ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Megújul a templom

2018.01.10. 17:12 Rovat: Közélet
Megújul a templom

Elkezdődött a Református Nagytemplom felújítása. Elsőként a templombelsőn dolgoznak a szakemberek. Speciális technikát felhasználva javítják és festik a falakat, a kupolabelsőt. Az eddig még fel nem újított ajtók restaurálása is elkezdődött, megújulhat majd a szószék is, és az akadálymentesítést is elvégzik. Persze több ütemben.

A templom élete az mindig arról szól, hogy a közösség, a gyülekezet folyamatosan gondolkodik, hogyan lehetne a templomot a legszebbé tenni, a legjobban karbantartani. Ebből a szempontból a ceglédi reformátusság nagyon különleges helyzetben van - fogalmazott Hánka Levente.

 

Hánka Levente, református lelkipásztor: - Maga a templom, amiben élünk egyedi a Kárpát-medencében, nem csak nagyságában. A belső mértéke szerint a legnagyobb református templom Közép-Európában és ez nyilván magával hordozza a felelősségnek illetve a munkának a nagyságát is. A felújítás az amit régóta tervezünk, gyakorlatilag szinte mindenki mindig  tervezte. Hiszen az egész templom építése ahogy elkezdődött és a felszentelése 1871-ben megtörtént, az építés igazából sohasem fejeződött be, mert mindig voltak és mindig tervben voltak munkálatok, amiket elvégzett a gyülekezet ezen a templomon az évszázadok során.

 

Vagyis nincs egy konkrét időpont, hogy mióta tervezik ezt a felújítást, hiszen erre mindig voltak tervek. Legutóbb a kilencvenes években esett át komolyabb felújításon a templom illetve folyamatosan újult meg. A város is sokszor támogatta ezeket a munkálatokat, az elmúlt 10 évben azokban csak kisebb lépésekkel tudtak haladni a felújításban. A gyülekezet természetes saját erőből nem tudnak nagyobb beruházásokkal megbirkózni. Vagyis állami támogatásra van szükség.

 

Hánka Levente, református lelkipásztor: - Mivel kiemelt műemlék a templom, így nem csak a ceglédieknek is fontos, hanem az ország egészének, hogy ez a műemlék a maga szépségében valóban megmaradjon, így kaptunk állami támogatást. Az úgy kezdődött, hogy az egyház maga is, a zsinat felkérte a gyülekezeteket, hogy milyen munkálatokra van szükség a templomaiban. Több száz ilyen felmérés történt, ezek beérkeztek az egyházi központba, a püspökség ezeket megvizsgálta, meghatározta, hogy melyek azok, amelyekre lehetőség nyílik esetleg megvalósítani.

 

Így nyílhatott lehetőség a ceglédi templom megújítására is. A kérelem az EMMI-hez érkezett és ott 118.270.000 Ft támogatásról döntöttek - természetesen az előzetes tervek alapján. Ezt követte a pontos munkák meghatározása, hiszen a kérvény azt is tartalmazta, hogy készüljön egy átfogó felmérés a templom állapotáról. Ezután és közbeszerzési eljárás után most már a munka is elindulhatott. A belső munkálatokkal.

 

Hánka Levente, református lelkipásztor: - A teljes falfelület  festése, javítása, a korábban kívül futó vezetékek beépítése történik az első ütemben. Valamint elkezdtük a még eddig kimaradt fa nyílászárók, templomkapuk restaurálását. Ez is milliós tétel. És ezek a munkálatok a reménység szerint a jóidő beálltáig befejeződnek és utána elkezdhetjük a külső munkálatokat.

 

Hiszem megújulhat a templom Szabadság tér felőli homlokzata, és akadálymentes bejáratot is kialakítanak majd. Jellegében, mostani formájában nem változik meg semmi, csak megújul, szebb lesz és persze az állagmegóvásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

 

Forrás: ctv.hu

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.265 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28938977 | Ebben a hónapban: 282176 | Ma: 4326 | jelenleg: 3 | Statisztika