ENGLISH DEUTSCH
Ma 2019. január 22. kedd, Vince napja van. - Holnap Zelma napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Mai mozi műsor

15:30 Patkós Irma terem
Ralph lezúzza a netet

Jegyfoglalás »

 
15:45 Huszárik Zoltán terem
Tranzit

Jegyfoglalás »

 
17:45 Patkós Irma terem
Kurszk

Jegyfoglalás »

 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Styx

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Tű, cérna, szerelem

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Üveg

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Keserű évkezdés

2018.01.03. 15:22 Rovat: Közélet
Keserű évkezdés

Cegléden az Ugyerben a XV. dűlőben áll egy takaros tanya, biztonságosan körülkerítve. Az udvarán ragyogóra mosott autó áll, a kisudvarra belépőt két hatalmas szelindek fogadja, a tyúkólak előtt pedig a szárnyas jószág káricál.

A barátságosan berendezett otthonban él éppen egy éve Budapestről Tápióságra költözött, majd onnan városunk külterületére költözött házaspár, Viasz Edina és Viasz Péter. Miként kerültek ide, - ahonnan az utóbbi évtizedekben tömegesen elmenekültek a kiskert tulajdonosok -, ráadásul egyre vészesebben romló egészségi állapotban, erről beszélgettem a tulajdonosokkal, Viasz Edinával és Viasz Péterrel. Edina egy fővárosi Auchan áruházban volt pénztáros, Péter a NÉBIH jogelődjénél dolgozott. Egyikük ápolásra szoruló, súlyosan beteg, idős szüleivel éltek együtt, akik időközben elhaláloztak.

 

A devizahitellel vásárolt lakásuk törlesztő részlete megfizethetetlenül megnövekedett. Ezért 2014-ben Tápióságra költöztek örökségükbe, egy régi, ötszobás családi házba. Ahol együtt éltek két nevelt és egy saját gyermekükkel. Edina lánya Virág elköltözött édesapjához Pilisvörösvárra, hogy német nyelvű gimnáziumba tudjon járni. A két nevelt gyermek új nevelőszülőkhöz került, mert Péteréknek hiába volt nevelőszülői vizsgája, egyre romló egészségi állapotuk miatt mind kevesebb munkára voltak képesek. Amíg bírták, baromfit neveltek és azok eladásából éltek. A nagy lakás fenntartását nem győzték, azt eladták és újsághirdetéseket böngészve leltek rá a mostani tanyájukra.

 

A környéket nem ismerték, de az erdős, csendes környezet nagyon megtetszett nekik, ezért költöztek ide. A fiatal nőt egy Guillen barre szindróma nevű ritka betegség érte utol, amely az izmokat, ízületeket, valamint az ideggyököket támadja meg. Ezért a fő jövedelmi forrásukat adó nevelőszülősködés lehetetlenné vált számukra. Az asszony öt hónapi kórházi kezelés után hazakerült, ám az orvosi felülvizsgálat szerint nem jogosult rokkant járadékra. Ő viszont azt mondja, hogy kellő erő hiányában nem tud tartós munkát vállalni. Péter a szakmájában dolgozott kertészként, azonban neki a vállerei erősen nyomnak egy a jobb kezéhez vezető idegszálat, ezért egyre gyengébb a keze.

 

A betegsége sajnos nem lehet műteni, de az orvosi bizottság szerint ettől még dolgozhatna. Péter azt mondja, hogy már a tűzifát is egy jóságos szomszédja vágja fel, annyira elgyengült a keze. Az újesztendő nagy gondot hoz a fejükre, mert január 31-ével megszűnik a nevelőszülői munka befejezése után részükre megállapított "aktív korúak ellátása" megnevezésű csekély juttatásuk is, s a tartalékaik pedig vészesen fogynak. Égre-földre keresnek otthonról számítógépen végezhető munkát. Minden érdekli őket az összeszereléstől a számítógépes tevékenységen keresztül a csomagolásig; csak ne legyen túl megterhelő fizikailag. keresgélésük eddig nem járt sikerrel. A kisállattartással pedig rettentő nehezen boldogulnak a betegségeik miatt. Aki tud számukra valami otthoni munkát ajánlani, úgy kérik, hogy üzenjenek nekik a retep2@freemail.hu Email címen.

Szöveg és fotó: Kőhalmi

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.147 másodperc alatt készült el. | Copyright 2019 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 9270693 | Ebben a hónapban: 151492 | Ma: 199 | jelenleg: 8 | Statisztika