ENGLISH DEUTSCH
Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon napja van. - Holnap Auguszta napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

Hír, program, komment

Kezdődik a levendulaszüret

2017.06.09. 10:17 Rovat: Közélet
Kezdődik a levendulaszüret

Kovács József és felesége, Anikó imádják a természetet. Cegléd határában lévő tanyájukra sokan ellátogatnak minden nyár elején, s megcsodálják levendulaültetvényüket. Nem messzire a Cegléd táblától, a Kőrösi úthoz közel, az Újárok szomszédságában áll a házaspár tanyája, mellette jókora levendulással. Most is, mint mindig, már június elejétől pompás illatfelhő szállt a környéken a szépséges lila virágoknak köszönhetően, s a hónap közepére elérkezett a szüret ideje.

Szívesen járnak ki ilyenkor hozzájuk ifjú házasok is az esküvő után fotókat készíteni a csodás lila virágözönben. Kovács Józseffel beszélgettünk az illatos és közkedvelt növények termesztéséről.

- Miként vágtak bele a levendulatermesztésbe?
- Több mint tíz éve ültettük el az első levendulatöveket a saját földünkön, Cegléden a Dinnyéshalom dűlőben. A telepítés előtt tanulmányoztuk a növényt, elmentünk Tihanyba és Pannonhalmára, ismeretségbe léptünk az akkori termesztőkkel és sok tapasztalattal felvértezve szakszerűen kezdtük el a telepítést. Az már akkor eldőlt, hogy mi szárazvirágot fogunk termelni, és szárazcsokorként illetve morzsolt és különböző kiszerelésekbe helyezett színtiszta levendulavirágot fogunk értékesíteni.
- Miért nem készítenek illóolajat?
- Az illóolaj előállítás nálunk azért nem lehetséges, mert bár az említett dunántúli termelőkkel felvett kapcsolat alapján fogadták volna a termésünket és le is párolták volna olajnak csak nekünk meg kellett volna felelni a nagyon szigorú gyorsasági előírásnak. Tudniillik annak, hogy pár óra alatt szedjük le korán reggel a termést, azt rakjuk zárt térbe azonnal, mondjuk egy kamionba és még szinte délelőtt érjen el a lepárlóba, hogy nehogy veszteséget szenvedjen az illóolaj tartalma. Ott az arra alkalmas fajtákkal gépi szüreteléssel, kombájnnal rutinosan és gyorsan megy ez a munka. Nálunk a ma már három helyen lévő levendulásunk együtt sem ad akkora területet, hogy géppel szüreteljünk.
Már a kezdetben éreztük, hogy mi ezt a követelményt nem tudjuk teljesíteni és ezért döntöttünk a szárazvirág termés előállítása mellett. Kiválasztottuk az ehhez legjobban illőt a sokszáz levendulafajtából. Igaz hozamban nem a legkedvezőbb, de színben és illóanyagtartamban a legjobbnak mondott Hidcote Blue fajta mellett döntöttünk. Tehát nem a mennyiségre, hanem minőségre mentünk.
- Mikor indul a szüret és mit csinálnak a leszedett virággal?
- Az általunk választott fajta esetében június 10-20 közt van az "aratás". A túlnyílás elkerülése miatt nagy létszámmal, 15-20 fővel indul a szedés, és annak két-három napon belül végére is kell érni. Apró csokrokba kötözzük a leszedett virágszárakat, majd a lehető legrövidebb időn belül a besötétített padlásunkra kerül a termés. Ott páros csokrokat készítünk kis akasztók segítségével és kifeszített dróthuzalokra fejjel lefele lógatva laza sorokban száradnak a nagy melegben a csokrok. A sötétség a szép sötétviola szín megőrzéséhez nélkülözhetetlen. A száradás után már úgy kell bánni a csokrokkal, mint a hímes-tojással. Törik és szétpotyog a virág, ha hozzá nem értő nyúl hozzá.
Fontos információ az ifjú házasoknak, hogy mint eddig, most is lehetővé tesszük az esküvői fotózást a levendulaültetvényen virágzáskor, illetve egyéb időpontokban a dinnyéshalmi területünk egyéb szép részeit rendelkezésére bocsájtjuk az ifjú pároknak.
Ugyanitt egyébként a levendulatábla szomszédságában van az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mezítlábas parkunk és erdei tornapályánk, melyeket már országosan ismernek és látogatnak.
- Idén is hirdetnek "Szedd magad a levendulát" akciót?
- Természetesen lesz az akció keretében levendulaszüretet 2017. június 10-én, szombaton 9.00 órától 12.00 óráig, és amennyiben nem végzünk egy nap alatt, akkor lesz akciós szedés június 11-én vasárnap is 9.00 órától 12. 00 óráig is. Cegléden az Újárok túlsó partján, a hamvasztótól mintegy 200 méterre lévő Dinnyés halom dűlőben lévő levendulásukban. Az akcióban résztvevők ingyen kapnak egy kis csokor levendulát s a többit, amit ki-ki leszed, azt jutányos áron megvásárolhatja a helyszínen.


Kőhalmi Dezső

Értékelés: 2.33/6
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.298 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 28605474 | Ebben a hónapban: 485288 | Ma: 21696 | jelenleg: 3 | Statisztika