ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 16. kedd, Csongor napja van. - Holnap Rudolf napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Díszítsünk és nyerjünk!

2017.10.28. 10:15 Rovat: Közélet
Díszítsünk és nyerjünk!

Felhívás mindenki felé, a városunkban 95 ajtó, bejárat feldíszítésére. Cegléd városa nyerte meg "A városom Reformációja" pályázatot. Városi közösségek, intézmények, családok jelentkezését várjuk, akik szívesen kidíszítenék kapuikat vagy ajtóikat. A díszítés kezdete november 24 - befejezés 26-án egy közös istentisztelettel.

Jelentkezés és további információk október 30-tól a Ceglédi Tourinform irodában (08:00-tól 16:00 óráig). Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak a felhíváshoz, ahol bevethető minden ötlet, kreativitás, fantázia, ami visszatükrözi az alkotó világát.

 

Nemrégen olvashattunk egy cikket Luther és az almafa címmel a vallási reformátorról. Hihetetlen sokrétű és máig nagy hatású Luther Márton tevékenysége. Lassan fél évezrede annak, hogy Luther Márton ágostai szerzetesrendi egyetemi tanár kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Akkor tán senki nem gondolta, hogy ezzel a tettével egy új korszakot nyit meg, nemcsak az európai egyháztörténelemben, hanem az ember Istenhez, egyházhoz és hithez való viszonyában. Az egyházon túl, a turizmusra is nagy hatással van a reformáció 500 jubileumi éve, főleg Németországban. Luther ma is jelenlévő személy. A szerzetes Luthernek valószínűleg sejtelme sem volt arról, hogy "téziseinek nyilvánosságra hozatala máig ható lesz". Luther munkája és "reformátori tevékenysége még ma is megmozgat és befolyással bír".

Meghirdettek egy utazást, "Utazás Németországban Luther Márton nyomdokain". Az országot keresztül-kasul hálózzák be azok az útvonalak - az egyéni utazók tájékozódását is segítve - melyek 42 helyszínt összekötve a reformátor életéhez és működéséhez kapcsolhatók. Az útvonalak kezdő- és végpontjai, valamint a köztes állomások jól megközelíthetők busszal, vonattal, autóval vagy kerékpárral.

A reformáció 500. évfordulójára kiadott, Luthert mintázó Playmobil-figura már egymillió példányban kelt el. A fekete talárban, írótollal és nyitott, német nyelvű Újtestamentummal ábrázolt mini Martin Luther-figura hihetetlen népszerűségre tett szert Színre lépett a Kincsvadász Luther. A Playmobil Luther figura részt vesz például egy geo-chaching játékban. A brandenburgi Hohenselchowba való Lars Fischer a reformáció jubileumához kapcsolódóan hirdette meg a geo-chaching játékot. Ennek lényege, hogy a férfi saját Playmobil-figuráját egy dobozba rejtette és elhelyezte a brandenburgi Uckermarkban, ahonnan Luthernek el kell jutnia abba a 36 városba, ahol a reformátor tevékenykedett. Aki megtalálja a Playmobil-kincset, annak az a feladata, hogy a megadott útvonalon valahol elrejtse, hogy a következő kincskeresők felfedezhessék:

"Luther jól belefér a zsebbe és útra is indulhat bárhová". A játék lényege, hogy 2017-re a reformációi ünnepségekre Luther eljusson Wittenbergbe. Luther Márton (1483-1546) 500 évvel ezelőtt keresztül-kasul utazgatott Németországban, hogy az embereket meggyőzze nézeteiről. A reformátor ma is útra kel, egy 7,5 centiméter nagyságú Playmobil-figuraként. Hogy a németországi Loreley, a kölni Dóm, Jerikó vagy a ghánai Accara lesz-e a célpontja, nem tudni, de egy egészen biztos: mindig Mannheimből indul majd útnak.

A plasztik emberke megihlette a mannheimi diakónust, Andres Sommert, aki maga is szívesen fényképez. A férfi ugyanis elhatározta, hogy útra fogja bocsátani a reformátort. Ezzel a fotózás egyik mai trendjét követi majd, hiszen az emberek napjainkban nem fényképeztetik vagy fényképezik magukat látnivalók előtt, sokkal inkább figurákat vagy plüssállatokat fotóznak le a nevezetességek előtt. Tehát miért ne rakhatnánk Luthert is egy-egy ilyen jelenetbe? Ezért aztán a férfi létrehozta az "Unterwegs mit Luther“ nevű Facebook csoportot, amelynek már több mint 100 tagja van: "Az evangélikus élet rendkívül színes Németországban és szerte a világon" - vallja Sommer.

 

Díszítsünk és nyerjünk!

 

Hazánkban is nagyon sokan és különleges módon emlékeznek a reformáció 500. évfordulójára. csak néhány kiemelkedő eseményt említve:

Átadták a Budai várban, Murad pasa bástyáján a Reformáció Emlékbizottság, valamint a Budavári Önkormányzat együttműködésével megszülető Reformáció Emlékforrást. Az ünnepélyes átadást követően pedig a Reformáció 500 vándorkiállítása, a "Menő reformáció" elnevezésű, reformációs tárlattá alakított busz is bemutatkozott.

A Kiskunhalasi Evangélikus Egyház kertészkedni szerető tagjai egy virágágyást alakítottak ki a Semmelweis téren a szökőkút és a napóra között: A Luther rózsát, az evangélikusok jelképét ábrázolja a több színből álló virágkompozíció középen a kereszttel. A mini kert hat héten át, október végéig, a reformáció napjáig lesz megtekinthető Egy tájékoztató táblát is kitetettek a virágágyás mellé. Ezen el lehet olvasni, hogy melyik szín mit jelképez a Luther rózsán. Vitairatait, okmányait és leveleit Luther az ez alapján készített pecséttel hitelesítette.

 

Díszítsünk és nyerjünk!

 

Készült az a rendkívül szellemes és elegáns köztéri installáció a Kálvin tér és a Baross utca találkozásánál, melyet Szabó Levente építész (Hetedik Műterem) tervezett. A budapesti reformátusok legfontosabb szellemi központja mindig is a mai Kálvin tér környékén összpontosult. Elég, ha csak megnézzük a környék utcaneveit vagy épületeit, a templom mellett könyvesboltot, teológiát, gimnáziumot és más református intézményeket is találunk.

Érdekes kezdeményezés volt több óvodában, iskolában az ún. Luther rózsa készítés. Az evangélikusok legismertebb jelképe (logója) a Luther-rózsa. Ez eredetileg Luther személyes címere volt, amire leginkább óriási méretűvé duzzadt levelezése miatt volt szükség. Egy legenda szerint az eredeti mintát felesége, Bóra Katalin hímezte neki meglepetésként Vitairatait, okmányait és leveleit, a kor szokásai szerint hitelesítette. Luther személyes címere még valamivel egyszerűbb volt a mai Luther-rózsánál: egy ötszirmú rózsa közepén szív volt látható, abban egy kereszt. 1530-ban ebből készült el a ma is ismert változat, amelyben a színeknek is nagy jelentősége van

De sorolhatnánk tovább a jónál- jobb kezdeményezéseket, ötleteket.

 

Járuljunk mi is ceglédiek ehhez az évfordulóhoz méltóképpen és

DÍSZÍTSÜNK FEL 95 AJTÓT CEGLÉDEN!

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.292 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28892915 | Ebben a hónapban: 236114 | Ma: 12535 | jelenleg: 3 | Statisztika