A Velkey családról illetve a család Kossuth Gimnáziumhoz fűződő kapcsolatáról tartott előadást Dr. Kürti György, az öregdiák egyesület legutóbbi találkozóján. Az intézmény volt igazgatója precíz és hosszas kutatómunkájának eredményeként számos információval és fotóval lett gazdagabb a család gyökereiről és a leszármazottak munkásságáról. Talán kevesebben tudják, hogy eredetileg Velker volt a vezetéknevük, és lengyel kisnemesi családból származnak. A háborút követően magyarosíttatták a nevüket Velkeyre. A ceglédi Kossuth Gimnáziumban Velkey nevű tanár 1919-től 1992-ig mindig tanított a Gimnáziumban. Velkey Pál, Velkey Imre és Velkey András is tisztelt és szeretett pedagógusok voltak

 

Dr. Kürti György: - Amikor beszélgettem volt tanítványokkal bármelyikükről, Imre, Bandi vagy Pali bácsiról, egyikük sem azzal kezdte, hogy micsoda fantasztikus szaktanár volt, hanem micsoda fantasztikus emberek voltak. Ez volt a döntő.

 

Kürti György mindhárom pedagógusról beszélt. Velkey András például sokakkal megszerettette a kosárlabdát. Bandi bácsi-ahogyan mindenki szólította- jó homorú ember volt, akit nem csak diákjai, kollégai is nagyon szerettek. Bandi bácsi imádott sütni és fotózni is -mondta Kürti György A Gimnázium tisztelt és szeretett tanára volt Velkey Pál is, aki fizikát és matematikát tanított. Rá is, csakúgy mint Velkey Imrére mind a mai napig úgy emlékeznek, hogy EMBER volt, a szó legnemesebb értelmében. A ceglédi Gimnáziumban töltött évtizedek alatt bőven hagyott nyomott maga után.

 

Dr. Kürti György: - Nagyon sok minden kötődik hozzá. Ő volt az utolsó cserkészparancsnok 1948-ban. Önképzőkört elindított újból az ’50-es években. A két háború között az önképzőkör volt a legjelentősebb ifjúsági fórum, ahol meg lehetett jelenni alkotásokkal. A Szolnok versenyt beindította a Gimnáziumban, nekem a fordított napban rengeteget segített. Amikor fordított napi diákdiri olvassa fel az esküt, azt Imre bácsi írta.

 

Imre bácsi nagyon jó humorú ember volt, nem csak a diákokok, kollégái és felnőtt tanítványai is nagyon szerették, Velkey Imrének négy gyermeke, 12 unokája és 2 dédunokája született. A legkisebb gyermeke, Velkey Mátyás meghatódva mondott köszönetet Kürti Györgynek a barátságáért, a családról végzett kutatómunkáért.

 

Velkey Mátyás: Bebizonyítottad, hogy többet tudsz a Velkey családról, mint mi. Nagyon szépen köszönöm a család valamennyi tagja nevében. Köszönöm, hogy most ezen a napon is jöttél és tartottad a szavad, és itt voltál.

 

A Gimnázium 119 éve alatt 41 Velkey leszármazott vagy családtag járt, vagy jelenleg is tanul az iskolában. Velkey Imréről és Velkey Pálról díjat neveztek el, Imre bácsiról könyv is megjelent, Velkey András tiszteletére pedig emléknapot szerveztek volt tanítványai.

 

Forrás: ctv.hu

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.095 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 8261757 | Ebben a hónapban: 259945 | Ma: 4985 | jelenleg: 5 | Statisztika