ENGLISH DEUTSCH
Ma 2018. április 22. vasárnap, Csilla napja van. - Holnap Béla napja lesz. Az időjárás most: 27 °Cközepesen felhősközepesen felhős

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Mai mozi műsor

19:45 Huszárik Zoltán terem
Fantomszál

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Rampage - Tombolás

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Nemzeti Vágta 2017. szeptember 15-17.

2017.06.19. 13:41 Rovat: Közélet
Nemzeti Vágta 2017. szeptember 15-17.

Nemzeti Vágta idén ünnepli 10 éves születésnapját, mely alkalomból ünnepi vigasságra hívja a vágta, a természet, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseit szeptember 15-17 között Budapesten, a Hősök terén. 

A Vágta minden évben egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok előtt a magyar lovaskatonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte összes nyelvét. A Vágta jelszava a huszárokén túl, Bátorsággal és becsülettel.

 

Idén a történelmi kapcsolódás rendhagyó módon nem egy történelmi személynek állít emléket, hanem egy történelmi eseményt elevenít fel, ami nevezetesen a verbunk. Innen adódott az ötlet, hogy a születésnap alkalmából minden résztvevő területhez verbuváljuk, toborozzuk a résztvevőket. Tehát idén verbuváljuk a versenyzőket kísérő rajongókat, a táncosokat, a zenészeket, a születésnapi vendégsereget.Az ünnepi hangulatot fokozza az idén 25. évfordulóját ünneplő hagyományőrző huszárok eddig nem látott mértékben való jelenléte. Előreláthatóan min. 100, max. 300 hagyományőrző huszár részvételére számítunk, de a Nemzeti Lovas Díszegység lovasai is kiemelt létszámmal jelezték jelenlétüket.

 

VÁLTOZÓ ÍVEKEN
2008-ban egy elméletben tökéletes forgatókönyv alapján épült meg a Nemzeti Vágta első versenypályája. A gyakorlat nagyrészt igazolta is a tervet, de az első négy-öt évben így is történtek apró finomítások. Laikusok számára alig észrevehető módon változott a pálya kanyarjainak íve, hogy a biztonság megőrzése mellett minél komfortosabban, egyben gyorsabban futhassanak a lovak.

 

HUSZÁRTARSOLY A KÜLÖNDÍJ
A Nemzeti Vágta nemcsak a nagyoké. Nemcsak a felnőttek érzik jól magukat a vásári forgatagban, nemcsak ők drukkolnak az izgalmas versenyeken, és nemcsak ők lehetnek profi lovasok, hanem a gyerekek is. Ezért került be a nagy Vágta verseny mellé, a 10-16 év közötti lovasok versenye, a Kishuszárok vágtája. Minden elődöntőből a legjobb 2 lovas jut majd a döntőbe. Az életkoron túl egy másik fontos szabály, hogy a gyerekek maximum 138 cm magas pónilóval vehetnek részt a versenyen. Az elmúlt időben már nem saját nevükben, hanem településük képviseletében indultak a lovasok.
Idén immár kilencedik alkalommal kerül átadásra a Kishuszár Vágta különdíja, egy huszártarsoly, mely Pál Albert adománya. Ő készítette a Nemzeti Lovas Díszegység tarsolyait, csatlékait és patrontáskáit is. A különdíj a hagyományok őrzésére és szeretetére kívánja felhívni a kishuszárok és egyben a nézők figyelmét. A mintegy százezer forint értékű különdíjat a Nemzeti Vágta főkapitánya, Székely Tibor adja át a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében.

 

VÁGTA-BIGA A HŐSÖK TERE VERSENYPÁLYÁN!

A fogatok közötti verseny is folytatódik. Szkíta harckocsik modern köntösben? Ez is a Nemzeti Vágta! 2011-ben mutatkozott be a Nemzeti Vágta programsorozatának új sportága, a fogatvágta! A kilátogatókat lélegzetelállító program várja, melyet egy igen kimerítő felkészülés előzött meg a versenyzők részéről.
Igazi magyar kuriózum; a Nemzeti Vágtán nemcsak lovak és lovasok, hanem fogatok versenyét is láthatja a nagyérdemű. A Fogatvágta ötletgazdája Lázár Zoltán hatszoros világbajnok fogathajtó. A standard kocsik nem alkalmasak arra, hogy a Hősök terén vetélkedjenek, ezért új fogatokat és szerszámokat kellett kitalálni. Megszületett, először a világon, a szkíta harci kocsik és a római kocsik ötvözete a modern kor igényeinek megfelelően. A látogatók a nagysikerű Ben Hur című film kocsiversenyéhez hasonló lélegzetelállító viadalnak lehetnek szemtanúi a Hősök terén!


