ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. április 24. szerda, György napja van. - Holnap Márk napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Nemzeti Vágta 2017. szeptember 15-17.

2017.06.19. 13:41 Rovat: Közélet
Nemzeti Vágta 2017. szeptember 15-17.

Nemzeti Vágta idén ünnepli 10 éves születésnapját, mely alkalomból ünnepi vigasságra hívja a vágta, a természet, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseit szeptember 15-17 között Budapesten, a Hősök terén. 

A Vágta minden évben egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok előtt a magyar lovaskatonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte összes nyelvét. A Vágta jelszava a huszárokén túl, Bátorsággal és becsülettel.

 

Idén a történelmi kapcsolódás rendhagyó módon nem egy történelmi személynek állít emléket, hanem egy történelmi eseményt elevenít fel, ami nevezetesen a verbunk. Innen adódott az ötlet, hogy a születésnap alkalmából minden résztvevő területhez verbuváljuk, toborozzuk a résztvevőket. Tehát idén verbuváljuk a versenyzőket kísérő rajongókat, a táncosokat, a zenészeket, a születésnapi vendégsereget.Az ünnepi hangulatot fokozza az idén 25. évfordulóját ünneplő hagyományőrző huszárok eddig nem látott mértékben való jelenléte. Előreláthatóan min. 100, max. 300 hagyományőrző huszár részvételére számítunk, de a Nemzeti Lovas Díszegység lovasai is kiemelt létszámmal jelezték jelenlétüket.

 

VÁLTOZÓ ÍVEKEN
2008-ban egy elméletben tökéletes forgatókönyv alapján épült meg a Nemzeti Vágta első versenypályája. A gyakorlat nagyrészt igazolta is a tervet, de az első négy-öt évben így is történtek apró finomítások. Laikusok számára alig észrevehető módon változott a pálya kanyarjainak íve, hogy a biztonság megőrzése mellett minél komfortosabban, egyben gyorsabban futhassanak a lovak.

 

HUSZÁRTARSOLY A KÜLÖNDÍJ
A Nemzeti Vágta nemcsak a nagyoké. Nemcsak a felnőttek érzik jól magukat a vásári forgatagban, nemcsak ők drukkolnak az izgalmas versenyeken, és nemcsak ők lehetnek profi lovasok, hanem a gyerekek is. Ezért került be a nagy Vágta verseny mellé, a 10-16 év közötti lovasok versenye, a Kishuszárok vágtája. Minden elődöntőből a legjobb 2 lovas jut majd a döntőbe. Az életkoron túl egy másik fontos szabály, hogy a gyerekek maximum 138 cm magas pónilóval vehetnek részt a versenyen. Az elmúlt időben már nem saját nevükben, hanem településük képviseletében indultak a lovasok.
Idén immár kilencedik alkalommal kerül átadásra a Kishuszár Vágta különdíja, egy huszártarsoly, mely Pál Albert adománya. Ő készítette a Nemzeti Lovas Díszegység tarsolyait, csatlékait és patrontáskáit is. A különdíj a hagyományok őrzésére és szeretetére kívánja felhívni a kishuszárok és egyben a nézők figyelmét. A mintegy százezer forint értékű különdíjat a Nemzeti Vágta főkapitánya, Székely Tibor adja át a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében.

 

VÁGTA-BIGA A HŐSÖK TERE VERSENYPÁLYÁN!

A fogatok közötti verseny is folytatódik. Szkíta harckocsik modern köntösben? Ez is a Nemzeti Vágta! 2011-ben mutatkozott be a Nemzeti Vágta programsorozatának új sportága, a fogatvágta! A kilátogatókat lélegzetelállító program várja, melyet egy igen kimerítő felkészülés előzött meg a versenyzők részéről.
Igazi magyar kuriózum; a Nemzeti Vágtán nemcsak lovak és lovasok, hanem fogatok versenyét is láthatja a nagyérdemű. A Fogatvágta ötletgazdája Lázár Zoltán hatszoros világbajnok fogathajtó. A standard kocsik nem alkalmasak arra, hogy a Hősök terén vetélkedjenek, ezért új fogatokat és szerszámokat kellett kitalálni. Megszületett, először a világon, a szkíta harci kocsik és a római kocsik ötvözete a modern kor igényeinek megfelelően. A látogatók a nagysikerű Ben Hur című film kocsiversenyéhez hasonló lélegzetelállító viadalnak lehetnek szemtanúi a Hősök terén!


