Húsvét igazi sütőporos ünnep a háztartásokban, vendégjárással, családlátogatással és bár kopik a szokás, de még mindig sokhelyütt várják a lányok a locsolókat. A legtöbb gazdasszony ilyenkor előveszi a kedvenc receptjeit és kiválasztja az alkalomhoz legjobban illőt, s a sonkához kínált kalács sehol sem maradhat el az ünnepi asztalról. Lajos Maryvel, a Békebeli cukrászda vezetőjével beszélgettünk az "édes" ünnepről.
Nagyon fontos alapanyag ilyenkor a tojás. Nemcsak mint étek, hanem mint a természetes sütemények nélkülözhetetlen alapanyaga. Már az ókorban is készítettek a tavaszi napfordulóra napkenyeret, napkalácsot, amelyeket a sütés előtt a tetejére gondosan kirakott főtt tojással, de akár hímes tojással is díszítettek, s többfelé ékesítenek így mostanság is. Ha felütünk egy tojást, látjuk a szívében a Napkorongot tojássárgája képében. A fehérje körülöleli, mint a Nap sugara. A tojás azért közkedvelt ilyenkor, mert az a termékenység, a megújulás örök szimbóluma. Tehát okvetlenül süssünk húsvétkor kalácsot s helyezzünk rá tésztából kivágott tojás alakú díszeket, esetleg az ősi módszer szerint dekoráljuk főtt, avagy festett tojással.
A húsvéti kínáló asztalról nem maradhatnak el a természet tavaszi finomságaival ízesített aprósütemények sem. Egyre többen és többen kedvelik a medvehagymát, elsősorban pogácsába sütve. A sonkatálak fontos dísze a hónapos retek és a zöldhagyma is. Az olajos magvakat (mákot, napraforgót, kökényt és szezámot) használjuk bátran a pogácsa és az egyéb apró sós sütik díszítésére, ízesítésére. A locsolókat váró apró, édes finomságok szinten az ügyes háziasszony büszkeségei.
- Akiknek nincs hozzá ideje, vagy kellő ügyessége, az milyen segítséget kaphat a cukrászdában?
- Legalább harmincféle apró süteményből lehet válogatni. Kifejezetten keresett tavaszi kínálat a meggyes-mákos guba, a ribizli habos "De fincsi", a medvehagymás pogácsa, a parajos tekercs és a sonkás masni.
Természetesen finom remekeket készít a csoki manufaktúránk is. Található például a pultban óriási dínó- és griff tojás. Pillanatnyilag ebből a legsúlyosabb darab egy kiló tizenhét dekát nyom. Kínálunk továbbá kézzel készített felezett fürjtojásokat és tavaszi virágmintával festett csokoládétojásokat.
- Tavaszi újdonság?
- Különlegességünk a kékibolyával ízesített Sziszi kávé. A szerencsések friss kékibolyával fogyaszthatják. A virág elnyíltával pedig, kandírozott ibolyát kap a kávéhoz az igényes vendég.
Kőhalmi Dezső