A NEMZETKÖZI FUTAMBAN TÖBB ORSZÁG VERSENYZŐJE IS RAJTHOZ ÁLL MAJD

A Nemzeti Vágta keretében ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Futamot. Összesen tizenkét ország versenyzője meghívásos alapon lép pályára. Tavaly az Amerikai Egyesült Államok, Szerbia Köztársaság, Románia, a Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, a Francia Köztársaság,a Szlovén Köztársaság Magyarország, a Katari Állam az Oroszországi Föderáció, valamint Mongólia képviselői szálltak nyeregbe.

 

BESZÁLLNAK A TELEPÜLÉSEK - KOCSITOLÁSSAL INDULNAK A DICSŐSÉGÉRT
Idén az is kiderül majd, hogy KOCS községnek sikerül-e visszaszerezni a győzelmet a kocsitolók versenyben.
Kocs nevét-ebben a legtöbb nyelvész megegyezik-"kocsi"formában ismeri az egész világ. A magyar"kocsi" a Tatától 9 km-re levő Kocs községből indult világhódító útjára.  Itt készítették az elsőolyan kocsit,mely kényelemében és a technikai újításoknak köszönhetően korának leggyorsabbjárműve volt.  Az akkori kocsikészítő mesterek emlékére a település idén 19.-dik alkalommal kocsitoló versenyt rendeznek,hogy eldöntsék,ki a leggyorsabb kocsitolásban. A Nemzeti Vágta együttműködve Kocs Község Önkormányzatával, 2009-ben rendezte meg először a Vágta kocsitoló versenyét.


Minden eddiginél izgalmasabb kocsitolást láthatnak az érdeklődők a 2017-es Nemzeti Vágtán,melyet szeptember 15-17.között rendeznek a Hősök terén. Idén a közönség kedvenc Kocsitoló Verseny ugyanis megújul:a csapatok összetétele idén is vegyes lesz,ráadásul 3 település bekerül a budapesti elődöntőbe.


Több szempontból is változik idén a Nemzeti Vágta népszerű versenyszáma,így színesebb programmal várják a szervezők az érdeklődőket  az Elővágtákon. Az eddigi hagyományok alapján minden évben Kocs község csapata ,valamint a sportolók és a hírességek csapata mérkőzött meg egy mással a Nemzeti Vágtán. A tavalyi évben a 3 elővágtán :a Borsodi -,a Bakonyi -,valamint a Festetics Vágtán rendeztek kocsitolást,melynek győztesei ,a Kaposvári Vágtán mérték össze tudásukat. A  győztes részt vehetett a budapesti döntőben.


Idén ,augusztus 12.-én a Borsodi,augusztus 19.-én a Bakonyi,augusztus 20.-án a Festetics Vágtán rendezünk kocsitoló előfutamot ,melynek győztesei  szeptember 16.-án Budapesten a Hősök Arénájában elődöntőt vívnak. A győztes csapat szerez indulási jogot a Nemzeti Vágta Kocsitoló Versenyére, szeptember 17.-én,ahol Kocs község csapatával, illetve a sportolók csapatával mérkőzhet meg. Az idei évben is az egyenjogúság jegyében három női,és három férfi versenyző húzza,-illetve tolja a szekeret.


TELEPÜLÉSEK CSATÁJA

A legnagyobb érdeklődésre persze a települések csatája számíthat, azaz a Nemzeti Vágta, amely résztvevőit előfutamokon választják ki. Ezek az izgalmas versenyek május elejétől egészen augusztus végéig tartanak. A 2017-os "Vágta-évben" országszerte 13 hazai és határon túli helyszínen állnak rajthoz a versenyzők. A születésnaphoz kapcsolódó aktivitásokat már ezen események alkalmával elindítjuk, melynek kiteljesedése a szeptember 15-17 között megrendezésre kerülő budapesti eseményen lesz, a már jól megszokott helyszínen a főváros szívében, a Hősök tere köré épített arénában.


