ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 18. csütörtök, Andrea napja van. - Holnap Emma napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Dicső elődeink

2017.06.29. 09:12 Rovat: Közélet
Dicső elődeink

"Szervusz, Kőhalmi Dezső! Itt a nagy nyilvánosság előtt tájékoztatlak, hogy a ceglédi Református Öreg-temetőben járva egy érdekes jelenségre lettem figyelmes. Nagyon sok síremlékre, sírhelyre ki van helyezve a sárga szalag "SÍRHELY LEJÁRT". Többek között Gubody Ferenc és B. Molnár Sámuel volt ceglédi polgármesterek síremlékén is éktelenkedik az említett felirat. Sajnos ezenkívül egyéb szörnyű dolgokra is felfigyeltem az említett temetőben.

A  fotót Te készítetted 2015. szeptember első napjaiban, amikor is - napjainkban már nem regnáló - egy helyi hagyományéltető egyesület tagjai rendbe rakták Gubody Ferenc sírját és környékét.

 

Dicső elődeink

Kérem a segítségedet, hogy az említett két sírhelyet és még ezenkívül jó néhány prominens személyiség sírhelyének megmaradásáért készíts egy oknyomozó riportot, hogy az illetékesek kapjanak már a fejükhöz, akár egyházi, akár helyi hivatali emberek is legyenek, tiszteljék a múltat és az elődeinket." - írta levelében az egyik olvasónk, Molnár Sándor. Üstöllést megkerestem Hegedűs Ágota alpolgármestert kérve, hogy adjanak választ a panaszra, de jártam Bereczky Örs lelkésznél a Felszegi Református Gyülekezet papjánál is, akiknek a kezelésébe tartozik a temető. - Azon ritka temetők közé tartozik a miénk, amelynek a kezelése évszázadok óta az egyház kezében van. A sírhelyek bérlőiről azonban először csak az 1970-es években fektetett föl precíz, kézírásos nyilvántartást elődöm, Gál Géza. Az ő helyébe lépő dr. Sándor Balázs ennek alapján számítógépes nyilvántartást hozott létre. Most Paskáné Arany Virág tájépítő mérnököt bízta meg a presbitérium a temetőigazgatói feladatokkal, akinek egy pénztáros, egy adminisztrátor és egy temetőcsősz segíti a munkáját. Megkezdték az adatbázis teljes frissítését és több sírról még fényképfelvételt is készítettek. A mintegy 4500 sírhelyet tartalmazó temető első két parcellája adatainak az egyeztetését befejezték és az Újvárosi Köztemető gyakorlatát átvéve mi is sárga szalagok kihelyezésével hívjuk fel a figyelmét a lejárt megváltási idejű kripták, sírok bérlőinek, hogy rendezzék annak sorsát. Aki a szalaggal való megjelölés ellenére nem fizet Cegléden a Felház utca 22. szám alatti irodában, az számíthat a sírhely újraértékesítésére. Ellenőrzésem során azt a tájékoztatást kaptam, hogy Gubody Ferenc néhai polgármester díszsírhelyére nem mi tettünk felszólító, szalagot, azt vélhetőleg valaki egyszerűen átrakta az egy másik sírról. Ilyen másutt is előfordult, pedig aki ilyet tesz, az téved, hogy így megoldotta a problémáját. B. Molnár Sámuel egykori polgármester, országgyűlési képviselő ráadásul fontos tisztséget töltött be az egyháznál is, mert főgondnokunk volt. A szalag a sok B. Molnár sírhely közül tévedésből került az övére, a közelében lévő helyett. Megemlítem, hogy a polgármester sírja mellett lévő s futónövényekkel, bokrokkal teljesen benőtt B. molnár kriptát lehet, hogy nemrégiben valaki feltörhette a sűrű növényzet letakarítása után, mert a rozsdás ajtó, résnyire nyitva és látszanak a felborogatott koporsók, szétszórt csontok. Akármikor is történt a gyalázatos dolog mi soron kívül bejelentést teszünk a rendőrkapitányságon.


Hegedűs Ágota alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzati díszsírhelyek nyár elején esedékes karbantartásának soron kívüli elvégzését kérte a hír megjelenése után a VÁRVAG Nonprofit Kft. igazgatójától. A gondozási munkálatok a 48-as, 56-os hősi halottak sírjait, a ceglédi díszpolgárok és volt polgármesterek sírhelyeit érintik. A rendbetételt - a közösségi portálon közzétételének másnapján - el is végeztek a közmunkások. Az újabb rendelkezés értelmében a nevezett sírok rendbetételét havi rendszerességgel fogják ellátni. A politikus közölte, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítanak az egykori polgármesterek és díszpolgárok díszsírhelyeire. Az esemény kapcsán utasítást adott, hogy egyenként vizsgálják meg valamennyinek a helyzetét, és ahol szükséges ott intézkednek az esetleg hátralékos megváltási díj befizetésére.

 


Kőhalmi Dezső

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.299 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28914444 | Ebben a hónapban: 257643 | Ma: 9031 | jelenleg: 6 | Statisztika