ENGLISH DEUTSCH
Ma 2018. április 21. szombat, Konrád napja van. - Holnap Csilla napja lesz. Az időjárás most: 24 °Cközepesen felhősközepesen felhős

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Mai mozi műsor

17:45 Patkós Irma terem
Hurrikán meló

Jegyfoglalás »

 
17:45 Huszárik Zoltán terem
Senki sem tökéletes

Jegyfoglalás »

 
19:45 Huszárik Zoltán terem
Fantomszál

Jegyfoglalás »

 
20:00 Patkós Irma terem
Rampage - Tombolás

Jegyfoglalás »

 
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Hír, program, komment

Kezdődik a levendulaszüret

2017.06.09. 10:17 Rovat: Közélet
Kezdődik a levendulaszüret

Kovács József és felesége, Anikó imádják a természetet. Cegléd határában lévő tanyájukra sokan ellátogatnak minden nyár elején, s megcsodálják levendulaültetvényüket. Nem messzire a Cegléd táblától, a Kőrösi úthoz közel, az Újárok szomszédságában áll a házaspár tanyája, mellette jókora levendulással. Most is, mint mindig, már június elejétől pompás illatfelhő szállt a környéken a szépséges lila virágoknak köszönhetően, s a hónap közepére elérkezett a szüret ideje.

Szívesen járnak ki ilyenkor hozzájuk ifjú házasok is az esküvő után fotókat készíteni a csodás lila virágözönben. Kovács Józseffel beszélgettünk az illatos és közkedvelt növények termesztéséről.

- Miként vágtak bele a levendulatermesztésbe?
- Több mint tíz éve ültettük el az első levendulatöveket a saját földünkön, Cegléden a Dinnyéshalom dűlőben. A telepítés előtt tanulmányoztuk a növényt, elmentünk Tihanyba és Pannonhalmára, ismeretségbe léptünk az akkori termesztőkkel és sok tapasztalattal felvértezve szakszerűen kezdtük el a telepítést. Az már akkor eldőlt, hogy mi szárazvirágot fogunk termelni, és szárazcsokorként illetve morzsolt és különböző kiszerelésekbe helyezett színtiszta levendulavirágot fogunk értékesíteni.
- Miért nem készítenek illóolajat?
- Az illóolaj előállítás nálunk azért nem lehetséges, mert bár az említett dunántúli termelőkkel felvett kapcsolat alapján fogadták volna a termésünket és le is párolták volna olajnak csak nekünk meg kellett volna felelni a nagyon szigorú gyorsasági előírásnak. Tudniillik annak, hogy pár óra alatt szedjük le korán reggel a termést, azt rakjuk zárt térbe azonnal, mondjuk egy kamionba és még szinte délelőtt érjen el a lepárlóba, hogy nehogy veszteséget szenvedjen az illóolaj tartalma. Ott az arra alkalmas fajtákkal gépi szüreteléssel, kombájnnal rutinosan és gyorsan megy ez a munka. Nálunk a ma már három helyen lévő levendulásunk együtt sem ad akkora területet, hogy géppel szüreteljünk.
Már a kezdetben éreztük, hogy mi ezt a követelményt nem tudjuk teljesíteni és ezért döntöttünk a szárazvirág termés előállítása mellett. Kiválasztottuk az ehhez legjobban illőt a sokszáz levendulafajtából. Igaz hozamban nem a legkedvezőbb, de színben és illóanyagtartamban a legjobbnak mondott Hidcote Blue fajta mellett döntöttünk. Tehát nem a mennyiségre, hanem minőségre mentünk.
- Mikor indul a szüret és mit csinálnak a leszedett virággal?
- Az általunk választott fajta esetében június 10-20 közt van az "aratás". A túlnyílás elkerülése miatt nagy létszámmal, 15-20 fővel indul a szedés, és annak két-három napon belül végére is kell érni. Apró csokrokba kötözzük a leszedett virágszárakat, majd a lehető legrövidebb időn belül a besötétített padlásunkra kerül a termés. Ott páros csokrokat készítünk kis akasztók segítségével és kifeszített dróthuzalokra fejjel lefele lógatva laza sorokban száradnak a nagy melegben a csokrok. A sötétség a szép sötétviola szín megőrzéséhez nélkülözhetetlen. A száradás után már úgy kell bánni a csokrokkal, mint a hímes-tojással. Törik és szétpotyog a virág, ha hozzá nem értő nyúl hozzá.
Fontos információ az ifjú házasoknak, hogy mint eddig, most is lehetővé tesszük az esküvői fotózást a levendulaültetvényen virágzáskor, illetve egyéb időpontokban a dinnyéshalmi területünk egyéb szép részeit rendelkezésére bocsájtjuk az ifjú pároknak.
Ugyanitt egyébként a levendulatábla szomszédságában van az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mezítlábas parkunk és erdei tornapályánk, melyeket már országosan ismernek és látogatnak.
- Idén is hirdetnek "Szedd magad a levendulát" akciót?
- Természetesen lesz az akció keretében levendulaszüretet 2017. június 10-én, szombaton 9.00 órától 12.00 óráig, és amennyiben nem végzünk egy nap alatt, akkor lesz akciós szedés június 11-én vasárnap is 9.00 órától 12. 00 óráig is. Cegléden az Újárok túlsó partján, a hamvasztótól mintegy 200 méterre lévő Dinnyés halom dűlőben lévő levendulásukban. Az akcióban résztvevők ingyen kapnak egy kis csokor levendulát s a többit, amit ki-ki leszed, azt jutányos áron megvásárolhatja a helyszínen.


Kőhalmi Dezső

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL E-Ügyintézés

ITT SZÁMÍTHAT MA
SEBESSÉGMÉRÉSRE

Traffipax

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

CEGLÉD AZ ÉN VÁROSOM

FOTÓPÁLYÁZAT

Kattints
ide
és
SZAVAZZ!

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2018. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Képtárak

Képtárak

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.042 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM
A látogatók száma 2015.05.04-től: 6823358 | Ebben a hónapban: 179788 | Ma: 4197 | jelenleg: 5 | Statisztika