A NEMZETKÖZI FUTAMBAN TÖBB ORSZÁG VERSENYZŐJE IS RAJTHOZ ÁLL MAJD

A Nemzeti Vágta keretében ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Futamot. Összesen tizenkét ország versenyzője meghívásos alapon lép pályára. Tavaly az Amerikai Egyesült Államok, Szerbia Köztársaság, Románia, a Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, a Francia Köztársaság,a Szlovén Köztársaság Magyarország, a Katari Állam az Oroszországi Föderáció, valamint Mongólia képviselői szálltak nyeregbe.

 

BESZÁLLNAK A TELEPÜLÉSEK - KOCSITOLÁSSAL INDULNAK A DICSŐSÉGÉRT
Idén az is kiderül majd, hogy KOCS községnek sikerül-e visszaszerezni a győzelmet a kocsitolók versenyben.
Kocs nevét-ebben a legtöbb nyelvész megegyezik-"kocsi"formában ismeri az egész világ. A magyar"kocsi" a Tatától 9 km-re levő Kocs községből indult világhódító útjára.  Itt készítették az elsőolyan kocsit,mely kényelemében és a technikai újításoknak köszönhetően korának leggyorsabbjárműve volt.  Az akkori kocsikészítő mesterek emlékére a település idén 19.-dik alkalommal kocsitoló versenyt rendeznek,hogy eldöntsék,ki a leggyorsabb kocsitolásban. A Nemzeti Vágta együttműködve Kocs Község Önkormányzatával, 2009-ben rendezte meg először a Vágta kocsitoló versenyét.


Minden eddiginél izgalmasabb kocsitolást láthatnak az érdeklődők a 2017-es Nemzeti Vágtán,melyet szeptember 15-17.között rendeznek a Hősök terén. Idén a közönség kedvenc Kocsitoló Verseny ugyanis megújul:a csapatok összetétele idén is vegyes lesz,ráadásul 3 település bekerül a budapesti elődöntőbe.


Több szempontból is változik idén a Nemzeti Vágta népszerű versenyszáma,így színesebb programmal várják a szervezők az érdeklődőket  az Elővágtákon. Az eddigi hagyományok alapján minden évben Kocs község csapata ,valamint a sportolók és a hírességek csapata mérkőzött meg egy mással a Nemzeti Vágtán. A tavalyi évben a 3 elővágtán :a Borsodi -,a Bakonyi -,valamint a Festetics Vágtán rendeztek kocsitolást,melynek győztesei ,a Kaposvári Vágtán mérték össze tudásukat. A  győztes részt vehetett a budapesti döntőben.


Idén ,augusztus 12.-én a Borsodi,augusztus 19.-én a Bakonyi,augusztus 20.-án a Festetics Vágtán rendezünk kocsitoló előfutamot ,melynek győztesei  szeptember 16.-án Budapesten a Hősök Arénájában elődöntőt vívnak. A győztes csapat szerez indulási jogot a Nemzeti Vágta Kocsitoló Versenyére, szeptember 17.-én,ahol Kocs község csapatával, illetve a sportolók csapatával mérkőzhet meg. Az idei évben is az egyenjogúság jegyében három női,és három férfi versenyző húzza,-illetve tolja a szekeret.


TELEPÜLÉSEK CSATÁJA

A legnagyobb érdeklődésre persze a települések csatája számíthat, azaz a Nemzeti Vágta, amely résztvevőit előfutamokon választják ki. Ezek az izgalmas versenyek május elejétől egészen augusztus végéig tartanak. A 2017-os "Vágta-évben" országszerte 13 hazai és határon túli helyszínen állnak rajthoz a versenyzők. A születésnaphoz kapcsolódó aktivitásokat már ezen események alkalmával elindítjuk, melynek kiteljesedése a szeptember 15-17 között megrendezésre kerülő budapesti eseményen lesz, a már jól megszokott helyszínen a főváros szívében, a Hősök tere köré épített arénában.