72 helység lovasa kerül majd, a Hősök terére, ahol 12 előfutamban 6-6 lovas áll a starthoz, a középfutamokba pedig az 1 - és 2. helyezettek kerülnek, a döntőhöz pedig a hagyományokhoz híven, Lehel kürtje hívja a versenyzőket, és annak a futamnak végén kiderül melyik település lesz a 2017-os Nemzeti Vágta abszolút győztese.

 

IDEI ÚJDONSÁGOK

Idén plusz mennyiséggel frissítik a Hősök terén lévő versenypálya homokját, valamint az eddigiekhez képest még speciálisabb start, egy felfestett startzóna vár a versenyzőkre, ahonnan indulhatnak a futamok. Ez utóbbi változtatást már az Elővágtákon alkalmazzák a szervezők. További változás a Nemzeti Vágta középdöntőjében és döntőjében lévő plusz kör, valamint a versenyzői tribün bővítését és még több kivetítő elhelyezését biztosítják a szervezők a budapesti rendezvényen.

A programot az előző évekhez hasonlóan, nagyszabású történelmi lovas gála is színesíti,
amelyben ízelítőt kaphatunk lovas múltunkból.

 

A NEMZETI VÁGTA EGYÉB HELYSZÍNEI:


VÁGTA KORZÓ
A Hősök teréről indulva rá sem lehet ismerni az Andrássy útra: hömpölygő, jókedvű emberek, csillogó szemű gyerekek, ínycsiklandozó illatok, szivárványszínű kavalkád. Az ódon hangulatú házak közét belengi a Nemzeti Vágta szellemisége: pár tíz méteres szakaszon sehol máshol fel nem lelhető módon elénk tárul Magyarország kicsit máshogy. A versenypályáját a hátunk mögött hagyva belemerülhetünk a nevező települések pavilonjain keresztül a magyarországi régiókba és városokba és a minőségi magyar kézművesség világába. Izgalmas huszárpróbákon vehetnek részt kicsik és nagyok, hogy kiderüljön, ki az, aki igazán huszárnak való, a palotás ruhába öltözött hölgyeket meg-megkerülve pedig kedvünkre vásárolgathatunk a szebbnél szebb portékákból és megkóstolhatjuk a nyálcsorgatóan finom illatú pecsenyéket és sülteket.


ORSZÁGKONYHA
A vigadalomhoz elengedhetetlenül szükséges a jó étel, a jó ital, a jó tánc, a jó zene, amire különös hangsúlyt fektetnek a szervezők. Idén megrendezzük az ország legnagyobb táncházát a jubileumra tematizált, különleges menüsorral kedveskedünk az Országkonyhában. A nevezett települések a Vágta Korzón való részvételét és a vásári forgatagot is ünnepi hangulattal fűszerezzük. ( Folyamatos élő zene és tánccsoportok szórakoztatják a vigadni vágyó közönséget.)


A Nemzeti Vágta ideje alatt a küzdőtéren zajló versenyek izgalmai mellett, igazi fesztivál-hangulatot ígérnek a szervezők a Műcsarnok mellett az ’56-osok teréig. Az Országkonyha sültjeinek és édességeinek illata már messziről érezhető: amellett, hogy Magyarország fenséges ízeiből kapnak kóstolót a vendégek, megismerhetik a tradicionális ételeket és hamisíthatatlan magyar vendéglátásban lesz része minden fesztiválozónak.

 

HUSZÁRTÁBOR
Ahol nemcsak a pályán száguldó és harcoló huszárokkal lehet találkozni, az Ötvenhatosok terén egészen közel lehet kerülni hozzájuk táborozás közben is. A huszártábor katonái bemutatják, hogy miként nyergeli fel a huszár a lovat, hány részből áll egy igazi egyenruha, milyen kiképzésen kellett keresztülmenniük az egykori vitézeknek. Közelről megtekinthető egy '48-as hadi ágyú, megfoghatók a fegyverek, és a családi fotózás kedvéért az ifjú huszárok még csákót és egyenruhát is ölthetnek magukra.

Értékelés: 5/3
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

ITT SZÁMÍTHAT MA
SEBESSÉGMÉRÉSRE

Traffipax

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

CEGLÉD AZ ÉN VÁROSOM

FOTÓPÁLYÁZAT

Kattints
ide
és
SZAVAZZ!

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.045 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 6832835 | Ebben a hónapban: 189265 | Ma: 7429 | jelenleg: 6 | Statisztika