ENGLISH DEUTSCH
Ma 2018. szeptember 20. csütörtök, Friderika napja van. - Holnap Máté napja lesz. Az időjárás most: 22 °Cközepesen felhősközepesen felhős

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Mai mozi műsor

16:00 Huszárik Zoltán terem
12 hónap az erdőn

Jegyfoglalás »

 
16:00 Patkós Irma terem
Macskafogó

Jegyfoglalás »

 
17:45 Huszárik Zoltán terem
A kutyám nélkül sehova

Jegyfoglalás »

 
18:00 Patkós Irma terem
Egy kis szívesség

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Lajkó - Cigány az űrben

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Végállomás: esküvő

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Tanulj szakmát!

2017.09.28. 19:15 Rovat: Közélet
Tanulj szakmát!

Vannak olyan kétkezi szakmák, amelyekben már egyetlen osztályt sem tudnak indítani, annyira kevés fiatal jelentkezik. Pedig egy jó szakembernek mindig lesz munkája és el tudja tartani a családját—hangsúlyozzák nem csak az oktatók, de a vállalkozók is. A Ceglédi Ipartestület egész héten át bemutatókkal várja a nyolcadikosokat, hogy saját szemükkel is lássák, hogyan zajlik a munkafolyamat egy-egy szakmában, legyen az fémforgácsoló, faesztergályos, vagy fodrász.

Túri Attila, oktató éppen a fémforgácsolásról mesél a nyolcadikos gyerekeknek, sőt meg is mutat nekik egy-két munkafolyamatot. A ceglédi ipartestület egész héten át várja a végzős általános iskolásokat, hogy saját szemükkel is lássák mit jelent a gyakorlatban az építőipari, faesztergályos, vagy éppen a fémforgácsoló szakma.

 

Túri Attila, oktató, Bem Műszaki Szakközép-és Szakiskola: - Szeretnénk a szakma szépségeit bemutatni nekik és ezen felül egy maradandó emléket, egy munka örömöt adni nekik. Összeállítottam egy kis kulcstartót, azt elkészítheti, aki szeretné.

 

Sajnos egyre kevesebb a szakember, szinte minden ágazat munkaerőhiánnyal küzd legyen szó vendéglátásról, gép-,építő-vagy ruhaiparról. A szakképző iskolák mindent megtesznek, hogy népszerűsítsék a szakma tanulást. Cegléden első alkalommal rendeztek szaka fesztivált az ipartestület épületében.

 

Serfőző Balázs: - Amit megnéztünk eddig az a kőműves munka volt, aztán a faesztergályos, és most itt vagyunk bent a gépészetnél. - Melyik tetszett neked eddig a legjobban?-Eddig a kovácsüzem meg a gépészet.

 

A gyerekeknek nem könnyű a pályaválasztás, és nagyon sok függ a családi háttértől. A szülők biztató, motiváló hozzáállásán is múlik a gyerek bele akar és bele mer-e vágni egy-egy szakma tanulásába.

 

Túri Attila, oktató, Bem Műszaki Szakközép-és Szakiskola: - A létszám egyre kevesebb. Azért próbáltam ezt a bemutatót is, hogy nagyon sokan félnek ettől. Nem kell félni. Az, hogy egy rozsdás vasdarabból elkészül egy tökéletes használati tárgy, annál nagyobb öröm nincs.

 

Mint ahogyan az is hatalmas öröm, amikor egy anyagból szép ruha vagy dísztárgy lesz. A szakma fesztiválon nem csak az ipartestület székházába várják a nyolcadikosokat, több ceglédi üzembe is ellátogathatnak. Megnézhetik például milyen munka zajlik a Kovácsüzemben vagy a az ipari parkban működő forgácsoló és alkatrészgyártó Kft.-nél.

 

Itt is folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek. Az általunk megkérdezett gyerekek közül többen azt mondták: még nem tudják milyen irányba szeretnének továbbtanulni. Vannak persze olyanok is, akiknek határozott elképzelései vannak. Szabolcs például informatikusnak tanul tovább.

 

Máté Szabolcs: - Azért vonz ez a szakma mert mindig is érdekelt az informatika, és ezt nemrégen döntöttem el, hogy informatikus szeretnék lenni.

 

A szakmák fesztiválja péntekig tart,ahová délelőtt a gyerekeket, délután pedig a szülőket várják a továbbtanulással kapcsolatos információkkal.

 

Forrás: ctv.hu

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.068 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 8222177 | Ebben a hónapban: 220365 | Ma: 3918 | jelenleg: 5 | Statisztika