72 helység lovasa kerül majd, a Hősök terére, ahol 12 előfutamban 6-6 lovas áll a starthoz, a középfutamokba pedig az 1 - és 2. helyezettek kerülnek, a döntőhöz pedig a hagyományokhoz híven, Lehel kürtje hívja a versenyzőket, és annak a futamnak végén kiderül melyik település lesz a 2017-os Nemzeti Vágta abszolút győztese.

 

IDEI ÚJDONSÁGOK

Idén plusz mennyiséggel frissítik a Hősök terén lévő versenypálya homokját, valamint az eddigiekhez képest még speciálisabb start, egy felfestett startzóna vár a versenyzőkre, ahonnan indulhatnak a futamok. Ez utóbbi változtatást már az Elővágtákon alkalmazzák a szervezők. További változás a Nemzeti Vágta középdöntőjében és döntőjében lévő plusz kör, valamint a versenyzői tribün bővítését és még több kivetítő elhelyezését biztosítják a szervezők a budapesti rendezvényen.

A programot az előző évekhez hasonlóan, nagyszabású történelmi lovas gála is színesíti,
amelyben ízelítőt kaphatunk lovas múltunkból.

 

A NEMZETI VÁGTA EGYÉB HELYSZÍNEI:


VÁGTA KORZÓ
A Hősök teréről indulva rá sem lehet ismerni az Andrássy útra: hömpölygő, jókedvű emberek, csillogó szemű gyerekek, ínycsiklandozó illatok, szivárványszínű kavalkád. Az ódon hangulatú házak közét belengi a Nemzeti Vágta szellemisége: pár tíz méteres szakaszon sehol máshol fel nem lelhető módon elénk tárul Magyarország kicsit máshogy. A versenypályáját a hátunk mögött hagyva belemerülhetünk a nevező települések pavilonjain keresztül a magyarországi régiókba és városokba és a minőségi magyar kézművesség világába. Izgalmas huszárpróbákon vehetnek részt kicsik és nagyok, hogy kiderüljön, ki az, aki igazán huszárnak való, a palotás ruhába öltözött hölgyeket meg-megkerülve pedig kedvünkre vásárolgathatunk a szebbnél szebb portékákból és megkóstolhatjuk a nyálcsorgatóan finom illatú pecsenyéket és sülteket.


ORSZÁGKONYHA
A vigadalomhoz elengedhetetlenül szükséges a jó étel, a jó ital, a jó tánc, a jó zene, amire különös hangsúlyt fektetnek a szervezők. Idén megrendezzük az ország legnagyobb táncházát a jubileumra tematizált, különleges menüsorral kedveskedünk az Országkonyhában. A nevezett települések a Vágta Korzón való részvételét és a vásári forgatagot is ünnepi hangulattal fűszerezzük. ( Folyamatos élő zene és tánccsoportok szórakoztatják a vigadni vágyó közönséget.)


A Nemzeti Vágta ideje alatt a küzdőtéren zajló versenyek izgalmai mellett, igazi fesztivál-hangulatot ígérnek a szervezők a Műcsarnok mellett az ’56-osok teréig. Az Országkonyha sültjeinek és édességeinek illata már messziről érezhető: amellett, hogy Magyarország fenséges ízeiből kapnak kóstolót a vendégek, megismerhetik a tradicionális ételeket és hamisíthatatlan magyar vendéglátásban lesz része minden fesztiválozónak.

 

HUSZÁRTÁBOR
Ahol nemcsak a pályán száguldó és harcoló huszárokkal lehet találkozni, az Ötvenhatosok terén egészen közel lehet kerülni hozzájuk táborozás közben is. A huszártábor katonái bemutatják, hogy miként nyergeli fel a huszár a lovat, hány részből áll egy igazi egyenruha, milyen kiképzésen kellett keresztülmenniük az egykori vitézeknek. Közelről megtekinthető egy '48-as hadi ágyú, megfoghatók a fegyverek, és a családi fotózás kedvéért az ifjú huszárok még csákót és egyenruhát is ölthetnek magukra.

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.333 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 29013783 | Ebben a hónapban: 356982 | Ma: 931 | jelenleg: 6 | Statisztika