ENGLISH DEUTSCH
Ma 2017. szeptember 26. kedd, Jusztina napja van. - Holnap Adalbert napja lesz. Az időjárás most: 14 °Cgyengén felhősgyengén felhős

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Mai mozi műsor

15:45 Huszárik Zoltán terem
Gru 3.

Jegyfoglalás »

 
17:15 Huszárik Zoltán terem
Hetedik alabárdos

Jegyfoglalás »

 
17:30 Patkós Irma terem
Újra otthon

Jegyfoglalás »

 
19:45 Patkós Irma terem
Kingsman: Az aranykör

Jegyfoglalás »

 
20:00 Huszárik Zoltán terem
Ultra

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Hír, program, komment

Tóparti és főzőverseny Abonyban

2017.08.15. 16:39 Rovat: Közélet
Tóparti és főzőverseny Abonyban

Idén már több mint negyven csapat indult a marhafőző versenyen Abonyban. A város tópartiján a finom ételek mellett kézműves vásár és színpadi produkciók is várták a kilátogatókat. A rendezvény évről évre egyre népszerűbb, idén már a Vajdaságból is érkeztek vendégek. A szervezők célja, hogy országos hírűvé váljon a szórakoztató és hagyományőrző esemény.

Már kora reggeltől finom illatok szálltak az abonyi tó körüli területen. A szép környezetben mintegy negyven csapat mérte össze tudását a legfinomabb marhaétel díjáért. Családok, baráti társaságok, civil szervezetek is indultak. Volt aki tárcsán készített marhapofát, míg mások különleges fűszerezéssel és hozzávalókkal tették még ínycsiklandóbbá az ételüket. De akadtak jó néhány olyanok is, akik a hagyományos ízekre esküdtek.

Flamber István: - Magyarosan riskapörkölt úttörőgombóccal. Gyerekkorunk kedvenc kajája, tehát marhapörkölt tarhonyával. Teljesen hagyományos módon, paprika-paradicsom, só, bors, kömény, fokhagyma, más nincs.

 

A zsűri folyamatosan járta a csapatokat, mindenhol kóstoltak és persze tanácsokat is adtak, mivel tehető még ízletesebbé egy-egy marhaétel. Adódik a kérdés, miért pont marhafőző versenyt hirdettek meg. Nos, a válasz: az abonyi tarkaborjú legendája miatt.

 

Simon Szabina, igazgató, Abonyi Lajos Művelődési Ház és Könyvtár: - Volt egy szemfüles gazda, aki elvitte az egyszínű borját a vásárba, egy abonyi gazda. De mivel úgy látta, hogy a tarkaborjúknak nagyobb a keletje, fogta magát és átfestette.

 

De jött az eső, ami lemosta a borjúról a festéket. A történet kapcsán pedig rajtamaradt az abonyiakon hogy tarkaborjúsok.

 

Simon Szabina, igazgató, Abonyi Lajos Művelődési Ház és Könyvtár: - Szerettük volna hogy ez ne ilyen pejoratív értelemben maradjon meg az abonyi tarkaborjúsok, hanem szerettük volna legenda köré építeni.

 

A Csányi Sándor, mesterszakács által is támogatott verseny olyannyira népszerű hogy idén már a Dunántúlról, sőt a Vajdaságból is érkeztek vendégek. A főzés volt kézműves vásár és hagyományőrző műsor is. Fellépett az abonyi hagyományőrző néptáncegyüttes és a fesztivál vendége, Besenyszög is látványos produkciókkal készült, koncertet adott a Desperado és a Cosombolis is. A nap mindenki számára a kikapcsolódásról és a jókedvről szólt.

 

Parti Mihál: - Tökéletesen érezzük magunkat, örülünk, hogy végre nem első alkalommal, hanem tradíciója lesz ennek a rendezvénynek, hátha felnövünk akkorára, hogy országos hírűek lehetünk.

 

A cél tehát hogy az idén harmadik alkalommal rendezett tóparti országos hírűvé nője ki magát. Így a szervezők jövőre az ideinél is több meglepetéssel és hasonlóan színvonalas programokkal készülnek.

 

Forrás: ctv.hu

Értékelés: 5/1
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

ITT SZÁMÍTHAT MA
SEBESSÉGMÉRÉSRE

Traffipax

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

CEGLÉD AZ ÉN VÁROSOM

FOTÓPÁLYÁZAT

Kattints
ide
és
SZAVAZZ!

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2017. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.cegledcsatorna3.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.110 másodperc alatt készült el. | Copyright 2017 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 5234030 | Ebben a hónapban: 177255 | Ma: 1382 | jelenleg: 10 | Statisztika